Ovogodišnja ponuda Philips Ambilight TV-a donosi ekrane od 144 Hz i Ambilight Plus

Asortiman Philipsovog Ambilight TV-a za ovu godinu sadržavati će nove OLED+, Premium OLED, Mini-LED i DLED modele, kojima se obilježava dva desetljeća prepoznatljivog sustava Ambilight

Sandro Vrbanus srijeda, 24. siječnja 2024. u 10:56

Ovoga smo tjedna u Barceloni nazočili događanju TP Vision Live 2024, na kojem je predstavljen osvježeni asortiman televizora i audio proizvoda marke Philips. Događaj je upriličen ne samo kako bi se tradicionalno predstavila ponuda proizvoda za ovu godinu, već i da bi se proslavilo dvadeset godina od lansiranja marke Ambilight i sustava pozadinskog osvjetljenja koje od tada obilježava Philipsove televizore.

Prije dvadeset godina, osvrnuli su se danas vodeći ljudi kompanije, Ambilight je bio isprva percipiran kao "gimmick", relativno nepotreban dodatak televizorima, no s vremenom se pokazalo da je njihova vizija bila dobro usmjerena. Kroz nekoliko generacija i dva desetljeća Ambilight je stigao do čak 20 milijuna domova diljem svijeta, a istraživanja pokazuju da 8 od 10 kupaca televizora s tim dodatkom više ne želi kupiti televizor bez Ambilighta.

Ambilight Plus

Za obljetnicu, sustav je doživio i najveću tehnološki nadogradnju u 20 godina. Predstavljen je, naime, Ambilight Plus, novi oblik pozadinske rasvjete koji će joj dati više interaktivnosti, "dubine" te korisnicima dati nove mogućnosti kontrole. Sustav se, naime, sastoji od čak 196 individualno kontroliranih LED elemenata, dakle 4 puta više nego što su ih Ambilight televizori iz vrha ponude imali do sada.

Svaki od tih elemenata dat će bolju projekciju boja na zid iza ekrana, stvarajući još snažniji ambijentalni dojam. Softver televizora omogućit će prilagodbu jačine pozadinskog osvjetljenja, dinamike, prilagođavat će ga ambijentalnoj rasvjeti prostorije i sadržaju koji se prikazuje na ekranu, uz posebne načine rada za tamne scene (recimo u horor filmovima) i slično. Novi sustav će biti dostupan samo na modelima najviše klase, koji će na tržište stići u rujnu ove godine.

Svi će ovogodišnji modeli Ambilight TV-a donijeti i panele s frekvencijom osvježavanja do 144 Hz, pa će tako biti dodatno privlačni igračima videoigara. Neki od modela (više u nastavku) donijet će i potpuno novi, posebno razvijeni Titan OS, operacijski sustav zasnovan na Linuxu.

OLED+959

Kao vodeći model u asortimanu Ambilight TV-a za 2024., OLED+959 dobit će procesor P5 AI Dual Engine u kombinaciji s META tehnologijom 2.0, novim sustavom Ambilight Plus i integriranim zvučnim sustavom Bowers & Wilkins TV 5.1.2. Procesor 8. generacije uključuje novi Ambient Intelligence V3, AI Machine Learn Sharpness V2 sustav i Smart Bit Enhancement algoritam V3.

Ambient Intelligence V3 sada uključuje optimizaciju HDR-a na razinu ambijentalnog osvjetljenja, kako bi se osiguralo da se iznimne HDR performanse mogu održati u svijetlim uvjetima gledanja, dok se istovremeno održava kreativna namjera redatelja u tamnijim prostorijama. AI Machine Sharpness V2 koristi nove algoritme i dodatnu snagu novog dvostrukog čipa P5 AI za stvaranje detaljnijih i super realističnih slika, dok novi algoritam Smart Bit Enhancement V3 proširuje 8-bitni video na gotovo 14-bitnu preciznost. Ovaj model će u domeni igara podržavati MEMC i 144Hz VRR uključujući i Dolby Vision Gaming. Najavljen je kao "ograničeno izdanje" koje ima cilj prikazati sve najbolje što se u ovom trenutku u televizor može upakirati.

OLED+909

Dostupan u veličinama zaslona od 55”, 65’ i 77”, OLED+909 nastavlja se na postojeću liniju, nudeći tehnologiju slike i zvuka vrlo visokih specifikacija, integriranu minimalistički dizajn. I ovaj model kombinira najnoviju 8.generaciju P5 AI obrade s META 2.0 OLED panelom i META Multi Booster algoritmom plus te Bowers & Wilkins 3.1 zvučni sustav – s novodizajniranim tanjim zvučnicima od 30 x 50 mm.

Igranje je također poboljšano zahvaljujući uključivanju novog Game Bara, MEMC igranja i 144Hz VRR. OLED+909 ima minimalistički metalni okvir s prednjim zvučnim sustavom integriranim duž dna zaslona i prekriven Kvadrat Audiomix tkaninom. Postolje se sastoji od dvije ekstrudirane metalne nožice u crnoj sjajnoj završnoj obradi, dok je sustav Ambilight ponovno, na zahtjev samih kupaca, četverostrani.

OLED809

Serija srednje klase, Philips OLED 800, jedna je od najpopularnijih OLED serija zahvaljujući kombinaciji Ambilighta s visokom kvalitetom slike i audio performansama. Ovogodišnji će model, OLED809, biti dostupan u veličinama zaslona 42”, 48”, 55”, 65” i 77”, donijet će novi AI procesor 8. generacije P5 s novim OLED_EX panelima veće izlazne snage – nudeći vršnu svjetlosnu snagu od 1300 nita – i trostranu verziju Ambilight tehnologije uz panel od 144 Hz.

PUS8909

Ulazna serija ‘The One’ pokazala se popularnom među potrošačima koji su spremni prihvatili jednostavan koncept proizvoda osmišljenog da im pruži televizor koji nudi sve što im može trebati – s performansama i ključnim značajkama vrhunskog televizora, ali po konkurentnoj cijeni srednjeg ranga.

Isti se koncept nastavlja i u 2024. modelom PUS8909, dostupnim u veličinama zaslona od 43” 50”, 55, 65” i 75”, ponovno s novim P5 procesorom te 144Hz WCG LCD zaslonom. Iskustvo gledanja upotpunjeno je uključivanjem trostrane verzije sustava Ambilight.