TCL 75C735 ima omjer veličine, kvalitete i cijene koja izaziva najjače igrače na tržištu televizora

TCL u svom srednjem razredu donosi napredne opcije poput osvježavanja ekrana od 144 Hz uz VRR, FreeSync, široku HDR podršku i tehnologiju QLED

Bug.hr četvrtak, 8. prosinca 2022. u 06:00
SPECIFIKACIJE – TCL C734 QLED
Ekran 75" QLED / 4K (3.840x2.160) / 144 Hz
HDR Da (HDR10+, Dolby Vision, Dolby Vision IQ)
Konektori 4x HDMI 2.1,1x USB
Mreža LAN, Wi-Fi 5 (802.11ac)
Procesor Cortex A73, četiri jezgre
Softver Google TV

TCL je jedan od globalnih proizvođača televizora s vlastitom tvornicom panela, a to se ponajprije očituje u širokom rasponu modela, pri čemu je ovaj C735 negdje u sredini ponude, s dvije još ekskluzivnije serije iznad njega. Ne samo da su tržištu ponudili veliki raspon serija, nego se i unutar svake serije nudi dosta različitih dijagonala.

Tako serija C735 kreće od za današnje pojmove sitnih 43 inča, a seže sve do golemih 98 inča. Taj najveći model zasad ipak još nije dostupan na našem tržištu.

Kvalitetna izrada očituje se i u tankom obrubu oko ekrana te metalnom stalku koji drži veliki ekran od 75 inča
Kvalitetna izrada očituje se i u tankom obrubu oko ekrana te metalnom stalku koji drži veliki ekran od 75 inča

TCL 75C735 je televizor kojeg možete dobiti za cijenu od oko 7.500 kuna odnosno 1.000 eura, a za te novce ima itekako što ponuditi. TCL, koji zasada u svojoj ponudi nema OLED-ove, odlučio se na tržištu pozicionirati s tehnologijom QLED. Radi se o VA panelu s dodatkom Quantum Dota, nanočestica namijenjenih poboljšanju interpretacije boja. VA zasloni imaju vrlo dobar kontrast. Sve to zaslužno je za certifikat 4K HDR Pro pa će na prikaz boja i detalja na TCL-ovom televizoru biti živahan, iako svjetlina u ovoj seriji nije na razini modela iz serija 83 i 93, koji koriste kombinaciju QLED panela i Mini-LED pozadinskog osvjetljenja. Od HDR formata podržani su Dolby Vision, Dolby Vision IQ i HDR 10+. Možda najveća zamjerka jest izostanak lokalnog zatamnjenja.

Gledajući iz profila TCL je uspio napraviti prilično tanak televizor
Gledajući iz profila TCL je uspio napraviti prilično tanak televizor

Ako se na televizoru igrate, serija TCL C73 donosi nekoliki aduta, poput frekvencije osvježavanja do 144 Hz, variable refresh rate i podršku za AMD FreeSync Premium. Među sučeljima ćete pronaći HDMI 2.1, koji može pogurati visok broj sličica u sekundi u 4K rezoluciji, s kojom ovaj model dolazi.

Google TV pametno sučelje ima najširi izbor aplikacija i uz njega dolazi i ugrađeni Chromecast
Google TV pametno sučelje ima najširi izbor aplikacija i uz njega dolazi i ugrađeni Chromecast

Kod softvera je TCL išao na sigurno i provjereno rješenje: Google TV. Iako se ne može unisono proglasiti najboljim televizorskim sučeljem, Google TV definitivno ima najširi raspon aplikacija, te donosi velik broj mogućnosti, kao što je ugrađeni Chromecast.

Izrada uređaja je izrazito kvalitetna, s tankim metalnim rubom oko ekrana i nenametljivim stalkom, koji ulijeva povjerenje da može stabilnim držati grdosiju od 75 inča.

TCL 75C735 podržava Dolby Atmos i zvuk reproducira kroz ugrađene ONKYO zvučnike. 

Ovom će se televizoru veseliti konzolaši te korisnici koji traže što veću dijagonalu, za što pristupačniju cijenu.