LEO Coupe – leteći superautomobil brzine do 400 km/h

Električni futuristički leteći taksi za sada je samo koncept, no njegovi autori uvjereni su da ga mogu pretočiti i u stvarno vozilo slično fascinantnim renderima koje su objavili

Sandro Vrbanus nedjelja, 8. kolovoza 2021. u 11:45

Leteći automobil koji kao da je ispao iz nekog znanstvenofantastičnog filma – LEO Coupe – predstavljen je ovoga tjedna u obliku koncepta tvrtke Urban eVTOL. Renderi koje su tom prilikom objavili su, po vlastitom priznanju, malo pretjerani i uljepšani, no dobro odražavaju njihovu viziju kako bi superautomobili trebali izgledati jednom kada se budu mogli kretati i zrakom.

LEO Coupe jest električni leteći superautomobil s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja, a planira se da mu najviša brzina leta bude baš poput one kod superautomobila, oko 400 km/h. Pritom bi trebao imati autonomiju s jednim punjenjem baterija od gotovo 500 kilometara, a u njega bi se moglo smjestiti troje ljudi.

Realan koncept ili samo san?

Za stvaranje uzgona prilikom polijetanja i slijetanja trebalo bi biti zaduženo 16 turbina s propelerima, "ducted fan" tipa, snage svaka po 10 kW. Svaka od njih trebala bi biti promjera 40 centimetara, dakle zauzimale bi mnogo više mjesta nego što se to vidi na prvim renderima ovog letećeg coupéa. Po tri će biti smještene na svakom boku sprijeda, te po pet na svakom boku stražnjeg dijela letjelice.

LEO Coupe trebao bi stati u prosječnu garažu
LEO Coupe trebao bi stati u prosječnu garažu

Za stvaranje potisne sile, koja će omogućiti horizontalni let, koristit će se dodatnih šest motora s turbinama postavljenih u stražnjem dijelu. Oni će svaki biti promjera oko 28 centimetara, a uzgon u letu će proizvoditi "box wing" krila (dok će se vertikalne turbine pri većim brzinama zatvarati kako ne bi stvarale otpor). Sve ove pogonske sklopove pogonit će ugrađena baterija kapaciteta 66 kWh.

Urban eVTOL se nada da će imati funkcionalni prototip svojeg letećeg superautomobila tijekom sljedeće godine. Trenutačno su u fazi prikupljanja investicija za njegovu izradu. Kad je riječ o prodaji, za sada ne izlaze u javnost s mogućim rokovima prvih isporuka, no najavljuju da bi cijena pojedinog primjerka mogla biti ispod 290.000 američkih dolara, što je jeftinije od mnogih superautomobila današnjice.

Ostvare li se ovi planovi ili ne, mi za sada možemo maštati o njima gledajući rendere koje je ova kompanija objavila.