Uz dva QD-OLED serije Samsung za novu godinu predstavio i nove Neo QLED te Micro LED modele

Samsung je na CES-u predstavio dvije nove serije Quantum Dot OLED televizora koji će stizati u varijantama od 55, 65 i 77 inča, a uz high-end seriju S95C na tržište stiže i pristupačnija S90C

Bug.hr subota, 7. siječnja 2023. u 06:00
  SPECIFIKACIJE - Samsung S95C i S90C
Ekran  55", 65", 77" / QD OLED  / 4K @ 144 Hz
Gaming AMD FreeSync Premium Pro
Konektori 3x HDMI 2.1, 3x USB
Mreža LAN, Wi-Fi, Bluetooth
Procesor Quantum Processor 4K
Softver Tizen

Nakon godina oslanjanja na QLED tehnologiju, Samsung je prošle godine uzdrmao TV tržište predstavivši konačno svoje OLED modele. U slučaju Samsunga, OLED panel je nadograđen QD odnosno quantum dot tehnologijom koja omogućuje još bolji prikaz boja i puno višu svjetlinu koja je bila boljka OLED tehnologije u odnosu na modele s pozadinskim osvjetljenjem.

Na ovogodišnjem CES-u, Samsung je predstavio dvije nove serije QD-OLED televizora. Jači model Samsung S95C i nešto pristupačniji S90C (iako cijene još nisu objavljene) dolaze u veličinama od 55, 65 i 77 inča. Oba televizora koriste novi Samsungov Neural Quantum Processor i ekran ima 144 Hz. Uz to, Samsung je dodao podršku za AMD FreeSync Premium Pro, pa će ovi OLED modeli itekako imati što reći u području gaminga.

Jači model dodatno je smanjenih gabarita u odnosu na prethodnika i sada je 10 mm tanji. Osnovna razlika između S95C i S90C je u debljini pri čemu nominalno jači model dolazi s OneConnect Box kutijom u kojoj se nalazi hardver za pokretanje televizora, a on sam zadržao je izuzetno tanak profil.

Novi paneli trebali bi imati izrazito visoku svjetlinu koja se penje do 2.000 cd/m2 čime se poboljšavaju preduvjeti za iznimno HDR iskustvo jer se kombinira prednost savršene crne OLED panela s visokom svjetlinom.

Neo QLED modeli idu do 140 inča i 8K rezolucije
Neo QLED modeli idu do 140 inča i 8K rezolucije

Samsung je nastavio s predstavljanjem novih Neo QLED modela koji se zasnivaju na Mini-LED pozadinskom osvjetljenju. Za 4k i 8k serije poboljšani spomenuti Neural Quantum Processor ima 14-bitno procesiranje i poboljšani upscale slike. Micro LED modeli imaju veću raznolikost u veličinama pri čemu najveći ima čak 140 inča.  Svi modeli i dalje koriste Tizen pametno sučelje, a od noviteta je najavljen GameBar 3.0 s nekoliko poboljšanja kao što su MiniMap Sharing 3 i Virtual Aim Point.

Samsung na CES-u nije puno govorio o poboljšanjima kvalitete slike na OLED modelima u odnosu na prošlogodišnje, izuzev tvrdnje da dolazi s poboljšanom svjetlinom.