Japanska nacionalna TV kuća NHK najavljuje 8K prijenose s Olimpijskih igara

U Japanu već neko vrijeme postoje TV kanali koji emitiraju program u rezoluciji od čak 8K, a prvi veliki događaj s prijenosima uživo u toj tehnologiji bit će Olimpijske igra iz Tokija

Sandro Vrbanus utorak, 10. ožujka 2020. u 06:00

Ako do ljeta situacija s koronavirusom u svijetu ne eskalira do neviđenih razmjera, Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju trebale bi se održati prema planiranom rasporedu, od 24. srpnja do 9 kolovoza odnosno od 25. kolovoza do 6. rujna. Bit će to prvi veliki događaji u svijetu koji će biti snimani i uživo prenošeni u video zapisu rezolucije 8k.

8k uživo iz helikoptera

Japanska nacionalna TV kuća NHK na ovaj se tehnološki iskorak priprema već godinama. Još krajem 2018. u toj je zemlji pokrenut prvi TV kanal koji emitira u 8k video rezoluciji uz 22.2-kanalni audio, a sada su objavljeni planovi za prijenose događanja s Olimpijskih igara.

U 8k će sigurno biti snimane ceremonije otvaranja i zatvaranja Igara, a tijekom njih bit će obavljen i prvi prijenos uživo 8k videa snimanoga iz helikoptera.

Neće svi sportski događaji tijekom Olimpijskih igara biti popraćeni 8k prijenosom – on će biti rezerviran za one najzanimljivije i najgledanije. Bit će tu atletskih finala, vodenih sportova, badmintona i stolnog tenisa, juda i ostalih dalekoistočnim gledateljima najatraktivnijih sportskih okršaja. Iz NHK su potvrdili da će gledatelji koji mogu na svojim televizorima gledati 8k sliku imati prilike prijenose u toj tehnologiji gledati svakoga dana za vrijeme održavanja Olimpijskih igara.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi