HAKOM: Početkom godine zabilježen porast korištenja mobitela i podatkovnog prometa

U odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, ove godine u Hrvatskoj se više telefoniralo mobitelima, više se podataka prenosilo putem Interneta, a u padu je telefonski promet na fiksnim mrežama

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 14. lipnja 2021. u 20:20

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, HAKOM, objavila je danas pregled tržišta telekomunikacija koji se odnosi na prvo tromjesečje 2021. godine. Vidljivo je da je i dalje ovo tržište pod utjecajem pandemije, pa je tako ove godine primjetan rast internetskog prometa od čak 26,5% u odnosu na lanjski prvi kvartal. Ukupni podatkovni promet putem Interneta u prvom tromjesečju 2021. godine dosegnuo je 627 PB.

Zabilježen je i porast ukupnog vremena telefoniranja putem mobitela od 6%, a pad je zabilježen u području fiksne telefonije i iznosi 7%.

Manje je roaminga

U roamingu je nastavljen dosadašnji trend pada, pod utjecajem pandemije – kako u slučaju hrvatskih korisnika koji koriste mobitele izvan zemlje, tako i u slučaju stranaca koji dolaze u Hrvatsku. Hrvatski korisnici u inozemstvu tako su razgovarali 14,2% kraće u odnosu na prva tri mjeseca 2020., a stranci u Hrvatskoj 7,9% kraće.

Ukupni prihod tržišta elektroničkih komunikacija veći je za 3,3% u usporedbi s prvim tromjesečjem 2020. Na tržištima širokopojasnog pristupa internetu prihodi su rasli 9,22% , usluzi televizije 3,5% , a usluzi najma mreže i vodova 7,7%. Prihodi u telefonskim uslugama putem pokretne i nepokretne mreže u blagom su padu, a sve zbog manje razgovora u roamingu.

Rast ulaganja u optiku

Unatoč tome što su ukupna ulaganja u blagom padu na početku godine, ulaganja u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu ipak značajno rastu i to za 140% u odnosu na s isto razdoblje u 2020.

U nepokretnoj mreži najveći rast i dalje bilježi broj širokopojasnih priključaka vrlo velikih brzina. U prvom tromjesečju 2021. 17% korisnika ostvaruje pristup internetu s brzinama većim od 100 Mbit/s, a rast generiraju priključci putem svjetlovodne pristupne infrastrukture kojih je oko 12%. Brzine preko 30 Mbit/s ima oko 42 posto korisnika. Ukupan broj korisnika paketa usluga raste, najviše onih s 4D paketima jer migriraju s 3D paketa na 4D pakete da bi ostvarili veće popuste na cjelokupne usluge grupiranjem fiksnih i mobilnih usluga.