Counterpoint Research: Pad europskog tržišta pametnih telefon zbog koronavirusa

Counterpoint Research donosi rezultate istraživanja prema kojem je europsko tržište smartphonea u drugom kvartalu pretrpjelo pad od 24 posto na godišnjoj razini uslijed epidemije koronavirusa

Matija Pavlić nedjelja, 2. kolovoza 2020. u 06:00

Counterpoint Research u novom istraživanju spominje rezultate europskog tržišta pametnih telefona u drugom kvartalu ove godine. Naravno u tom razdoblju tržište je bilo opterećeno epidemijom koronavirusa te je zabilježilo pad od 24% u odnosu na drugi kvartal 2019. godine te pad od 22% na kvartalnoj razini.

Zemlje Istočne Europe koje su bile nešto manje pogođene koronavirusom također su zabilježile pad od 24% na godišnjoj razini. Najteži mjesec za europsko tržište pametnih telefona bio je travanj kada je vladala potpuna karantena u gotovo svim zemljama zbog čega je zabilježen pad od 45% na godišnjoj i 30% na mjesečnoj razini.

S ublažavanjem mjera u svibnju prodaja je porasla 33% na mjesečnoj razini. U lipnju je zabilježen sekvencijalni rast od 34%. U konačnici zabilježen je nepovoljan kvartalni rezultat naveden na početku ovog teksta. Najteže pogođeno krizom u drugom kvartalu bilo je tržište pametnih telefona u Rusiji koje je zabilježilo pad od 27% na godišnjoj razini.

Što se tiče individualnih proizvođača na europskom tržištu i dalje dominira Samsung zahvaljujući svojoj raznolikoj ponudi pametnih telefona, a Apple se na drugom mjestu drži zahvaljujući dobroj prodaji iPhone SE 2020 modela i iPhone 11 serije uređaja. Unatoč aktualnim zabranama Huawei se i dalje nalazi na trećem mjestu a padom od 46% na godišnjoj razini. Xiaomi i Oppo rasli su za oko 41% bez obzira na epidemiju.