Zbog nezgode zaustavljeno testiranje autonomnih autobusa u Beču

Ovoga lipnja u Beču su počela prometovati dva električna autonomna minibusa. Prošloga četvrtka jedan od njih udario je pješakinju, pa je projekt privremeno obustavljen

Sandro Vrbanus srijeda, 24. srpnja 2019. u 13:30

Beč je u lipnju ove godine dobio pilot-projekt prijevoza putnika električnim autonomnim autobusima. U projekt je gradsko poduzeće Wiener Linien uložilo 1,5 milijuna eura, autobuse je izradila kompanija Navya, a prometovali su brzinama do 20 km/h na relaciji s desetak stanica. Prošloga četvrtka, dakle nakon nešto više od mjesec dana autonomnog prometovanja, došlo je do manje nezgode zbog koje je projekt obustavljen.

Jedan od autonomnih minibusa udario je 30-godišnju pješakinju. U tom je trenutku vozio brzinom od 12 km/h, a djevojka je zadobila lakšu ozljedu koljena. Navya kao proizvođač vozila koje je sudjelovalo u nezgodi provodi vlastitu istragu. Za to vrijeme lokalne službe zadužene za sigurnost prometa zaustavile su projekt testiranja autonomnih autobusa.

Gledala u mobitel?

Iz kompanije su izjavili kako su svjedoci vidjeli da pješakinja prelazi cestu gledajući u mobitel i sa slušalicama u ušima, te kako se na taj način zaletjela u autobus s boka, pri čemu je zadobila manje ogrebotine.

I dalje nije poznato tko je krivac za ovu nezgodu, no Navyini minibusi ostaju u garaži dok se ne rasvijetle sve okolnosti ovog događaja