Snowpiercer - film (2013) ili serija (2020)?

Sudeći prema prvoj epizodi serije, slijedi razočarenje onima koji su se nadali jednako zanimljivim scenama kao i u filmu.

Hrvoje Mostarac nedjelja, 24. svibnja 2020. u 07:00

Prvu epizodu Snowpiercera (2020) je na američkom programu TNT gledalo tri milijuna gledatelja, a na Netflixu se počinje prikazivati 25. svibnja. Ukupno deset epizoda u trajanju od pedesetak minuta izlazit će svakog ponedjeljka. U timu od po desetak pisaca i režisera, vodeći tvorac serije je Graeme Manson (Orphan Black).

Serija je nastala po uzoru na istoimeni film iz 2013. godine, koji je pak nastao prema grafičkom romanu iz 1982. godine, Le Transperceneige. Film je režirao sad već oskarovac Bong Joon Ho (Okja, Parasite), a uloženih 40 milijuna dolara isplatio je duplo kroz zanimljivi film i nastupe poznatijih glumaca kao što su Chris Evans, Ed Harris, Tilda Swinton i Alison Pill. Snowpiercer (2013) se našao na mnogim Top 10 listama te godine, te je i dalje najskuplja korejska filmska produkcija do sad; tek nešto skuplja je korejska fantasy TV serija Arthdal Chronicles (2019-), dostupna na Netflixu.

Snowpiercer (2013)
Snowpiercer (2013)

U filmu, Zemlja ulazi u novo ledeno doba nakon neuspjelog eksperimenta čiji je cilj bio usporavanje globalnog zatopljenja. Jedini koji je spreman za katastrofu je Mr. Wilford, koji je izgradio tračnice i supervlak za put oko svijeta u trajanju od točno godinu dana. Kroz gotovo dva desetljeća nastaje klasna podjela prema kojoj se najsiromašniji nalaze u zadnjim vagonima vlaka s tisuću i jednim vagonom. Radnja počinje s pobunom Curtisa (Chris Evans) i nastavlja se probijanjem kroz vlak kako bi se suočio s Mr. Wilfordom.

Za razliku od filma koji pulp noirom kombinira sumornu egzistenciju niže klase s otkvačenom pojavom više klase, TV adaptacija filmske priče ne nudi nijedno ni drugo. U seriji vidimo neke sličnosti kao što su početne postavke priče i pločice crne želatine kojima se prehranjuje niža klasa. No prema viđenom je u seriji teško očekivati brutalnost o kojoj Curtis u filmu govori kroz prisjećanje na period kad su rezali vlastite ruke da ne bi morali ubijati slabije putnike, uključujući bebe, da bi se prehranili.

Neobični likovi, akcija, kostimografija i govori koji daju karakter distopiji u filmu, u seriji su zamijenjeni pričom o umorstvu u prednjim vagonima vlaka. Melanie Cavill (Jennifer Connelly) je zadužena za red koji, između ostaloga, postiže i javljanjem preko razglasa. Ona nastoji uvjeriti Andrea Laytona (Daveed Diggs), pripadnika niže klase i bivšeg detektiva, da riješi zločin.

Snowpiercer (2020)
Snowpiercer (2020)

Daveed Diggs (Blindspotting) u glavnoj ulozi djeluje kao nelogičan izbor, a skripta serije mu u tome samo odmaže. Diggsov lik ne uspijeva iskombinirati svojeglavost s težinom situacije kao što je to primjerice uspijevalo Milleru (Thomas Jane) u The Expanseu. Nadalje, za razliku od Chrisa Evansa čija se nesigurnost stapala s pričom i scenografijom filma, Diggsova pojava i snaga pravedničkog tona nisu u skladu s očajem u kojem su živjeli, te su u suprotnosti s atmosferom koja se očekuje.

Za razliku od vizije koju je Bong Joon Ho imao i proveo u filmu, serija je u nastanku bila pet problematičnih godina. U tom vremenskom rasponu su je napustili Josh Friedman (The Sarah Connor Chronicles), prvotni tvorac serije, i Scott Derrickson (Doctor Strange), prvotni režiser. Da stvar bude gora, serijom se nabacivalo između TNT i TBS mreža, a odluka je donesena tek nakon što su "vidjeli seriju u cijelosti i stekli bolje razumijevanje kojoj će publici odgovarati".

Jedna od čari filma je bila i ta što smo do spoznaje o vlaku dolazili u isto vrijeme kad i pobunjenici iz niže klase. Serija pak prednji kraj vlaka otkriva već u prvoj epizodi, i ne izgleda kao da se imamo mnogočemu radovati. Kritičari koji na raspolaganju imaju svih deset epizoda potvrđuju spor ritam serije, ali i nagovještavaju ubacivanje serije u petu brzinu u nekoliko posljednjih epizoda, koje će završiti napetim preokretom i otvorenim krajem. Druga je sezona već bila u produkciji od listopada prošle godine, prije nego što je zaustavljena COVID-19 pandemijom.

Izostanak malo ludila, malo posebnosti i puno neobičnosti čine seriju najjednostavnije rečeno dosadnom. Takvom će vrlo vjerojatno i ostati osim ako ne očekujete da akcija iz druge polovice serije ispuni prazninu. Različiti pisci i režiseri u svakoj od epizoda teoretski ostavljaju prostor za promjenu (ili raspad) u nastavku serije. No sudeći isključivo prema pilot epizodi, Snowpiercer je serija koju je bolje preskočiti, te pogledati istoimeni film, ako već niste.

Anketa Glasanje do 31.5.2020. Glasanje zatvoreno

Ukupni broj glasova: