Baidu predstavio svoj prvi potpuno autonomni Robocar

Baidu Robocar osmišljen je kao potpuno autonomno prijevozno sredstvo namijenjeno taksi prijevozu u urbanim okruženjima. Za sada može izbjegavati prepreke i pratiti upute iz navigacije

Sandro Vrbanus srijeda, 18. kolovoza 2021. u 15:00

Kineska internetska i tehnološka kompanija (koju često nazivaju i "kineskim Googleom") Baidu, na svojoj je konferenciji Baidu World 2021 predstavio vlastito autonomno vozilo. Automobil bez vozača nazvan je Baidu Robocar, a trebao bi biti prvi korak u automatizaciji prijevoza kojom će se ovaj kineski div aktivno početi baviti.

Autonomija pete razine

Baidu najavljuje kako će novi Robocar biti opremljen autonomijom pete razine, što znači da neće trebati nikakve intervencije ljudi kako bi se samostalno kretao. U skladu s time, u kabini ne postoje papučice, upravljač i drugi dodaci koji bi omogućili vozaču preuzimanje kontrole nad vožnjom.

Zahvaljujući automatici ovaj bi automobil trebao bez problema pronalaziti optimalne rute vožnje, savladavati prometne propise, zaobilaziti prepreke i sigurno se kretati u urbanom okruženju. Prilikom predstavljanja, pak, ova razina autonomije nije detaljno prikazana – automobil je viđen tek kako vozi, polukružno se okreće, prilagođava se uputama navigacije i izbjegava prepreke na putu.

Što se tiče ostalih detalja, vidimo da su se Kinezi odlučili na futuristički izgled, "gull wing" vrata za lakši ulazak i izlazak putnika te stakleni panoramski krov. Izvana se na Robocaru nalaze i zasloni koji mogu prikazivati razne poruke. Unutrašnjost je minimalistička, kabinom dominira interaktivni infotainment zaslon osjetljiv na dodir, a za sada se u ovaj robotski taksi može smjestiti tek dvoje putnika.

Osim što će automobil voziti na "pogon" umjetne inteligencije, ona će pokušati pružiti i najbolje iskustvo putnicima, pa će tako analizirati njihove potrebe, odgovarati na glasovne naredbe te pokušati predvidjeti što bi putnici mogli zatrebati. Kako će to točno izgledati i koje bi to potrebe AI mogao anticipirati, iz najava nije sasvim jasno.

Osim automobila predstavili su i platformu za autonomnu vožnju Luobo Kuaipao te najavili širenje svoje usluge robotaksija koja u testnom režimu funkcionira u Pekingu od svibnja. Za sada Pekingom voze prilagođeni automobili kineskog BAIC-a, a u budućnosti oni bi trebali biti zamijenjeni ovakvim robotaksijima. Plan kompanije je proširiti ovu uslugu na 30-ak kineskih gradova u narednih dvije do tri godine.