Ultrakompaktni električni romobil sklapa se na veličinu A4 papira

Japanski projekt najkompaktnijeg električnog romobila na svijetu Arma predstavljen je na Kickstarteru. Maleno vozilo sklapa se poput origamija, iznimno je lagano, ali se odlikuje i dobrim karakteristikama

Sandro Vrbanus srijeda, 6. prosinca 2023. u 08:28

Novi crowdfunding projekt, za koji ideja stiže iz Japana, pomiče granice onoga što smatramo električnom mikromobilnošću. Projekt Arma Scooter predstavio je najkompaktniji električni romobil ikada viđen, sklopivo i lako prenosivo osobno prijevozno sredstvo, kakvo bi se lakoćom moglo nositi bilo gdje i bilo kada. U skladu s japanskom tradicijom u tehnološkoj domeni, ovaj bi maleni romobil trebao biti izrađen iznimnom preciznošću, pametno osmišljen i kvalitetan – barem ako je vjerovati njegovim tvorcima.

Origami romobil

Električni romobil Arma, dakle, nudi motor nazivne snage 250 W, kao i većina romobila na tržištu danas. Najviša mu je brzina 24 km/h, domet s jednim punjenjem baterije oko 15 kilometara, a punjenje se obavlja unutar 2 sata. Ove specifikacije sasvim su prosječne, dok ne pogledamo njegovu masu i oblik – Arma, naime, teži tek 4,5 kilograma, a zahvaljujući nizu šarki i kopči može se sklopiti u paket usporediv s dječjom kutijom za gablec ili torbom manjeg prijenosnog računala.

Sklopljen, ovaj romobil ima poprečni presjek od tek 210 x 297 milimetara, što je identično – standardnom papiru veličine A4. Taj paket dubok je tek 96 milimetara, pa je sasvim jasno da ga se može prenositi jednom rukom ili u ruksaku, staviti u prtljažnik i najmanjeg automobila ili pak smjestiti pod bilo koji radni stol. Takav kompaktan romobil, dakle, redefinira mobilnost i omogućava još veću slobodu kod kretanja na struju – bilo da njime mislite putovati na posao, skoknuti do trgovine, ili obaviti kakve poslove u urbanom okruženju.

Sklapanje romobila Arma obavlja se u nekoliko koraka i traje tek tridesetak sekundi, kažu njegovi izumitelji, dok mu je baterija odvojiva. Potonje znači da jednu bateriju možete puniti (USB-C punjačem) dok drugu trošite, pa ih potom lako zamijeniti.

Na Kickstarteru Japanci traže 158.000 jena, odnosno tek nešto manje od 1.000 eura za prednarudžbu. Projekt je već premašio planirani cilj, a njegovi pokretači kažu da su trenutačno u fazi dovršetka drugog prototipa. Testiranje će započeti početkom sljedeće godine, a plan je kupcima prve kompaktne romobile isporučiti tijekom trećeg tromjesečja 2024.