Test tipkovnica za zahtjevne korisnike

Od našeg posljednjeg usporednog testa mehaničkih tipkovnica prošlo je skoro dvije godine. Od tada se tržište mehaničkih tipkovnica dosta promijenilo – stigla je hrpa novih igrača, a konkurenciju je dobio čak i Cherry, legendarni proizvođač mehaničkih sklopki. Mi smo si dali zadatak istražiti aktualnu ponudu u hrvatskim dućanima

Denis Arunović nedjelja, 15. svibnja 2016. u 00:00

Ako se ubrajate u zagriženije korisnike stolnih računala, okorjele igrače ili jednostavno hardverske entuzijaste, sigurno znate da su tipkovnice s mehaničkim sklopkama u prosjeku mnogo ugodnije za rad. Razlog je preciznost mehaničkih sklopki te bolji osjećaj pri tipkanju, zbog čega brzi tipkači preferiraju tipkati upravo na mehaničkim tipkovnicama. 

I dok su svojevremeno mehaničke tipkovnice bile prepoznane samo od strastvenih tipkača kao što su, primjerice, programeri ili novinari, poput autora ovih redaka, danas se reklamiraju kao esencijalni dodatak za ostvarivanje dominiranja u igrama, bilo da je riječ o FPS-ovima, MMO-ima, MOBA-ama, RTS-ovima ili RPG-ovima. Logika ima smisla jer s tipkovnicom (u kombinaciji s mišem) upravljamo igrom, pa su brze i precizne kontrole prilično korisne. 

Moderne mehaničke tipkovnice danas nude i mnoge dodatne mogućnosti kao što su dodatne programabilne tipke, lakša kontrola glasnoće zvuka, snimanje makro naredbi, USB i audiokonektori te pozadinsko LED osvjetljenje. 

Upravo je s LED osvjetljenjem napravljen najveći napredak u posljednjih nekoliko godina. U trenutku pisanja našeg posljednjeg testa mehaničkih tipkovnica, mehanizmi s integriranim RGB LED-icama (RGB LED-ice mogu prikazivati milijune boja) najavljivani su kao posljednji krik tehnologije. Danas, pak, svaki proizvođač tipkovnica koji drži do sebe u ponudi ima barem jedan model visoke klase, opremljen ovakvom vrstom mehaničkih prekidača koji svijetle. 

 

Anatomija prekidača

Situacija s mehaničkim prekidačima također se dosta zakomplicirala. Prekidači njemačke tvrtke Cherry nisu više jedini koje koriste renomirani proizvođači periferija. Logitech i Razer dizajnirali su vlastite prekidače, a druge tvrtke odlučile su se na korištenje prekidača kineskih tvrtki kao što je Kailh. Cooler Master je, primjerice, napravio hibridne prekidače koji kombiniraju mehanički i kapacitivni sustav. 

Ako zanemarimo faktor kvalitete o kojem je teško suditi bez dugoročnog testiranja, osnovna razlika između različitih vrsta mehaničkih sklopki jesu tip odziva, duljina hoda, dubina okidanja, sila odnosno masa potrebna za pritisak tipke, zvuk te način implementacije ledica. Odziv u osnovi može biti više ili manje taktilan ili pak posve linearan. Kod prekidača s taktilnim odzivom pod prstima se osjeti točka okidanja dok kod linearnih prekidača toga nema već mehanizam klizi jednakim otporom do punog pritiska tipke. Prekidači s jačim taktilnim odzivom su bolji za ljubitelje tipkanja dok su linearniji bolji za igrače koji traže brzinu.

Duljina hoda označava koliko tipku moramo pritisnuti da sjedne do kraja, a ova je vrijednost konstantna kod prekidača određenog proizvođača. Primjerice, svi Cherry MX prekidači imaju od od 4 mm. Dubina okidanja daje nam podatak koliko je duboko tipku potrebo pritisnuti da to tipkovnica registrira. Što je vrijednost manja, to tipka mora ići manje u dubinu.

Sila potrebna za pritisak tipkovnice se općenito mjeri u gramima. Što je gramaža veća, to je tipku teže pritisnuti. Cherry MX Black prekidači u ovom smislu imaju najveći otpor i većini će korisnika biti previše tvrdi. Ako je otpor vrlo malen, onda je lako nehotice pritisnuti tipku. Kad je riječ o zvuku, što je jači taktilni odziv, to se pritisak jače čuje. Cherry MX Blue mehanizmi i njihovi ekvivalenti su najbučniji, dok su Cherry MX Red i Black prekidači najtiši. 

 

Svjetlosna problematika 

Naposljetku, tu je implementacija ledica. Kod prekidača s jednobojnim ledicama one su obično ugrađene iznad samog prekidača što će reći da uglavnom osvjetljavaju gornji dio tipke. Iz istog razloga oznake tipki urezane su u njihov gornji dio. Valja napomenuti da je ovo zapravo improvizacija – standardni prekidači nisu originalno dizajnirani da imaju vlastito osvjetljenje. 

S RGB prekidačima odnosno prekidačima koji kombiniranjem zelene, crvene i plave diode mogu prikazati sve boje vidljivog spektra (otprilike 16,7 milijuna boja), situacija je drugačija. Prve takve prekidače napravio je Cherry, a koriste jednak princip kao i jednobojni prekidači s tom razlikom da je kućište prekidača prozirno radi širenja dijela svjetla oko prekidača. Štos je u tome da je Cherry s Corsairom sklopio eksluzivni ugovor o korištenju RGB prekidača, pa je konkurencija pribjegla dizajniranju vlastitih rješenja. 

Logitech tako ima Romer-G prekidače kod kojih je ledica smještena u sredini prekidača zbog čega je osvjetljenje snažnije i ravnomjernije raspoređeno. Razerovi Chroma prekidači jednaki su Cheryjevim, no nemaju prozirnu bazu. Najnovije rješenje su Steel Seriesovi QS1 prekidači koji također imaju ledicu u sredini, no istovremeno imaju i iznimno kratak hod.  

Ipak, izgled osvjetljenja ne ovisi samo o prekidačima već i o kontroleru (čipu koji upravlja ledicama) te softveru. Nažalost, većina tvrtki koja nudi tipkovnice s RGB ledicama nije uložila dovoljan napor u opcije podešavanja ledica, pa korisnik najčešće ima izbor između nekoliko animacija koje može primijeniti na kompletnu tipkovnicu (recimo spektralni val koji ide s lijeve na desnu stranu tipkovnice) ili pak može sam odabrati osvjetljenje individualnih tipki. 

Najdalje je u mogućnostima konfiguracije osvjetljenja otišao Corsair, no to nas dovodi do sljedeće spoznaje – atraktivno osvjetljenje nije trivijalno programirati. Srećom, Corsair i tu prednjači nad konkurencijom, pa na službenim web stranicama ima golemu bazu profila koje su napravili drugi korisnici. Istoj je fori pribjegao i Razer, no ponuda je osjetno lošija nego u Corsairovom slučaju, vjerojatno zbog toga što i Razerov konfiguracijski softver nije tako moćan kao Corsairov.  


Kako odabrati? 

Odabir savršene mehaničke tipkovnice uvelike ovisi o željama svakog pojedinog korisnika. Nekom će biti iznimno bitna kvaliteta osvjetljenja (tu generalno prednjače Logitechove tipkovnice te Steel Serisov Apex M800), drugi će htjeti velike mogućnosti prilagodbe osvjetljenja (tu su Corsairovi RGB modeli bolji izbor), a nekima će fokus biti maksimalno ergonomski dizajn (tu se pak nameću Roccatovi puleni).  

Iako mnoge skuplje tipkovnice imaju na sebi USB konektore, samo Das Keyboardovi modeli podržavaju USB3.0. Tužno, ako znamo koliko je USB3.0 star i raširen standard
Iako mnoge skuplje tipkovnice imaju na sebi USB konektore, samo Das Keyboardovi modeli podržavaju USB3.0. Tužno, ako znamo koliko je USB3.0 star i raširen standard

Naravno, tu ima još masa kombinacija u kontekstu tipa prekidača (neke tipkovnice moguće je kupiti s različitim prekidačima), postojanja odmorišta za dlanove, USB huba, tipki za snimanje makro naredbi i slično. Ukratko, preporuka je detaljno proučite naša opažanja, pomnog pogledate priložene fotke,  konzultirate tablicu i opremu uz svaki tekst u kojima se nalazi pregršt bitnih informacija, pa tek tada odaberete tipkovnicu koja najviše odgovara vašim potrebama i mogućnostima. 


ASUS STRIX TACTIC PRO

Zovu dizajniranja vlastite mehaničke tipkovnice nije odolio ni Asus, za što je dokaz Strix Tactic Pro. Asusovu tipkovnicu krasi neobičan oblik, odabran prema uzoru na maskotu obitelji hardvera Strix – sovu. Tipkovnica je vrlo široka zbog toga što je s lijeve strane proširena s deset programabilnih tipki koje su složene u dva stupca. Ispod razmaknice su složene još tri tipke nestandardnog oblika, no one su primarno namijenjene izmjeni profila, što utrostručuje broj dostupnih tipki za programiranje. S desne strane, iznad numeričke tipkovnice, poredane su odvojene tipke za upravljanje reprodukcijom multimedije, a iznad njih je i valjak za regulaciju glasnoće zvuka – dodatak koji inače nije prisutan na tipkovnicama jeftinijim od 1.000 kn. Tipkovnica podržava “živo” snimanje makro naredbi, no tipke je moguće programirati i uz pomoć softvera koji, ruku na srce, izgleda dosta sirovo i nerazrađeno. 

Testirani primjerak bio je temeljen na smeđim Cherryjevim prekidačima, no Tactic Pro dostupna je i s crnim, plavim i crvenim prekidačima. Naravno, to ne znači da ćete iste varijante uspjeti naći u domaćim trgovinama. Kako je osnovna boja obitelji Strix žuto-narančasta, takvo je i pozadinsko osvjetljenje tipki na ovoj tipkovnici. LED-icama je preko tipkovničke kratice moguće podešavati svjetlinu, a dostupan je i mod u kojem lagano pulsiraju. Sve u svemu, Asus je s ovom tipkovnicom odradio prilično solidan posao i jedino što nam zaista nedostaje je odmorište za dlanove, no to je problem koji muči i mnoge skuplje tipkovnice. 

Cijena: 814 kn

Jamstvo: 2 godine
+: Dobra konstrukcija, mogućnost izmjene nekih tipki, narančasto pozadinsko osvjetljenje, hrpa dodatnih programabilnih tipki, multimedijske tipke, kotačić za upravljanje glasnoćom, opleteni USB kabel, cijena

-: Rudimentarni softver, neintuitivan proces nadogradnje firmwarea tipkovnice, nema odmorište za dlanove, ograničene mogućnosti upravljanja osvjetljenjem 
Ustupio: Feniks Info 

 

COOLER MASTER NOVATOUCH TLK

Iako smo isprva bili pod dojmom da je NovaTouch jedna od Cooler Masterovih jeftinijih tipkovnica, masivna kutija i u konačnici pogled na cjenik u ovu nas je zabludu razuvjerio. NovaTouch je kompaktna tipkovnica bez numeričkog dijela, a na prvi je pogled specifična i po odvojivom opletenom USB kabelu koji se na tipkovnicu spaja preko mikro USB konektora koji izgleda dosta slabašno i podložan je oštećivanju. Dizajn tipkovnice je posve običan, četvrtasti, bez uočljivih dodatnih mogućnosti, osim sekundarnih funkcija tipki iz najgornjeg reda. Tipkovnica je blago zakrenuta prema korisnikovim prstima, a ovaj je kut moguće povisiti uz pomoć gumiranih sklopivih nožica koje su, nažalost, sklone nehotičnom sklapanju ako tipkovnicu odgurnemo od sebe. 
Prema navodima proizvođača, opravdanje visoke cijene su hibridni kapacitivni prekidači, razvijeni za ovu tipkovnicu. Oni kombiniraju prednosti mehaničkih sklopki s oprugom s prednostima elektrostatskog kapacitivnog senzora (čitaj – onog koji se koristi na običnim nemehaničkim tipkovnicama). Hibridni prekidač ima puni hod od 4 mm, aktivira se na dubini od 1 mm i znatno je tiši od običnog mehaničkog prekidača. Jesu li hibridni prekidači zaista tako super? Nažalost, nisu baš ni toliko tihi (čuje se klackanje samih tipki), niti pomažu da tipkamo brže.  

Cijena: 1.424 kn
Jamstvo: 2 godine
+: 
Dobra konstrukcija, nešto tiša od klasičnih mehaničkih tipkovnica
-: Vrlo visoka cijena, mikro USB konektor na tipkovnici ne ulijeva povjerenje, nema odmorište za dlanove, nožice za nagib lako se nehotice ruše

Ustupio:Links

 

COOLER MASTER QUICKFIRE XTI

Proizvođač je i kod ovog modela igrao na maksimalno jednostavan dizajn, pa XTi na stolu zauzima zaista minimalan prostor, usprkos tome što je riječ o tipkovnici pune veličine. Opleteni USB kabel na tipkovnicu korisnik mora spojiti sam i sprovesti ga po žljebovima na poleđini onako kako mu odgovara – centralno ili na desni ili lijevi bok. Svim je funkcijskim tipkama Cooler Master predvidio i sekundarnu funkciju, a isti je slučaj s otokom tipki smještenom iznad kursorskih tipki (Insert, Home, itd), a koji služi za upravljanje multimedijom i glasnoćom zvuka. Iznad numeričkog dijela tipkovnice smještene su, pak, četiri tipke koje služe za upravljanje profilima. XTi nema drivere, već se sve izvodi preko same tipkovnice.
Testirana tipkovnica temeljena je na smeđim Cherryjevim prekidačima koji su opremljeni prilično jarkim LED-icama koje u sebi imaju plave i crvene diode. To u praksi znači da za osvjetljenje svake tipke imamo raspon od 35 boja – od jarkocrvene do dubokoplave. Tipke su presvučene gumastim materijalom i prilično ugodne za korištenje. Ako vam se ne programira vlastita shema osvjetljenja, na raspolaganju vam je set pretprogramiranih shema koje izgledaju prilično lijepo. Sve u svemu, prilično zanimljiva tipkovnica. 
Cijena: 949 kn
Jamstvo: 2 godine
+: 
Uvjerljiva konstrukcija, natprosječno jarko osvjetljenje u 35 boja, lako slaganje kabela na željenu stranu
-: Nema odmorište za dlanove, sve se funkcije programiraju kombiniranjem tipki (nema drivera), nema odvojene kontrole za multimediju

Ustupio: Links 


CORSAIR STRAFE

Ako želite ispod prstiju staviti Corsairovu tipkovnicu, nema jeftinijeg modela od Strafea. Tipkovnica je dostupna u tri “okusa”, s MX Red, Brown ili Blue mehanizmima, što dosta olakšava odabir potencijalnom kupcu. Za razliku od starijeg K70, Strafe je u potpunosti izrađen od plastike, a nema odmorište za dlanove, niti odvojene multimedijske tipke. Umjesto toga, na raspolaganju imamo sekundarnu funkciju normalnih tipki F5 do F12, kojima pristupamo kombiniranjem s tipkom Fn. Zajedno s tipkovnicom, Corsair isporučuje i alternativni set tipki WASD i QWERTZ sive boje i grube površine, namijenjen korisnicima koji žele biti sigurni da su im ove tipke uvijek pod prstima. 
Jedine fizičke dodatne tipke koje nalazimo na Strafeu su tipke za reguliranje svjetline LED-ica te tipka za isključivanje Windows tipke. Uz mehanizam svake tipke integrirana je crvena LED-ica, s time da je podloga tipki na koju su integrirani mehanizmi načinjena od crvene plastike. Osvjetljenje LED-ica može se, kao i kod svih dosadašnjih Corsairovih tipkovnica, konfigurirati softverski. Aplikacija nudi velike mogućnosti programiranja LED-ica, čak i kod ovog osnovnog modela, no iznimno je kompleksna i neintuitivna za korištenje. Još jedna zgodna značajka Strafea je integrirani USB konektor, skriven na gornjem rubu tipkovnice. 

Cijena: 1.035 - 1.149 kn

Jamstvo: 2 godine
+: 
Uvjerljiva konstrukcija, natprosječno jarko osvjetljenje u 35 boja, lako slaganje kabela na željenu stranu
-: Nema odmorište za dlanove, sve se funkcije programiraju kombiniranjem tipki (nema drivera), nema odvojene kontrole za multimediju

Ustupio: ADMAsbisHGspot informatika

 

CORSAIR STRAFE RGB

Za svega nekoliko stotina kuna više u odnosu na osnovni Strafe, Corsair kupcima nudi model Strafe RGB, koji ne samo da je opremljen crvenim Cherryjevim RGB prekidačima, već ima i dobrodošlo odmorište za dlanove. Obični Strafe kao podlogu tipkama ima crvenu plastiku, a kod modela RGB podloga je bijela kako bi sve boje bile jednako istaknute. Tipkovnica je dostupna s četiri varijante tipki – Cherryjevim crvenim, smeđim, plavim i novim, tihim mehanizmima koji imaju i nešto kraći hod. U opremi tipkovnice isporučuju se hrapave tipke WASD i QWERTZ, s kojima po želji možete zamijeniti klasične glatke tipke. Corsairov softver omogućuje konfiguraciju RGB osvjetljenja na praktički sve zamislive načine, no traži i dosta truda jer je kompleksan, a istovremeno i ne baš intuitivan. Srećom, na stranicama proizvođača može se naći velika baza gotovih profila pa svi svatko može naći nešto što mu odgovara. 

Strafe RGB na računalo se spaja preko USB kabela klasičnog izgleda, koji završava s dva konektora. Drugi konektor nužan je radi funkcioniranja USB porta smještenog na gornjem rubu tipkovnice. Lokacija konektora, nažalost, nije naznačena, tako da će vrlo često ostati neiskorišten. Iako je Strafe RGB prilično solidno konstruirana, osjeti se da je riječ o proizvodu niže klase u odnosu na starije Corsairove modele iz K serije. 

Cijena: 1.119 - 1.199 kn

Jamstvo: 2 godine
+: 
Dobra konstrukcija, RGB LED-ice, iznimne mogućnosti konfiguriranja pozadinskog osvjetljenja, besplatna online baza profila za programiranje tipkovnice, odmorište za dlanove, mogućnost izmjene nekih tipki, USB hub, dostupna u varijanti s uskim ili širokim Enterom
-: Nema odvojenih multimedijskih tipki, kabel nije opleten, iznimno kompliciran softver

Ustupio: ADMAsbis

 

DAS KEYBOARD 4 PROFESSIONAL

Tipkovnice Das Keyboard istoimene tvrtke, u neku su ruke preteče modernih mehaničkih tipkovnica jer je prva verzija Das Keyboarda, lansirana 2005. godine, izravno kopirala dizajn legendarne IBM-ove tip-M tipkovnice. Deset godina kasnije, eto nas do modela Das Keyboard 4 Professional. Tipkovnicu krasi dosta neupadljiv dizajn jer je izrađena od tvrde crne plastike koja je, s gornje strane, kombinirana s crnom debelom aluminijskom pločom. U gornjem desnom kutu ploče postavlje je metalni disk za kontrolu glasnoće, a kraj njega su i tri tipke za upravljanje multimedijom, tipka za isključivanje zvuka i tipka za slanje OS-a u Sleep mod. Na gornjem rubu tipkovnice, iznad multimedijskih kontrola, skrivena su dva USB3.0 konektora, što ovu tipkovnicu, uz model Ultimate, čini jedinom s ovakvom vrstom USB huba. 

Tekstura tipki prati teksturu aluminijske ploče oko njih, pa one nisu gumirane, već blago hrapave. Ispod njih se nalaze smeđi ili plavi Cherryjevi prekidači. Das Keyboard ne dolazi s odmorištem za dlanove, no dolazi s čudnom plastičnom letvicom koja služi za povećanje nagiba tipkovnice. Na kućište tipkovnice pričvršćuje se pomoću magneta. I premda je koncept vrlo inovativan, u praksi se često događa da tipkovnica s letvicom ne leži dobro na podlozi pa se jedna strana kliže. 

Cijena: 1.349 - 1.424 kn

Jamstvo: 2 godine
+: 
Iznimno dobra konstrukcija, USB3.0 hub, potenciometar za kontrolu glasnoće, odvojene multimedijske tipke
-: Kabel nije opleten, česti problemi s klizanjem jedne strane tipkovnice kad se rabi letvica za nagib, nema pozadinsko osvjetljenje tipki, kratko jamstvo, nema odmorište za dlanove

Ustupio: LinksHGspot informatika 

 

DAS KEYBOARD 4 ULTIMATE

Jedan od glavnih razloga zašto je Das Keyboard sa svojim tipkovnicama postigao legendarni ugled među geekovima jesu tipkovnice bez oznaka. Da, dobro ste pročitali – tvrtka u ponudi ima tipkovnice s tipkama na kojima nisu nacrtani znakovi i koje su namijenjene isključivo korisnicima koji pri radu nemaju baš nikakve potrebe gledati u tipkovnicu. Dizajn i mogućnosti Das Keyboard 4 Ultimate identični su modelu Professional, minus oznake na tipkama. To znači da je riječ o vrlo kvalitetno izrađenoj tipkovnici, koja korisniku, osim mehaničkih tipki, nudi lako reguliranje glasnoće zvuka pomoću kotačića, odvojene multimedijske tipke te integrirani USB3.0 hub s dva porta. Kod modela Ultimate također možemo odabrati između dvije vrste Cherryjevih mehanizama, smeđih i plavih, koji su znatno bučniji. 

S obzirom na to da se ne isporučuje s odmorištem za dlanove, Das Keyboard na radnom stolu neće zauzeti previše mjesta. Tijelo tipkovnice standardno je postavljeno praktički vodoravno s radnom površinom, pa će većina korisnika pribjeći ugradnji plastične letvice koja se magnetima fiksira na donji dio tipkovnice. Iako nismo imali prilike isprobati više od jednog primjerka modela Ultimate, treba naglasiti da na ovoj tipkovnici nismo imali problema s klizanjem kao kod modela Professional. 

Cijena: 1.395 kn

Jamstvo: 2 godine
+: 
Iznimno dobra konstrukcija, USB3.0 hub, potenciometar za kontrolu glasnoće, odvojene multimedijske tipke
-: Kabel nije opleten, kratko jamstvo, nema odmorište za dlanove

Ustupio: Links

 

E-BLUE MAZER 727

Mazer 727 je minijaturna tipkovnica bez numeričkog dijela, koja izgleda kao dio nekog uređaja iz lunaparka. Svaki je red tipki osvijetljen LED-icama različite boje. U najvišem je crvena, u jednom niže narančasta, potom plava, zelena, ljubičasta i ružičasta boja. Iako je boja LED-ica fiksna, moguće je konfigurirati primitivne efekte – uključivanje tipki u valovima oko tipke koja je pritisnuta, uključivanje samo odabranih tipki i slično. Konfiguracija postavki radi se preko različitih tipkovničkih kratica, s obzirom na to da Mazer nema vlastiti driver. 
Same tipke ostavljaju dobar dojam jer su, kao i kod skupljih tipkovnica, presvučene gumastim slojem. Proizvođač na pakiranju ne navodi koji tip mehanizama koristi, no pretpostavljamo da je riječ o crnim Cherryjevim prekidačima koji su namijenjeni igračima, a imaju nešto viši otpor u odnosu na crvene prekidače. Osim pozadinskog osvjetljenja tipki, Mazer ima i plavo osvjetljenje donjeg dijela kućišta, a koje izgleda dosta seksi kad je soba u kojoj radimo mračna. Tipkovnica se na računalo spaja preko opletenog i uvjerljivo konstruiranog kabela. Kao što možete vidjeti na slikama, u kontekstu ergonomije Mazer nema mnogo za ponuditi – niti ima odmorište za dlanove, niti mu je moguće podešavati nagib. 

Cijena: 719 kn

Jamstvo: 3 godine
+: 
Nije premalena, pa je tipkanje i dalje ugodno. Zgodno plavo osvjetljenje poleđine, dugo jamstvo
-: Nema podešavanja nagiba, nema softverske konfiguracije osvjetljenja, nema odmorišta za dlanove

Ustupio: Hangar 18

 

FUNC KB-460

Best Buy tipkovnica iz našeg testa mehaničkih tipkovnica, odrađenog prije dvije godine još uvijek je na tržištu. Funcova KB-460 temeljena je na Cherryjevim crvenim prekidačima, čija su značajka linearni hod i malen otpor. S obzirom na to da ove verzije tipkovnice nismo dobili na test, za pretpostaviti je da ih domaći distributer ne uvozi. KB-460 našu Best Buy nagradu prošli put nije osvojila bez veze. Ovu tipkovnicu krasi prilično niska cijena, usprkos tome što nudi pozadinski osvijetljene tipke, odmorište za dlanove te integrirani USB hub s dva porta. Tipkovnica nema dodatnih tipki, već se svim dodatnim funkcijama pristupa uz pomoć tipke Fn. Funkcijske tipke tako dubliraju kao tipke za kontrolu reprodukcije multimedije te izmjenu makro profila, dok se s regulacijom osvjetljenja možemo poigrati uz pomoć tipki 2 i 8 na numeričkom dijelu tipkovnice. Uzgred rečeno, osvjetljenjem ne možemo pretjerano upravljati – može se isključiti, regulirati svjetlina te postaviti da pulsira.  
Funcov driver dobro je dizajniran i vrlo malen (svega 5 MB). Omogućuje nam lakše programiranje tipki s različitim funkcijama kao što su makro naredbe ili pokretanje određenih aplikacija. Jedini problem je što baš i nemamo ekstra tipke koje ima smisla programirati – eventualno tipke na numeričkom dijelu tipkovnice ili kursorske tipke.  

Cijena: 730 kn

Jamstvo: 1 godina
+: 
Uvjerljiva konstrukcija, kvalitetan driver, vrlo dugačak opleteni kabel, mogućnost programiranja tipki, odmorište za dlanove, USB hub, niska cijena
-: Kratko jamstvo, ograničene mogućnosti programiranja osvjetljenja, USB hub nema vlastiti USB konektor (ograničeno napajanje)

Ustupio: ADM


G.SKILL RIPJAWS KM780 MX

G.SKILL je svoje mehaničke tipkovnice lansirao prošle godine na Computexu, a KM780 MX pripada u prvu, jeftiniju skupinu. Iako se u proizvodi u tri različite verzije, s plavim, crvenim ili smeđim Cherryjevim MX prekidačima, kod nas se prodaje samo potonja varijanta, koju smo i mi testirali. Tipkovnicu krasi iznimno agresivan dizajn, u sklopu kojeg je proizvođač kombinirao plastične i metalne elemente. Od brušenog aluminija načinjena je ploča koja prekriva gornji dio tipkovnice te šipka koja opasuje tipkovnicu sa svih strana. 
Dodatnih tipki je hrpa –šest makro tipki poredanih u stupac s lijeve strane, tri tipke za izmjenu profila (programi tipki + osvjetljenje) te tipke za upravljanje multimedijskim funkcijama. Vrlo cool detalj je LED ekrančić koji prikazuje glasnoću zvuka. G.SKILL-ov softver omogućuje lako programiranje funkcije bilo koje tipke te snimanje makro naredbi . Nažalost, dosta je slab u pogledu podešavanja osvjetljenja – kompleksnije efekte možemo primijeniti samo na kompletnu tipkovnicu te nije moguće kombiniranje efekata. KM780 opremljena je ugodnim odmorištem za dlanove, a nudi i funkciju USB i audiohuba. Uz odmorište za dlanove, dio dodatne opreme je kutijica u kojoj su smještene konturirane tipke WASD i QWERTZ, a koje bi igračima trebale pomoći da te tipke lakše nađu bez spuštanja pogleda. 

Cijena: 854 kn

Jamstvo: 2 godine
+: 
Impresivna konstrukcija (aluminij + plastika), odmorište za dlanove, USB i audiohub, LED indikator glasnoće, odvojene makro tipke, odvojene multimedijske tipke, kotačić za kontrolu glasnoće, opleteni kabel, alternativni set tipki za igrače
-: Ograničene mogućnosti kontrole osvjetljenja, velike dimenzije

Ustupio: Links

 

G.SKILL RIPJAWS KM780 RGB

Ako ste u odnosu na osnovni model tipkovnice Ripjaws spremni platiti osjetno više, G.SKILL vam može ponuditi varijantu opremljenu s RGB LED-icama. Poneje različit i dizajn. Točnije, elementi koji su kod modela MX boje metala, ovdje su obojeni u crno. Iskreno, metalna varijanta izgleda nam više seksi. Kao i mnogi drugi proizvođači koji se se okušali u integraciji RGB osvjetljenja u svoje tipkovnice, G.SKILL nije uspio dobro odraditi softversku stranu priče pa su mogućnosti podešavanja osvjetljenja dosta skromne. Možemo odabrati boju za svaku pojedinu tipku ili, pak, na sve tipke primijeniti neku gotovu animaciju. Te gotove animacije je, doduše, moguće modificirati, no sve je to daleko od mogućnosti osvjetljenja koje nude Corsairove tipkovnice. 

Testirani KM780 RGB temeljen je na smeđim Cherryjevim MX prekidačima koji predstavljaju solidan kompromis između plavih i crvenih prekidača. Uz osvjetljenje, tipkovnica je nakrcana dodatnim mogućnostima kao što su makro tipke, USB i audiohub, multimedijske tipke i analogna kontrola glasnoće, a posebno treba pohvaliti robusnu konstrukciju te izdašnu uporabu aluminijske legure. G.SKILL-ova Ripjaws tipkovnica prilično je zanimljiv proizvod koji ima čime zadovoljiti svoju publiku – zagrižene igrače dubokog džepa. 

Cijena: 1.234 kn

Jamstvo: 2 godine
+: 
Impresivna konstrukcija (aluminij + plastika), odmorište za dlanove, USB i audiohub, LED indikator glasnoće, odvojene makro tipke, odvojene multimedijske tipke, kotačić za kontrolu glasnoće, opleteni kabel, alternativni set tipki za igrače
-: Ograničene mogućnosti kontrole osvjetljenja, velike dimenzije, osjetno viša cijena u odnosu na model s crvenim LED-icama

Ustupio: Links

 

LENOVO MECHANICAL GAMING KEYBOARD

Za razliku od ostalih proizvođača koji kriju da rabe kineske prekidače Kailh, Lenovo je oko ove činjenice posve transparentan. Crveni prekidači ponašaju se uglavnom kao Cherryjevi, s time da pri aktivaciji pružaju nešto veći otpor, odnosno ponašaju se kao Cherryjevi crni prekidači. Ispod tipke gumaste teksture smještene su jarke crvene LED-ice kojima je preko dedicirane tipke moguće podešavati svjetlinu u nekoliko stupnjeva. WASD i kursorske tipke imaju vlastitu tipku za reguliranje osvjetljenja pa je tako moguće složiti da su one svjetlije od ostatka tipkovnice. Osim tipki na tipkovnici, osvijetljen je i veliki logo Y koji lagano pulsira. 

Lenovova perjanica opremljena je i sa šest makro tipki, kao i odvojenim tipkama za reguliranje glasnoće i upravljanje reprodukcijom multimedije. Programabilne tipke G nalaze se na lijevom rubu tipkovnice, a možemo ih programirati uz pomoć makro tipke ili Lenovovog drivera. Tipkovnica se na računalo spaja preko crnog opletenog kabela duljine 1,8 metara, na čijem se kraju nalaze dva USB konektora te konektori za mikrofon i slušalice. Spomenuti dodatni konektori sprovedeni su na desni bok tipkovnice. Tu je odvojivo odmorište za dlanove reljefne teksture. Istom je teksturom ukrašena i razmaknica.  
Cijena: 1.044 kn

Jamstvo: 1 godina
+: 
Dobra konstrukcija, odmorište za dlanove, USB i audiohub, nešto dulji kabel, opleteni kabel, odvojene multimedijske tipke, makro tipke (šest komada + tri seta), plastični pokrov za zaštitu od prašine
-: Kratko jamstvo, nema mogućnosti programiranja osvjetljenja, veći otpor tipki u odnosu na Cherryjeve crvene prekidače 

Ustupio: LenovoMicroline

 

LOGITECH G410 ATLAS SPECTRUM

U utrci mehaničkih tipkovnica malog formata svoju zvijezdu ima i Logitech. G410 Atlas Spectrum je, kao i ostale Logitechove mehaničke tipkovnice, temeljena na mehanizmu Romer-G, koji je tvrtka samostalno razvila i čija je glavna značajka intenzivnije pozadinsko osvjetljenje u odnosu na Cherryjeve mehanizme. Od dodatnih tipki Logitech je na tipkovnicu ubacio samo dvije – tipku za isključivanje tipke Windows (tzv. Gaming mode) te tipku za paljenje i gašenje LED-ica. Multimedijske tipke izvedene su preko Fn funkcije, no problem je što su sekundarne oznake nacrtane na donjoj bočnoj strani tipki pa ih u mraku nije moguće vidjeti. 
G410 ima veliki Enter te naknadno nacrtane hrvatske dijakritike, što će reći da se oni ne vide bez vanjskog osvjetljenja. Boja tipki podešava se iz Logitechovog Gaming Softwarea, alata koji se brine za sve Logitechove periferije. Za svaku tipku možemo podesiti boju i saturacije, no to je manje više to. OK, postoje neke tvornički konfigurirane animacije, odnosno efekti tipa duga ili pulsiranje boja, no to je vrlo primitivno u odnosu na ono što može Corsairov softver. S G410 stiže i zanimljiv dodatak – stalak za telefon ili tablet. Ideja je da na uređaj instaliramo Logitechovu aplikaciju Arx Control, no problem je što ona baš ne radi bajno.  
Cijena: 949 - 1.049  kn

Jamstvo: 2 godine
+: 
Iznimno lijepo osvjetljenje tipki, solidna kvaliteta izrade, jednostavan softver
-: Nema odmorište za dlanove, izgled ispred ergonomije (dosta debelo tijelo, premaleni maksimalni nagib), ograničen softver, običan kabel, loše postavljene oznake na multimedijskim tipkama, mobilna aplikacija ne radi pouzdano, tipke malo klaparaju 

Ustupio:  ADMHGspot informatikaLinks

 

LOGITECH G810 ORION SPECTRUM

Najnovija Logitechova tipkovnica nama je ujedno i najzanimljivija jer se proizvođač s ovim modelom odlučio odmaknuti od agresivnog gamerskog dizajna kod kojeg se manje pozornosti obraćalo ergonomiji. G810 ima simetrično četvrtasto tijelo, načinjeno od oku vrlo ugodne crne plastike, koja na bokovima ima sjajan, a na gornjem dijelu mat finiš, po izgledu vrlo sličan gumastom materijalu kojim su presvučene tipke. Logitech se i kod G810 oslanja na vlastite mehanizme Romer-G, koji su specifični po vrlo jarkom i atraktivnom osvjetljenju. Konstrukcijski G810 ostavlja mnogo bolji dojam od obje starije tipkovnice – tipke ljepše klize, materijali su kvalitetniji, a tu je i opleteni USB kabel koji povezuje tipkovnicu s računalom. Još jedan hvale vrijedan dodatak su dvije vrste nožica, uz pomoć kojih je moguće podesiti nagib tipkovnice. Makro tipki nema, no tu su dedicirane multimedijske tipke i valjčić za lagano podešavanje glasnoće zvuka.
Najslabija značajka modela Orion Spectrum je nedovoljno moćan softver, koji dosta ograničava konfiguriranje osvjetljenja. Možemo podešavati boje, ali ne i svjetlinu. Nije moguće kreirati niti vlastite efekte, već samo rabiti nekoliko pretprogramiranih. U ovom je aspektu Corsair mnogo bolji, no s druge strane, nema tako dobro osvijetljene tipke.  
Cijena: 1.449  kn

Jamstvo: 2 godine
+: 
Vrlo dobra kvaliteta konstrukcije, iznimno lijepo osvjetljenje tipki, odvojene multimedijske kontrole, jednostavan softver, opleteni kabel
-: Nema odmorište za dlanove, softverska ograničenja pri programiranju boja 

Ustupio:  Logitech


LOGITECH G910 ORION SPARK

G910 prva je tipkovnica s Romer-G prekidačima, a može pohvaliti hrpom dodatnih tipki za snimanje makro naredbi, tipkama za izmjenu profila, odvojenim multimedijskim tipkama te valjkom za kontroliranje glasnoće. Tipkovnica je golema, s time da dobar dio tijela otpada na nepravilno oblikovano odmorište za dlanove, s mogućnošću izmjene vanjskog oklopa. Nažalost, zbog inzistiranja na asimetričnom, vizualno atraktivnom dizajnu, čak ni veći oklop ne nudi željenu razinu ergonomije. Na gornjem rubu tipkovnice smješten je Arx Dock, stalak za telefon. Ideja je da telefon u kombinaciji s Arx Control aplikacijom služi kao sekundarni zaslon za prikazivanje korisnih informacija, no problem je što aplikacija u praksi ne radi baš najbolje. 
Osim prekidača Romer-G, koji su specifični po ravnomjernom osvjetljenju tipki, ova tipkovnica zanimljiva je i po konturiranim tipkama. Tipke namijenjene igranju (npr. QWERTZ) imaju nešto drugačiju dodirnu površinu od ostalih tipki. Slično je s lijevim Shiftom i Controlom – nakošeni su prema centru tipkovnice kako bismo ih lakše pogodili malim prstom. Konfiguracija osvjetljenja tipki pomoću softvera dosta je ograničena – može se podesiti boja (ne i svjetlina) te odabrati neki od globalnih efekata kao što je kružna izmjena spektra.  
Cijena: 1.399  kn

Jamstvo: 2 godine
+: 
Solidna kvaliteta konstrukcije, ravnomjerno osvjetljenje tipki, odvojene multimedijske kontrole, jednostavan softver, hrpa programabilnih tipki, odmorište za dlanove, konturirane tipke (zgodno za igrače)
-: Nema odmorište za dlanove, nedovoljno razrađeno programiranje boja, običan kabel, nije baš za strastvene tipkače, nepouzdana mobilna aplikacija

Ustupio: Links

RAZER BLACKWIDOW / STEALTH

Aktualni model BlackWidowa temeljen je na prekidačima koje je Razer sam dizajnirao, a uglavnom ih proizvodi kineska tvrtka Kailh. Običan BlackWidow temeljen je na zelenim prekidačima koji se u radu ponašaju dosta slično kao MX Blue, što će reći da imaju taktilni odziv te da se dosta čuju. Model Stealth ima narančaste prekidače koji pružaju manje otpora te imaju mnogo manje izražen taktilni odziv. Tipkovnica ostavlja dojam iznimne robusnosti, a izrađena je od crne plastike s jakim mat efektom. Tipke nisu gumirane kao kod mnogih drugih tipkovnica, već mnogo hrapavije na dodir. 

Kontrole multimedijskih aplikacija složene su kao sekundarna funkcija funkcijskih tipki, a dodatne fizičke tipke, pet komada složenih u stupac na lijevom kraju tipkovnice, služe za programiranje dodatnih funkcija, uz pomoć Razerovog softvera. Kućište tipkovnice malo je izvučeno u donjem dijelu, no ne dovoljno da bi imalo funkciju odmorišta za dlanove. Na desnom boku tipkovnice nalazi se USB port te konektori za spajanje headseta. Iz istog razloga crni opleteni kabel završava s dva USB i dva audiokonektora. Na kraju spomenimo da je od početka ove godine Razer obični BlackWidow, bez LED-ica, odlučio postupno isfiltrirati iz svoje ponude pa ovu tipkovnicu u dućanima za koji mjesec nećete moći kupiti.  

Cijena: 780 - 969 kn

Jamstvo: 1 godina
+: 
Robusna konstrukcija, dodatne programabilne tipke, dobar softver, opleteni kabel, USB i audiohub, plastični pokrov protiv prljanja
-: Kratko jamstvo, nema pravo odmorište za dlanove, nema pozadinsko osvjetljenje tipki, driveri traže logiranje, visoka cijena

Ustupio: ADMComTelHGspot informatika

 

RAZER BLACKWIDOW ULTIMATE 2016 / STEALTH

Razer je početkom ove godine presložio ponudu svojih mehaničkih tipkovnica te izbacio novu verziju modela BlackWidow Ultimate, u običnoj i varijanti Stealth. Obični BlackWidow izbačen je iz ponude pa je najjeftinija Razerova mehanička tipkovnica postao BlackWidow Tournament Edition, kompaktni model, bez numeričkih tipki s desne strane. Nova varijanta modela Ultimate solidno je modificirana u odnosu na dosadašnje verzije. Boja osvjetljenja ostala je jednaka, no znatno su proširene mogućnosti konfiguracije. Osim konstantnog osvjetljenja i pulsacije, Razer je implementirao i druge efekte, s time da je moguće napraviti i vlastite profile, što se u principu svodi na to da neke tipke konstantno svijetle, dok se na ostale primjenjuje jedan od dostupnih efekata (primjerice, nasumično paljenje i gašenje tipki). Druga promjena koju je Razer učinio jest sužavanje tijela tipkovnice, odnosno izbacivanje stupca s dodatnim makro tipkama. 

Novi BlackWidow Ultimate na računalo se i dalje spaja preko prilično dugog i opletenog kabela, koji završava s dva USB konektora i, po novom, samo jednim audiokonektorom. U Razeru su zaključili da danas malo tko koristi headset koji se spaja na zvučnu karticu, pa je ostavljen samo konektor za spajanje običnih analognih slušalica. 

Cijena: 830 - 1.234 kn

Jamstvo: 1 godina
+: 
Robusna konstrukcija, dodatne programabilne tipke, dobar softver, opleteni kabel, USB i audiohub, plastični pokrov protiv prljanja
-: Kratko jamstvo, nema pravo odmorište za dlanove, nema pozadinsko osvjetljenje tipki, driveri traže logiranje, visoka cijena

Ustupio: ADMComTelLinks 

 

RAZER BLACKWIDOW CHROMA TOURNAMENT EDITION

U najvišem segmentu Razerove ponude mehaničkih tipkovnica nalaze se modeli Chroma, opremljeni RGB LED-icama. Mi smo na test dobili samo kompaktni model pod imenom Tournament Edition, tipkovnicu koja je zamišljena tako da je korisnik nosi sa sobom kad ide na LAN partije. Chroma TK zbog toga stiže u pakiranju s vlastitom torbom za nošenje te ima odvojivi opleteni USB kabel. Baš kao i kod ostalih modela iz serije BlackWidow, i kod Chrome TK korisnik ima mogućnost birati zelene ili narančaste Razerove prekidače, zavisno o tome želi li bučnije prekidače s taktilnim odzivom ili, pak, tiše prekidače s manje taktilnim odzivom i nižim otporom. RGB prekidači koje Razer koristi na Chromi u pogledu osvjetljenja slični su kao Cherryjevi prekidači, što će reći da je LED-ica postavljena povrh mehanizma pa je zbog toga osvjetljenje fokusirano na gornji dio tipki. 
Chroma TK zbog male veličine kućišta nema dodatne tipke, no ima Fn tipku, uz pomoć koje funkcijske tipke smještene na vrhu tipkovnice dobivaju dodatne funkcije – kontrolu multimedije i glasnoće, snimanje makro naredbi te kontrolu osvjetljenja. Softverska konfiguracija osvjetljenja izvedena je dosta dobro, s time da je s Razerove web-stranice moguće skinuti i gotove profile koje su napravili drugi korisnici.  
Cijena: 1.110 kn

Jamstvo: 1 godina
+: 
Robusna konstrukcija, dobar softver, opleteni kabel, RGB osvjetljenje, torba za nošenje
-: Kratko jamstvo, nema pravo odmorište za dlanove, driveri traže logiranje, nema dodatne tipke kao ranije verzije

Ustupio: ComTel


ROCCAT RYOS MK

Ako ste u potrazi za mehaničkom tipkovnicom, a od pozadinskog osvjetljenja bitnija vam je niska cijena, Roccat Ryos MK mogao bi biti baš ono što vam treba. Ryos MK prilično je velika tipkovnica, za što je primarno zaslužno golemo odmorište za dlanove, koje je dio samog tijela tipkovnice. Pri sredini odmorišta, tik ispod razmaknice, integrirane su tri dodatne plitke tipke koje bismo trebali pritiskati palčevima. Osim njih, Ryos također ima pet programabilnih M tipki, posloženih u stupac na krajnjoj lijevoj strani tipkovnice. Nadalje, funkcijske tipke također imaju sekundarnu ulogu, a do koje dolazimo uz pomoć tipke Fn. No to nije sve – u Roccatu su zamislili i treću kombinaciju, u kojoj sve tipke možemo kombinirati s takozvanom tipkom Easy Shift (standardno je Caps Lock) i tako dobiti mjesto za programiranje dodatnih funkcija. Također je podržano kreiranje do pet profila, čime se broj programabilnih funkcija drastično povećava. 
Roccat se kod ove tipkovnice odlučio na korištenje Cherryjevih prekidača MX Black, koje karakterizira linearan hod te relativno velik otpor pri pritisku – za trećinu veći nego kod crvenih prekidača. Da li s tim možete živjeti, odlučite sami. Koristan dodatak je mreža žljebova na poleđini tipkovnice, koji uvelike olakšavaju organizaciju kabela.  
Cijena: 669 - 699 kn

Jamstvo: 2 godine
+: 
Niska cijena, kvalitetna konstrukcija, vrlo ugodno odmorište za dlanove, lako slaganje kabela, dodatne programabilne tipke, moćan driver, plastični pokrov za zaštitu od prašine
-: Zauzima mnogo mjesta na radnom stolu, dosta tvrde tipke, kabel nije opleten

Ustupio: ADMFutura ITHGspot informatika

 

ROCCAT RYOS TLK PRO

Roccatova mini tipkovnica iz obitelji Ryos zbog uštede prostora s lijeve strane gubi pet dodatnih programabilnih tipaka, a s desne numeričke tipke. Zbog ugrađenog odmorišta za dlanove, TLK PRO nije jako malena ako je uspoređujemo s ostalim tipkovnicama bez numeričkog dijela. Izgubljenom prostoru unatoč, sviđa nam se ovakav dizajn jer je na njemu mnogo lakše raditi u odnosu na tipkovnice bez odmorišta za dlanove. Ryos TLK Pro pojavio se na tržištu mnogo kasnije u odnosu na osnovni model, što se dobro vidi po izboru prekidača. Testirana tipkovnica ima smeđe Cherryjeve prekidače, a na web-stranicama proizvođača vidljivo je da postoje i varijante s crvenim, crnim i plavim prekidačima. 

Osim novih prekidača, kompaktni Ryos može se pohvaliti plavim pozadinskim osvjetljenjem, koje je tvornički programirano dosta zanimljivo – osvijetljene su WASD, funkcijske, kursorske i tri dodatne makro tipke ispod razmaknice, a ostale se tipke uključuju kad ih kliknemo. Upravljački softver, nažalost, ne nudi osobito velike mogućnosti konfiguracije osvjetljenja. Bolje reći, naglasak je na funkcionalnosti, ali ne i na izgledu pa nema animacija, osim efekta širenja valova kad kliknemo na tipku. Malena tipkovnica donosi kvalitativni napredak i kad je riječ o USB kabelu – sad je opleten, a kod osnovnog modela je MK gol. 

Cijena: 1.199 kn

Jamstvo: 2 godine

+: Kvalitetna konstrukcija, vrlo ugodno odmorište za dlanove, lako slaganje kabela, dodatne programabilne tipke, moćan driver, plastični pokrov za zaštitu od prašine

-: Visoka cijena, slabije mogućnosti podešavanja osvjetljenja 

Ustupio: Feniks Info

 

ROCCAT RYOS MK PRO

Ryos MK Pro zapravo je Ryos MK na steroidima. Prva stvar koju smo primijetili već prije uključivanje tipkovnice jest kako je na ovom modelu USB kabel opleten te da tipkovnica ima funkciju repliciranja portova. Točnije, na gornjem desnom rubu tipkovnice smještena su dva USB2.0 porta, a na istoj lokaciji, ali na lijevoj strani tipkovnice, smješteni su analogni konektori za spajanje headseta ili slušalica. Roccatovi inženjeri u ovom su aspektu napravili nešto što se nitko drugi nije sjetio, a zvuči trivijalno – s gornje strane tipkovnice naznačili su gdje se točno nalaze spomenuti konektori. Obični Ryos MK ima crne Cherryjeve prekidače, a kod MK Pro korišteni su smeđi. Postoje i druge verzije, no ne u našim dućanima. 

Tipkovnica je načinjena od kvalitetne plastike te ima golemo integrirano odmorište za dlanove, pri sredini kojeg su ugrađene tri od ukupno osam programabilnih dodatnih tipki. Zbog ugrađenog odmorišta i općenito blagog nagiba prema korisniku, tipkovnica je izuzetno ugodna za rad. U softverskom pogledu Roccat je odradio odličan posao kad je riječ o programiranju tipki (dostupno je i nekoliko profila te posebna tipka Easy Shift kojom se funkcija tipki mijenja u letu), ali kaska za konkurencijom kad je u pitanju varijabilnost animacija pozadinskog osvjetljenja. 

Cijena: 999 kn

Jamstvo: 2 godine

+: Kvalitetna konstrukcija, vrlo ugodno odmorište za dlanove, lako slaganje kabela, dodatne programabilne tipke, moćan driver, plastični pokrov za zaštitu od prašine, integrirani USB i audiohub, označeni USB i audiokonektori

-: Visoka cijena, slabije mogućnosti podešavanja osvjetljenja 

Ustupio: Feniks Info

 

ROCCAT RYOS MK FX

Najskuplja i ujedno najnovija Roccatova tipkovnica iz obitelji Raos opremljena je RGB LED-icama, a novost je i novi softver pod imenom Swarm, koji bi ubuduće trebao biti korišten za sve Roccatove periferije. Nakon instalacije sam provjerava nadogradnje te tip spojenih periferija, a to naglašavamo jer za svaku periferiju treba skinuti manji driver (sve se to odvija automatski). Tek nakon instalacije sveg pripadajućeg softvera, Ryos MK FX zasvijetlit će u punom sjaju. Nažalost, Roccat je u pogledu osvjetljenja mogao i trebao odraditi bolji posao. Maksimalna svjetlina osvjetljenja prilično je skromna, a stječe se dojam da proces koji kontrolira boje nije u stanju raditi fine prijelaze. Ukratko, ako vam je kod tipkovnice bitna ljepota osvjetljenja, Roccatov pulen nije najbolji izbor. 

S druge strane, Ryos MK FX i dalje je vrlo dobra tipkovnica, koja od svoje sestre Ryos MK Pro posuđuje većinu mogućnosti. To su dodatne programabilne tipke s lijeve strane tipkovnice te ispod razmaknice, golemo integrirano i vrlo ugodno odmorište za dlanove te integrirani audiohub. USB portova na tipkovnici nema jer je, prema svemu sudeći, dodatno napajanje bilo potrebno za implementaciju RGB osvjetljenja. Testirani primjerak modela MK FX temeljen je na Cherryjevim smeđim prekidačima.

Cijena: 1.450 kn

Jamstvo: 2 godine

+: Kvalitetna konstrukcija, vrlo ugodno odmorište za dlanove, lako slaganje kabela, dodatne programabilne tipke, moćan driver, plastični pokrov za zaštitu od prašine, integrirani audiohub, označeni audiokonektori

-: Visoka cijena, slabije mogućnosti regulacije osvjetljenja 

Ustupio: Feniks Info

STEEL SERIES 6GV2

Ova tipkovnica pripada donjem dijelu Steel Seriesove ponude periferija pa se ne treba čuditi što, osim crnih Cherryjevih mehaničkih prekidača, korisniku ne nudi neke druge osobite mogućnosti. 6GV2 izrađena je od hrapave crne plastike, a sa sličnim su materijalom presvučene i same tipke. Tijelo tipkovnice blago je zakrenuto prema korisniku, što osigurava manje-više optimalan položaj ruku pri tipkanju. To je dosta bitno naglasiti jer nagib tipkovnice nije moguće prilagođavati. Multimedijske tipke implementirane su kao sekundarna funkcija funkcijskih tipki. S obzirom na cijenu, najveća mana tipkovnice je čudan raspored nekih tipki. Tipka Fn, koja u ovom slučaju na sebi ima Steel Seriesov logo, smještena je s lijeve, a ne desne strane razmaknice, kako je uobičajeno. Lijeve tipke za pozivanje izbornika Start nema, a spomenutu tipku Fn nije moguće preprogramirati jer driveri za 6GV2 ne postoje. 

No to nije sve – Steel Series se dosjetio izmjestiti i slovo Ž, koje je na tipkovnici smješteno tik do desnog Shifta, a ne lijevo od Entera. Jasno, na ovakve se alternativne rasporede tipaka moguće priviknuti, pogotovo ako vam je džep plitak i nemate novca za neki skuplji model. Ipak, imajte na umu da Roccatov Ryos MK nije mnogo skuplji, a u praksi se ponaša mnogo bolje od ove tipkovnice. 

Cijena: 635 kn

Jamstvo: 2 godine

+: Dobra kvaliteta konstrukcije, vrlo niska cijena 

-: Čudan raspored tipki, dosta tvrdi mehanizmi, nema mogućnost podešavanja nagiba

Ustupio: Links

 

STEEL SERIES APEX M800

Ova iznimno atraktivna tipkovnica cilja na zagrižene igrače, a temeljena je na posebnim prekidačima QS1. Oni su optimizirani za dvije stvari – maksimalnu brzinu te što bolji prikaz LED osvjetljenja. Mehanizmi imaju linearni odziv s dubinom od svega 3 mm, i dubinom okidanja od svega 1,5 mm. Osvjetljenje svake tipke optimizirano je integracijom LED-ice u sredinu prekidača. Ugođaj tipkanja na ovoj je tipkovnici zbog toga dosta specifičan i negdje je između ugođaja tipkanja na mehaničkoj tipkovnici s linearnim prekidačima i membranskoj tipkovnici. Standardne konfiguracije osvjetljenja prilično su atraktivne i lako je moguće programirati vlastite što traži dosta truda. Zgodan štos je istovremeno korištenje dvije sheme osvjetljenja – u radu i mirovanju. Valja spomenuti da osvjetljenje nije ograničeno samo na tipke – svijetle i bokovi tipkovnice te SteelSeriesov logo. 

Osim standardnih, M800 nudi i šest dodatnih programabilnih tipki smještenih na lijevu stranu tipkovnice. Multimedijske tipke te upravljanje svjetlinom izvedeno je kao sekundarna funkcija funkcijskih tipki. Softver tipkovnice podržava neograničeni broj profila, koje je moguće podesiti tako da se aktiviraju pri lansiranju pojedinih aplikacija. Tipkovnica ima dvoportni USB2.0 hub, no nažalost, ne isporučuje se s odmorištem za dlanove. 

Cijena: 1.419 kn

Jamstvo: 2 godine

+: Kvalitetna konstrukcija, vrlo lijepo RGB osvjetljenje, vrlo brze tipke, opleteni USB kabel, dvoportni USB hub, dodatne programabilne tipke, moćan driver, mogućnost istovremenog korištenja dvije sheme osvjetljenja 

-: Nema odvojene multimedijske tipke, nema odmorište za dlanove 

Ustupio: eKupi

 

TT ESPORTS POSEIDON Z RGB

Poseidon Z dosta je malena tipkovnica, usprkos tome što nudi sve standardne tipke. Tajna malenih dimenzija je maleno kućište, čiji su rubovi od tipaka odvojeni tek nekoliko milimetara. Niska cijena Poseidona Z RGB, usprkos tome što je riječ o tipkovnici s RGB pozadinskim osvjetljenjem, rezultat je korištenja prekidača tvrtke Kailh. Plavi kineski prekidači kojim je bio opremljen naš model (postoji i smeđi) ponašali su se jednako kao Cherryjevi. Kao najjeftinija RGB tipkovnica na našem testu, Poseidon nema odmorište za dlanove, opleteni USB kabel i odvojene multimedijske tipke. 

Poseidon nudi kontrolu multimedije kombiniranjem F tipki s tipkom Fn, a tu je i mogućnost snimanja makro naredbi. Na donjoj strani smještene su nožice za promjenu nagiba. Između njih se nalazi žlijeb za sprovođenje nadesno ili nalijevo, u slučaju da vam to više odgovara od centralne pozicije. Osvjetljenje tipkovnice definirano je preko pet profila koji se aktiviraju kombiniranjem tipke Fn s tipkama za uređivanje teksta (Insert, Home, PgUp, itd). Ako vam se tvornički definirani efekti ne sviđaju, nužno je instalirati softver koji će vam dati pristup dodatnim mogućnostima. Mogućnosti i dizajn softvera vas, nažalost, neće razveseliti, tako da će bez sumnje većina korisnika ostati na malo modificiranim tvorničkim profilima. 

Cijena: 829 kn

Jamstvo: 2 godine

+: Niska cijena, kvalitetna konstrukcija, RGB osvjetljenje tipki, snimanje makro naredbi

-: Ograničen softver

Ustupio: eKupi

 

ZALMAN K700M

K700M je prilično težak komad hardvera, s kućištem izrađenim od čvrste hrapave plastike te tipkama koje su presvučene lagano gumastim materijalom. Na stražnjoj strani tipkovnice nalaze se duboki žljebovi kojima je opleteni USB kabel moguće provući na lijevi ili desni bok, odnosno ostaviti ga na sredini. Nagib tipkovnice moguće je podesiti u tri stupnja pomoću dva seta nožica, no Zalmanu zamjeramo što se nožice vrlo lako zatvaraju ako tipkovnicu odgurnemo od sebe. Odmorište za dlanove nije dio opreme, no u kutiji ćete naći USB/PS2 adapter te plastični pokrov koji vrlo efektivno štiti tipkovnicu od prašine i kućnih ljubimaca, kada nije u uporabi. 

Ispod tipki nalaze se Cherryjevi crveni prekidači, kombinirani s vrlo jakim bijelim LED-icama. S lijeve strane tipkovnice poslagano je pet makro tipki, a na desnom se boku nalazi LED traka koja služi za neke efekte – primjerice, mjerenje brzine tipkanja. F tipke te tipke s brojevima u gornjem redu osnovnog dijela tipkovnice imaju sekundarne funkcije istaknute crvenom bojom, a kojima pristupamo uz pomoć tipke Fn, kao na prijenosnicima. K700M nema vlastiti softver, već se sva konfiguracija, od pozadinskog osvjetljenja do makro naredbi, izvodi raznim kombinacijama tipki, što je daleko od intuitivnog. 

Cijena: 1.228 kn

Jamstvo: 1 godina

+: Kvaliteta izrade, trostupanjski nagib, lako slaganje kabela na lijevu ili desnu stranu, vrlo jarko pozadinsko osvjetljenje, makro tipke

-: Iznimno kompleksna konfiguracija, bez pomoći softvera. Nema odvojenih multimedijskih tipki ni odmorišta za dlanove. Nema RGB osvjetljenje. Nožice za nagib lako se nehotice obaraju. Visoka cijena

Ustupio: H2 Shop