Rad od kuće globalno je doveo do značajno manje ispisanih stranica

Prema podacima istraživačke kuće IDC, tijekom 2020. godine ispisano je ukupno oko 14% manje stranica nego godinu prije. To čini ukupno 2,8 bilijuna stranica papira utrošenih u cijelom svijetu

Sandro Vrbanus petak, 6. kolovoza 2021. u 11:05

Osim što prate trendove na tržištima računala i druge potrošačke elektronike, u istraživačkoj kući IDC prate i količine stranica papira koje se tijekom godine ispišu na kućnim i uredskim pisačima u cijelom svijetu. Kao što se moglo pretpostaviti, pandemija koja je najsnažniji utjecaj imala tijekom 2020. godine utjecala je i na promjenu trendova u području kućnog i uredskog ispisa.

Pad lasera, ink jet u laganom porastu

Nakon nekoliko godina stabilnog, ali sporog pada, ispisivanje je u 2020. godini doživjelo značajan pad. Ukupno je u svijetu, prema podacima koje je prikupio IDC, prošle godine za ispis utrošeno 2,8 bilijuna listova papira, što je 14% manje nego u godini prije toga. Ovaj oštar pad prouzročen je velikim zaokretom u mjestu rada, a dok se radi od kuće očito se manje toga ispisuje nego u uredu.

14% manje ispisanih stranica u pandemijskoj godini
14% manje ispisanih stranica u pandemijskoj godini

Promjena u lokaciji rada i ispisivanja utjecala je i na vrste ispisa. Ink jet tipovi pisača, uobičajeni u kućnom okruženju, u prošloj su godini radili nešto više, pa je na njima ispisano oko 4% više stranica nego 2019. godine. S druge strane laserski su pisači (kakvi se češće nalaze u uredima) imali značajno manje posla – njima je ispisano 16% manje stranica. Još dramatičniji pad zabilježen je kod ispisivanja na veće, A3 formate.

Kontinuirani pad ispisa

Anketa koju je IDC proveo pokazala je i da je otprilike polovina svih dokumenata lani ispisana kod kuće bila poslovne prirode, njih 15-25% (ovisno o regiji) poslužilo je u edukativne svrhe (čitaj: škola od kuće), dok je u prosjeku oko trećina dokumenata bila ispisivana u privatne svrhe. U IDC-u očekuju da će do kraja ove godine biti ispisano tek oko 2% više stranica nego lani.

Kažu kako povratka na predpandemijske razine neće biti, već da će od 2022. godine na dalje ponovno zavladati negativni trendovi i kontinuirani pad ispisanih stranica. Za 2025. godinu predviđaju utrošak od oko 2,5 bilijuna listova papira. "Unatoč padu, to i dalje predstavlja oko 4,4 milijuna stranica koje se u svijetu ispisuju svake minute", poručuju analitičari, uz neizbježnu usporedbu: "količina papira koja svake minute u svijetu prođe kroz pisače mogla bi prekriti 39 nogometnih igrališta".