Hyundaijev zračni taksi mogao bi poletjeti 2028. godine

Supernal je na CES-u predstavio električni zrakoplov S-A2 te tako potvrdio da Hyundai još nije odustao od ideje zračnih taksija. Štoviše, rečeno je da će prevoziti ljude već 2028. godine

Matej Markovinović petak, 12. siječnja 2024. u 06:00
Supernal S-A2 📷 Foto: Supernal
Supernal S-A2 Foto: Supernal

Supernal, tvrtka za naprednu zračnu mobilnost pod Hyundai Motor Grupom, predstavila je na ovogodišnjem CES-u S-A2, svoju najnoviju inačicu električnog zrakoplova za okomito polijetanje i slijetanje, za koju tvrtkini rukovoditelji tvrde da će prevoziti putnike 2028. godine.

Naime, S-A2 predstavlja zapravo gotovo potpunu verziju onoga što Supernal namjerava komercijalno izbaciti na tržište te uz to potvrđuje da Hyundai još uvijek namjerava ući u trenutno nepostojeći posao električnih zračnih taksija. O tome su, podsjetimo, govorili još na CES-u 2020. godine, objavivši svoju suradnju s Uberom.

Kako prenosi TechCrunch, zrakoplov S-A2 radi na električni pogon, ima rep u V obliku, osam potpuno nagibnih rotora, a sadržava i sve komponente te sustave ključne za komercijalno zrakoplovstvo. Dizajniran je za let od oko 190 kilometara na sat na visini od oko 460 metara, što potvrđuje da je namijenjen kraćim putovanjima, uglavnom iz predgrađa u gradove.

Jedan od glavnih rukovoditelja Supernala, Ben Diachun, rekao je na CES-u da će zrakoplov raditi buku od 65 decibela prilikom uzlijetanja i slijetanja, dok će se tijekom leta to smanjiti na 45 decibela, otprilike na razine kao i perilica posuđa. Zanimljiva stavka je i ta da je interijer modularan i da se baterija može zamijeniti za neku većeg kapaciteta kako se tehnologija bude razvijala.