Na Havajima žele otoke povezati putničkim linijama uz pomoć – električnih ekranoplana

Letjelice koje lete tik iznad vode mogle bi biti rješenje za jeftiniji, brži i ekološki prihvatljiviji način prijevoza putnika unutar havajskog arhipelaga

Sandro Vrbanus nedjelja, 28. siječnja 2024. u 14:00

Havaji su nekada koristili mrežu trajektnih linija za prijevoz ljudi i tereta među otocima, no u posljednje vrijeme za to se koriste isključivo zrakoplovi. Lokalne linije na otočju tako povezuju određene lokacije, ali uvijek među njima postoje određene "rupe", odnosno relacije koje ne mogu biti adekvatno pokrivene. Stoga se pojavila nova inicijativa – Hawai’i Seaglider Initiative (HSI), koja želi ispitati mogućnost uvođenja novog načina transporta unutar otočja.

Brz, jeftin i ekološki prijevoz

Ideja je za to iskoristiti hibridna prijevozna sredstva, ekranoplane. Kao što je poznato, riječ je o zrakoplovima koji lete tik iznad površine mora, koristeći tzv. wing-in-ground efekt za postizanje boljeg uzgona. Polijeću i slijeću na vodenim površinama, poput hidroaviona, a pri manjim brzinama sposobni su čak i glisirati poput brodica.

Regent Viceroy Seaglider
Regent Viceroy Seaglider

Trenutačno se kao prvi model ekranoplana, koji će biti testiran na Havajima, spominje potpuno električna letjelica Viceroy, američkog proizvođača Regent. Ona može ukrcati do 12 putnika, a aktualna joj generacija baterija daje doseg od 160 nautičkih milja (296 km). Zbog svoje brzine i mogućnosti polijetanja i slijetanja s bilo koje morske površine takvi bi se "seaglideri" mogli koristiti i za redovni prijevoz, ali i kao transport u hitnim slučajevima – po niskoj cijeni i bez značajnog utjecaja na okoliš.

Na inicijativi HSI zajednički rade lokalne vlasti, privatne kompanije te organizacije iz same zajednice, kako bi se transportna mreža unaprijedila i modernizirala na zadovoljstvo svih. Za sada je inicijativa još u fazi istraživanja, izrađuje se studija izvodivosti, a prvi pokusni letovi mogli bi se dogoditi u narednim godinama.