Hrvatska tvrtka dobila nagradu Emmy za proširenu stvarnost u TV prijenosima

Hrvatska tvrtka stYpe dobitnik je ovogodišnje televizijske nagrade Emmy za svoju tehnologiju optičkog praćenja i proširene stvarnosti u televizijskim prijenosima

Sandro Vrbanus utorak, 4. listopada 2022. u 11:31

Televizijski prijenosi s posebnim dodacima u proširenoj stvarnosti, kakvi su korišteni i na američkom Super Bowlu, rad su hrvatske tvrtke stYpe, sa sjedištem u Zagrebu. Upravo oni dobitnici su nagrade Emmy, za svoj rad na optičkom praćenju objekata te sustavima StypeKit, koji omogućava upotrebu opreme za rad na virtualnoj produkciji te RedSpy, koji se koristi za izračunavanje pozicije kamere.

Najprestižniju televizijsku nagradu na svijetu, Emmy, dobili su u kategoriji inženjerstva, znanosti i tehnologije u televizijskoj primjeni, za posebna postignuća u TV tehnologiji. U Zagrebu stYpe ima više od 100 zaposlenih, a urede imaju od SAD-a do Indije.

Svoj put započeli su idejom stvaranja uređaja za kran kamere, a danas se bave daleko naprednijim stvarima. "Na kraju je taj uređaj bio moj diplomski rad, što je zapravo pokrenulo malu revoluciju ne samo za nas, nego i u svijetu je značajno populariziralo značaj proširene stvarnosti u televizijskim studijima", kazao je Stjepan Čajić, vlasnik tvrtke stYpe za RTL, televiziju koja njihovu tehnologiju koristi i u svojem studiju.