Brod pun kontejnera iz Kine blokirao Sueski kanal

Kontejnerski brod dug 400 metara, nasukao se i prepriječio nasred Sueskog kanala, blokirajući tako promet za preko stotinu drugih brodova

Sandro Vrbanus srijeda, 24. ožujka 2021. u 10:53

Tijekom prošle noći neobična se situacija dogodila u Sueskom kanalu u Egiptu, kada je nalet vjetra zahvatio 400 metara dug teretni brod te ga popriječio. Brod je blokirao kanal i djelomično se nasukao, pa je do jutra red za prolazak ovim tjesnacem brojao preko stotinu brodova koji čekaju da se prolaz oslobodi.

Brod naziva Ever Given krenuo je iz kineske luke Yantian, noseći teretne kontejnere, prema svojem zacrtanom odredištu, nizozemskoj luci Rotterdam, gdje mu je dolazak planiran za 31. ožujka. Brod je dug 400, a širok 60 metara. Vrlo zanimljivu fotografiju ovog neobičnog slučaja na Instagram je sinoć postavila članica posade prvog sljedećeg broda u "redu čekanja", Julianne Cona.

Foto: Instagram, Julianne Cona
Foto: Instagram, Julianne Cona

Na njoj se vidi da je Ever Given postavljen upravo onako kako ga ilustrira i stranica Vessel Finder, otprilike pod kutom od 45° u odnosu na plovni put. U trenucima nastanka ove vijesti, više od 15 sati od ovog događaja, brod je i dalje prepriječen u kanalu, a svi raspoloživi remorkeri poslani su kako bi ga oslobodili od obale i izvukli, te oslobodili prolaz Sueskim kanalom.

Ovaj kanal otvoren je 1869. godine. Prošle je godine njime prošlo gotovo 19 tisuća brodova, što je Egiptu donijelo gotovo 6 milijardi dolara. Sueskim kanalom inače prolazi oko 10% svjetske pomorske trgovine, jer se nalazi na ključnom "spoju istoka i zapada". Budući da se na Ever Givenu nalaze kontejneri robe iz Kine, možda je negdje u njima i vaš paketić koji čekate već tjednima?

NADOPUNA: Prenosimo nekoliko aktualnih videa i fotografija s društvenih mreža te službeni video zapis sa stranice Vessel Finder:

Video kretanja Ever Givena prije nasukavanja:BT slušalice sa kontrolnim gumbom i sklopivim dizajnom

MARSHALL Monitor ANC

Driveri od 40mm za proizvodnju vrhunskog zvuka, Active Noise Cancelling, do 45 sati slušanja uz bluetooth, 32 ohma, 96 dB, 20 Hz – 20 kHz

1.699 kn 2.299 kn Kupi

TWS party zvučnik s ugrađenim svijetlima i bežičnim mikrofonom

JBL PartyBox On-The-Go

Bluetooth, USB, AUX i TWS, IPX4, trajanje baterije do 6h, frekvencijski odziv: 50Hz – 20KHz, snaga 100W

1.999 kn 2.389 kn Kupi