Rad od kuće globalno je doveo do značajno manje ispisanih stranica

Prema podacima istraživačke kuće IDC, tijekom 2020. godine ispisano je ukupno oko 14% manje stranica nego godinu prije. To čini ukupno 2,8 bilijuna stranica papira utrošenih u cijelom svijetu

Sandro Vrbanus petak, 6. kolovoza 2021. u 11:05

Osim što prate trendove na tržištima računala i druge potrošačke elektronike, u istraživačkoj kući IDC prate i količine stranica papira koje se tijekom godine ispišu na kućnim i uredskim pisačima u cijelom svijetu. Kao što se moglo pretpostaviti, pandemija koja je najsnažniji utjecaj imala tijekom 2020. godine utjecala je i na promjenu trendova u području kućnog i uredskog ispisa.

Pad lasera, ink jet u laganom porastu

Nakon nekoliko godina stabilnog, ali sporog pada, ispisivanje je u 2020. godini doživjelo značajan pad. Ukupno je u svijetu, prema podacima koje je prikupio IDC, prošle godine za ispis utrošeno 2,8 bilijuna listova papira, što je 14% manje nego u godini prije toga. Ovaj oštar pad prouzročen je velikim zaokretom u mjestu rada, a dok se radi od kuće očito se manje toga ispisuje nego u uredu.

14% manje ispisanih stranica u pandemijskoj godini
14% manje ispisanih stranica u pandemijskoj godini

Promjena u lokaciji rada i ispisivanja utjecala je i na vrste ispisa. Ink jet tipovi pisača, uobičajeni u kućnom okruženju, u prošloj su godini radili nešto više, pa je na njima ispisano oko 4% više stranica nego 2019. godine. S druge strane laserski su pisači (kakvi se češće nalaze u uredima) imali značajno manje posla – njima je ispisano 16% manje stranica. Još dramatičniji pad zabilježen je kod ispisivanja na veće, A3 formate.

Kontinuirani pad ispisa

Anketa koju je IDC proveo pokazala je i da je otprilike polovina svih dokumenata lani ispisana kod kuće bila poslovne prirode, njih 15-25% (ovisno o regiji) poslužilo je u edukativne svrhe (čitaj: škola od kuće), dok je u prosjeku oko trećina dokumenata bila ispisivana u privatne svrhe. U IDC-u očekuju da će do kraja ove godine biti ispisano tek oko 2% više stranica nego lani.

Kažu kako povratka na predpandemijske razine neće biti, već da će od 2022. godine na dalje ponovno zavladati negativni trendovi i kontinuirani pad ispisanih stranica. Za 2025. godinu predviđaju utrošak od oko 2,5 bilijuna listova papira. "Unatoč padu, to i dalje predstavlja oko 4,4 milijuna stranica koje se u svijetu ispisuju svake minute", poručuju analitičari, uz neizbježnu usporedbu: "količina papira koja svake minute u svijetu prođe kroz pisače mogla bi prekriti 39 nogometnih igrališta".

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi