U Samoboru se testira 5G na postojećim 4G frekvencijama

Tehnologija dinamičkog dijeljenja spektra u praksi može omogućiti brzo pokrivanje većeg područja 5G uslugama u 4G frekvencijskom spektru. Hrvatski Telekom počeo je s testiranjem iste

Sandro Vrbanus subota, 6. lipnja 2020. u 19:05

Hrvatski Telekom u Samoboru je testirao tehnologiju kojom je omogućio brzo pokrivanje 5G telekomunikacijskim uslugama na većim područjima. Riječ je o tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra – DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija je primjena ključna za brzu implementaciju 5G tehnologije.

Na području Samobora HT je tako omogućio 5G tehnologiju na 10 baznih stanica u 2,1 GHz frekvencijskom području, uz pet baznih stanica u 3,5 gigahercnom području, čime je omogućeno najveće 5G područje po brzini i pokrivenosti u Hrvatskoj.

Postojeće frekvencije i za 5G

Primjena DSS tehnologije omogućava trenutnu upotrebu postojećih frekvencija za 5G, te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama. Primjena 5G tehnologije ključna je za povezivanje velikog broja senzora, industrijskih uređaja, dronova i autonomnih vozila, pri čemu je od same brzine prijenosa podataka još značajnija pouzdanost veze, koja se može jamčiti jedino kvalitetnim radijskim signalom korištenjem frekvencija u tzv. srednjem pojasu 1,8 – 2,1 GHz.

Jednostavna i brza implementacija tehnologije dinamičkog dijeljenja spektra, koja omogućava da se postojeći frekvencijski resursi dinamički dijele između 4G i 5G tehnologije, moguća je zahvaljujući nedavno završenoj modernizaciji cjelokupne mobilne mreže Hrvatskog Telekoma. Projekt je to koji je trajao više od dvije godine, a njime je uvedena najsuvremenija oprema spremna za 5G tehnologiju i druge telekom usluge budućnosti.