Pada zanimanje za streaming i nove sadržaje: Netflix se okreće video igrama

Apple i Amazon trebali bi i dalje rasti, ali po nižim stopama, ulažući u manje sigurnijih projekata

Mladen Smrekar srijeda, 22. ožujka 2023. u 15:09
Ubisoftov
Ubisoftov "Mighty Quest: Rogue Palace" na Netflix dolazi 18. travnja

Nakon što je lani dosegnuo rekord, broj novih serija prema originalnim scenarijima mogao bi se početi smanjivati ​​već ove ili najkasnije iduće godine, upozoravaju analitičari. Većina kompanija pritom namjerava usporiti rast ili čak smanjiti količinu novca koji će uložiti u nove filmske projekte. I najnoviji izvještaj analtičke kuće MoffettNathanson predviđa zastoj nakon dvije godine snažnog dvoznamenkastog rasta potrošnje na stvaranje sadržaja.

Mali padaju, veliki rastu

Politika štednje posebno će zahvatiti kompanije koje zasad nisu uspjele zaraditi novac na uslugama streaminga kao što su Warner Bros. Discovery, Paramount Global ili NBCUniversal.

Gledanost prema vrsti emitiranog sadržaja
Gledanost prema vrsti emitiranog sadržaja

S druge strane, predviđaju analitičari, recesija neće zahvatiti najveće igrače pa bi Apple i Amazon trebali nastaviti rasti, mada po nižim stopama, ulažući u manje sigurnijih projekata.

Netflix prednjači

Analitičari MoffettNathansona ističu još jedan jasan trend: Netflix danas proizvodi gotovo 60% ukupnog sadržaja, dok je njihov udio prije pet godina iznosio samo oko 20 posto. Netflix prednjači po profitabilnosti i brojem globalnih pretplatnika, ali ga širina konkurencije tjera da preispituje poslovnu strategiju dodavanjem pretplata s oglasima, eksperimentiranjem s kinematografskim projektima i ograničavanjem mogućnosti dijeljenja lozinki.

Udio globalne potražnje za originalnim streamingom programa po kompanijama
Udio globalne potražnje za originalnim streamingom programa po kompanijama

Vrijeme za video igre

Činjenica je da udio streaminga opada, a mnoge najpopularnije emisije emitirane početkom veljače bile su reprize. jednostavno snima se manje, ali i publika nakon pandemijskih godina sad manje vremena provodi pred ekranom. Kako zadržati publiku i zaraditi novac muči sve medijske kuće. Netflixu se čini da je mogući odgovor u ponudi video igara. Kompanija dokraja godine planira lansirati 40 igara, a to je izgleda tek početak.

Netflix trenutno ima 70 igara koje za njih rade vanjski partneri i 16 igara u različitim fazama razvoja iz rastućeg popisa internih kompanijskih studija posvećenih razvoju video igara. Najavljene igre uključuju Ubisoftovu ekskluzivu "Mighty Quest: Rogue Palace" koja se na Netflixu pojavljuje 18. travnja i reizdanje kultne mobilne slagalice "Monument Valley 2024.".

Eksperimenti s poslovnim modelima

Tvrtka je dosad lansirala 55 igara, od nezavisnih proizvođača i jednog velikog izdavača, Ubisofta. Ovaj popis uključuje hvaljene igre za više platformi kao što su "Immortality" i "Into The Breach", kao i spin-offove Netflixovih emisija; najpopularnija je povezana je s Netflixovim reality showom "Too Hot To Handle". Tvrtka eksperimentira s poslovnim modelima, poput promicanja nekih igara putem QR kodova.

Poslovni uspjeh u ovom segmentu prilično je rijedak pa su se neki drugi tehnološki divovi u međuvremenu povukli iz ove poslovne niše. Google je svojedobno poticao i otvarao studije za izradu igara, čak su i pokretali vlastitu platformu za njihov streaming, ali je projekt ugašen jer je potencijalna zarada bila manje izvjesna od velikog financijskog gubitka.