Izbori, štrajk i sport – što su Hrvati guglali u 2019.?

Google je već tradicionalno krajem godine objavio top listu najtraženijih pojmova u svojoj tražilici, pa smo zavirili i u hrvatske statistike

Sandro Vrbanus četvrtak, 12. prosinca 2019. u 12:00

Google Trends već tradicionalno krajem godine objavljuje zanimljive top liste najtraženijih pojmova u svijetu i po pojedinim zemljama. Naravno, najzanimljivije nam je pogledati što su Hrvati guglali u godini na izmaku. Najtraženiji pojmovi, poznajući hrvatskog čovjeka i medijski prostor, nisu nimalo iznenađujući.

Na prvom mjestu našli su se rezultati EU izbora održanih u svibnju. Slijedi ih relativno svjež pojam "štrajk" koji se odnosi na nedavno okončani jednomjesečni štrajk prosvjetnih radnika, a ostala tri mjesta u top 5 pojmova rezervirano je za sport.

Tu su utakmica Dinamo – Benfica (Europska liga, 7. ožujka 2019., pobjeda Dinama 1:0), Rukometno prvenstvo 2019 (održano u siječnju u Danskoj i Njemačkoj), te nogometna utakmica Hrvatska- Slovačka (kvalifikacije za EP 2020, 16. studenoga na Rujevici, pobjeda Hrvatske 3:1).

Štrajk - guglalo ga se samo krajem godine ali je svejedno dopio gotovo do vrha ljestvice
Štrajk - guglalo ga se samo krajem godine ali je svejedno dopio gotovo do vrha ljestvice

Listu od 6. do 10. mjesta najtraženijih pojmova popunjavaju "Notre Dame", "Muzej Prado", "Dinamo – Viktoria Plzen", "Ljubav je na selu" te "Wimbledon".

Ostali trendovi

Kad je riječ o zanimljivim kategorijama o kojima Hrvati vole guglati, Google je izdvojio sport, TV serije, filmove, osobe i reality show kategoriju. U sportu vodi već spomenuta utakmica Dinamo – Benfica. Od serija najpopularnija je domaća Na granici, slijede je Černobil i Stranger Things.

Najguglaniji film u Hrvatskoj u 2019. je Avengers: Endgame, reality Ljubav je na selu, dok su top tri osobe bile Tara Thaller, Stipe Miočić i – Kristina Mandarina.

Što je u međuvremenu guglao ostatak svijeta, pogledajte u videu.