IDC: Raste tržište rabljenih pametnih telefona

Tvrtka IDC napravila je novo izvješće prema kojem je tržište rabljenih pametnih telefona raslo, a rasti će i dalje do 2023. godine za razliku od stagnirajućeg tržišta novih pametnih telefona

Matija Pavlić srijeda, 15. siječnja 2020. u 06:00

IDC razlikuje dvije kategorije rabljenih uređaja, onih koji su korišteni i potom prodani te onih službeno obrađenih te ponovno službeno puštenih u prodaju bez privatnih subjekata (takozvani refurbished uređaji).

Tijekom 2019. godine isporuke rabljenih pametnih telefona (definiranih prema spomenutim IDC-ovim kriterijima) rasle su za 17,6% na godišnjoj razini te je isporučeno ukupno 206,7 milijuna rabljenih uređaja. Godinu prije isporučeno je 175,8 milijuna rabljenih uređaja.

Do 2023. godine isporuke rabljenih uređaja trebale bi doseći brojku od 332,9 milijuna primjeraka, s godišnjim CAGR rastom od 13,6%. Prema IDC-u sjevernoameričko tržište će 2023. godine imati udio od 26,2% u ukupnim globalnim isporukama rabljenih pametnih telefona.

Rast tržišta može se pripisati cijeni rabljenih uređaja u odnosu na nove (posebice kada kupac cilja na uređaje iz više klase gdje najnoviji modeli svake godine imaju sve višu cijenu pa će se radije okrenuti nešto starijim ali ne puno slabijim modelima, dok je entry-level ponuda rabljenih uređaja rezervirana za korisnike s izrazito limitiranim budžetom).

Drugi faktor je trenutačni proces prelaska s 4G na 5G mreže pri čemu se misli na velik broj zaljubljenika u tehnologiju koji će poželjeti prodati svoje kvalitetne 4G pametne telefone kako bi kupili nove modele s podrškom za 5G mreže.