Sony u ponudi televizora za 2018. godinu povećao broj OLED modela

Nakon CES-a, Sony je ovih dana u Beču predstavio nove modele TV-a i pred srednjeeuropskim novinarima. Smanjena je lepeza proizvoda, a povećana kvaliteta

Aron Paulić četvrtak, 22. veljače 2018. u 17:13

Ovogodišnja gama Sony televizora nešto je smanjena u odnosu na prošlogodišnji lineup, ali su zato tehnologije ugrađene u premium modele sada postale dostupne i u nešto nižem cjenovnom rangu. Glavni novitet je proširenje OLED ponude na dva modela. Uz flagship model A1, sada je u ponudi i model AF8 koji ima identični panel, jednaki X1 Extreme procesor, ali u poprilično drugačijem kućištu. A1 se izdvaja pozadinskim nosačem koji je ujedno i subwoofer , dok je AF8 prikladniji za smještanje na zid. Oba modela imaju Active Surface tehnologiju gdje je panel ujedno i zvučnik, odnosno - zvuk dolazi doslovno "iz ekrana". Model AF8 biti će dostupan u dijagonalama od 55 i 65 inča, dok se A1 može dobiti i u 77" verziji.

Zadnja strana AF8
Zadnja strana AF8

Unatoč tome što su Sonyevi prezentatori najavljivali da će AF8 biti bitno povoljniji od A1, nisu bili raspoloženi niti za okvirnu procjenu cijene, niti postotka pojeftinjenja u odnosu na A1 koji u najmanjoj, 55-inčnoj varijanti kod nas stoji 23.000 kuna.

Bravia A1 OLED
Bravia A1 OLED

U ponudi LED televizora, najjači model sada nosi oznaku XF90 i nasljednik je prošlogodišnjeg XE90 modela. I kod njega je ugrađen X1 Extreeme procesor, a poboljšan je dinamički kontrast, što je donekle bila boljka lanjskog modela. Njegov panel u Sonyju nazivaju "Full Array LED" (FALD), zato što se pozadinskim osvjetljenjem upravlja po zonama, što donosi bolje tamne detalje slike, uz visoki kontrast. XF90 je moguće dobiti u četiri dimenzije, od 49, 55, 65 i 75 inča. 

Vidljivo poboljšanje svjetline i kontrasta kod XF90 u odnosu na prošlogodišnji XE90
Vidljivo poboljšanje svjetline i kontrasta kod XF90 u odnosu na prošlogodišnji XE90

Modeli XF85 i XF80 imaju standardni LED panel, s time da X85 ima X1 procesor dok osamdesetica ima X-RealityPro. XF85 je moguće dobiti u najvećem spektru veličina, od 43 do čak 85 inča.

Poboljšana oštrina na svim ovogodišnjim modelima
Poboljšana oštrina na svim ovogodišnjim modelima

Svi navedeni modeli imaju Android TV, a samim time i Google Chromecast te Google Assistant servise. 

Uz televizore, prestavljeni su i novi soundbarovi HT-ZF9 i HT-XF9000. Oba podržavaju Dolby Atmos te DTS:X surround formate zvuka bez potrebe za dodatnim zvučnicima, osim soundbara i subwoofera. 

Za sada nisu poznate cijene ni za jedan prestavljeni model, ali nas iz Sonya uvjeravaju da će domaći distributeri uskoro imati ove nove prozivode u svojoj ponudi.