Koja je razlika između QLED i OLED tehnologije?

Samsung je još početkom godine na CES-u predstavio QLED televizore - saznajte po čemu se QLED razlikuje od konurentske OLED tehnologije

Ronis subota, 1. travnja 2017. u 00:00

Samsung je još početkom godine na CES-u predstavio QLED televizore, svoju novu premium liniju televizora koja će zamijeniti prošlogodišnji SUHD. Sada ih možemo konačno i vidjeti uživo u Ronisovom dućanu na Velesajmu i objektivno ih usporediti s konkurencijom. Sam naziv QLED neodoljivo podsjeća na OLED, što sasvim sigurno nije slučajnost jer očito se radi o dvije vrste ekrana koje će voditi borbu za najbolju tehnologiju prikaza slike na tv ekranu uopće.

Što je ustvari QLED i kako radi?

Naziv QLED dolazi od Quantum Dot tehnologije koju Samsung razvija već treću godinu, a sada je doživjela najveći iskorak. Dakle kako radi? Ispred LED pozadinskog osvjetljenja smješta se sloj sastavljen od čestica kvantne veličine (između 2 i 10 nanometara). One ovisno o svojoj veličini diktiraju valnu duljinu svjetlosti koja se emitira, svaka valna duljina je druga boja, a u ovom slučaju ih je više od milijardu. U ovoj trećoj generaciji te kvantne čestice imaju jezgru i ljusku od nove metalne legure, što omogućava do sada najtočniji i najraskošniji prikaz boja, a još posebno kod najvećih svjetlina. Ovo je ujedno i najveća prednost QLED ekrana gdje je nenadmašan.

QLED TV prijemnik može prikazati precizne boje i postiže 100 postotni volumen boje, za kojega se navodi da je najviši trenutno dostupan na tržištu, a potvrđen je certifikatom jednog od najvećih europskih znanstveno-tehničkih udruženja Verband Deutscher Elektrotechnik (VDE). Dodatno, bogate, duboke razine crne i snažni kontrasti QLED TV prijemnika omogućavaju dosljedno iskustvo gledanja, neovisno o osvjetljenju sobe. Napredna HDR 1500 funkcionalnost prijemnika omogućava korisnicima da vide i najmanji skriveni detalj, upravo onako kako je zamišljen, bez gubitka ili narušavanja boje.

U čemu se razlikuju QLED i OLED?

OLED čestice svijetle svaka za sebe, dok QLED za osvjetljenje čestica koristi pozadinsko LED osvjetljenje. Tako u sadašnjoj generaciji OLED nema takvu točnost prikaza boja kod većih svjetlina kao QLED (što je faktor koji sliku čini impresivnom i omogućuje savršeni prikaz HDR slike), ali zato ima mogućnost potpunog gašenja pojedinih čestica koja omogućuje apsolutni kontrast i apsolutnu crnu boju (što opet pridonosi realnosti na stranu OLED-a).

Moramo reći da je Samsung sa QLED tehnologijom uvelike poboljšao i kontrast naprednim tehnologijama kontrole svijetla i podjelom ekrana na 32 zone osvjetljenja kod Q9, top serije.

QLED prate rješenja Q Picture, Q Smart i Q Style. Ukratko, Samsung je svoje vrhunske ekrane popratio isto takvim iskustvom korištenja i dizajnom, u suradnji s renomiranim dizajnerom iz Švicarske, Yvesom Beharom.

Više o QLED-u saznajte u objavi Samsunga s predstavljanja u Parizu, a još bolje otiđite u Ronis na Velesajam, pa pogledajte QLED svojim očima. Sve modele i cijene pronađite na ronis.hr/QLED.