TV serije

The Big Bang Theory – priča o šablonskoj osrednjosti

Drago Galić utorak, 28. kolovoza 2018. u 06:00

Iduće godine kreće s emitiranjem 12. i zadnja sezona superpopularnog sitcoma s tobožnjim fizikalnim geekovima i njihovim družicama. Radovati se ili tugovati?

Prema pisanju specijaliziranih TV medija i rubrika, Jimu Parsonsu koji glumi famoznog aspergerovca doktora Sheldona Coopera u TBBT-u, dosadilo je više drviti jedno te isto. Odlučio je po svaku cijenu otići iz serije, pa stoga, iduće godine ide zadnja sezona Teorije velikog praska. Bez njega, serija o tobože superinteligentnim fizičarima i njihovim „avanturama“ nema smisla, pa su producenti odlučili da ga neće mijenjati ili prilagođavati scenarij njegovom izostanku, nego napraviti kraj tome mučenju.

A koliko je Parsonsu dosadilo dovoljno govori podatak da mu je honorar po epizodi milijun dolara, što je i za američke prilike puno. Ipak, čak ni za taj novac nema volje više mlatit mrtvog konja – seriju koja je od „može biti nešto posebno“, došla do statusa još jednog besmislenog sitcoma koji sa stvarnim životom, geekova ili običnih ljudi, ima veze kao ameba s klasičnom grčkom filozofijom.

Iako su postojale druge i geekovske serije, između ostalih i britanski IT Crowd neusporedivo skromnije produkcije, ali duhovitiji, TBBT (2007.) je od početka imao vrlo jaki i izvrsno usklađeni  glumački ansambl – Parsons, Galecki, Simon Helberg, Kunal Nayyar i Kaley Cuoco su iz prve „kliknuli“ kao ekipa koja izgleda kao da se stvarno godinama pozna i druže i jedni drugima idu na živce na onaj prijateljski način na koji prijatelji jedni drugima (ponekad) idu na živce.

Da odabir glumaca (casting) koji tako dobro pašu jedi drugima nije lak posao lako je vidjeti iz pilota serije koji se može naći na Internetu, između ostaloga i na You Tubeu, ali u segmentima („the big bang theory unaired pilot“), a katkada se provuče i kompletna epizoda, ali je obično vrlo brzo skinu sa servisa.

U pilot-epizodi Sheldon i Leonard zarađuju doniranjem sperme jer su im primanja na fakultetu mizerna, Sheldon se „pali“ na sisate žene (u konačnoj produkciji njegov lik je totalno nezainteresiran za bilo kakve seksualne odnose s bilo kime), a lik Penny je glumila mlada kanadska glumica Amanda Walsh koja kasnije do serije Dirk Gently's Holistic Detective Agency (nedavno otkazane) nije imala ikakve zapažene uloge na TV-u ili filmu.

U konačnoj produkciji (prerađeni) lik Penny je došao „u ruke“ Kaley Cuoco koja se u njemu snašla savršeno, a likovi Leonarda i Sheldona su dorađeni i prerađeni kako bi se stvorila dinamika koja ima nekog smisla.

Od početka se Teorija pretvarala da su joj geekovske i intelektualne teme drage, pa su nas čak zasipali podacima o tome tko je fizičar koji smišlja formule koje Leonard i Sheldon ispisuju po pločama u njihovom stanu, odnosno znanstvene teme koje se pojavljuju u epizodama. S druge strane, kao kontrast tom „mozgovnom“ dijelu serije, nalazi se lijepa susjeda s (lošim) američkim srednjoškolskim obrazovanjem dobivenim u nekoj selendri američkog Srednjeg zapada koja sve to „ne kuži tebe bože“, a mi, geekovi-gledatelji onda u svemu tome dodatno uživamo. Čuvena je epizoda u trećoj sezoni u kojoj Sheldon objašnjava Penny što je fizika i kako je nastala („It's a warm summer night in ancient Greece…“ počinje poetski Sheldon).

Romantična napetost između Leonarda i Penny s vremenom je, međutim, morala rezultirati njihovom vezom (tu je život kopirao „umjetnost“ jer su u stvarnosti Kaley Cuoco i Johnny Galecki stvarno postali par na snimanju), a onda je i Sheldon našao curu, pa i izvrsni Simon Helberg koji glumi prijapističkog Wolowitza i od geekovske serije TBBT je sve više postajao romantični sitcom s brojnim nedovršenim rukavcima radnje započetima u ranijim epizodama koje nikada nisu dobili svoje razrješenje.

Odglumljeno ili ne? Galecki su i u stvarnom životu za snimanje serije bili par i, kažu, "ostali i dalje prijatelji"
Odglumljeno ili ne? Galecki su i u stvarnom životu za snimanje serije bili par i, kažu, "ostali i dalje prijatelji"

„Znanstvene“ fore i furka na geekovsku subkulturu tako je ustupila mjesto vrlo šabloniziranim pravilima romantičnog sitcoma, a šale su postale toliko predvidljive i derivativne da je bilo pravo čudo ako biste negdje od četvrte sezone uspjeli iz sebe iscijediti makar jedan kiseli smiješak po epizodi.

"It was a warm summer night in Ancient Greece..."
"It was a warm summer night in Ancient Greece..."

Ovo, pak, nije smetalo popularnosti serije, pa čak ni među stvarnim znanstvenicima pa se tako u TBBT-u pojavio takav „teškaš“ kao što je pokojni Stephen Hawking i to u nekoliko navrata, a tu su još bili i Neil DeGrasse Tyson i Mike Massimino, profesor na Sveučilištu Columbija i astronaut u pravom životu (u seriji svi oni i neki drugi glume same sebe).

Ipak, sve to više govori o taštini, toj ljudskoj slabosti na koju očito nitko nije imun, nego o kvaliteti sadržaja serije koja je nakon početnih nekoliko sezona dotaknula „propisani minimum“ i njega se držala bez ikakvih iskoka.

Privatni životi glumaca zanimljivi su jer su, s izuzetkom Mayim Bialik (Amy) otprilike posve suprotni onima likova koji glume. Johnny Galecki nije završio ni srednju školu. Jim Parsons nema pojma o fizici – bavi se isključivo glumom i profesionalnim sviranjem glasovira, a prije par godina se vjenčao za svog dugogodišnjeg partnera s kojim je usvojio i dijete. Kaley Cuoco je iz Kalifornije, nije išla ni u kakav koledž, pa ni u srednju školu – roditelji su je od malena usmjerili prema karijeri manekenke i glumice i školovala se doma.

U stvarnom životu doktorica neuroznanosti
U stvarnom životu doktorica neuroznanosti

Mayim Bialik jedina odskače od svojih kolega jer je doktorirala neurologiju na Harvardu i njen lik, barem u tom segmentu, ima veze s njenim stvarnim životom.

Simon Helberg je završio studij glume na NYU Tisch School of Arts, a Kunal Nayyar (Raj) je diplomirao poslovnu ekonomiju, a kasnije i magistrirao na umjetnosti na Sveučilištu Temple. O fizici i astronomiji pojma nema.

Bilo je tu i drugih gostujućih, a  izvrsnih glumaca, poput Leonardove majke „Dr. Beverly Hofstadter“ koju glumi izvrsna Christine Baransky ili „Sheldonove mame“ Laurie Metcalf i „Leslie Winkle“, pravim imenom Sara Gilbert – obje s Galeckim glumile u seriji Roseanne mnogo godina ranije; a tu je i Barry Kripke i drugi…

Da budemo iskreni, da je serija završila s trećom sezonom, ostala bi nam u ugodnom sjećanju i vjerojatno bismo se bunili „što joj nisu dali šansu da bude sve što može biti – inteligentna i duhovita serija o geekovima“.

Na žalost, šansu su joj dali i dobili smo beskrajne sezone ispraznih šala koje s geekovima i znanošću nemaju nikakve veze, a glumce u seriji je toliko obilježila da ih sada više i ne možemo gledati ni u kakvim drugim ulogama, što je i inače nuspojava dugotrajnog snimanja izuzetno popularnih serijala.

 

A post shared by @normancook on

Ukratko, iduće godine ide zadnja sezona TBBT-a, a za razliku od Kaley Cuoco koja je, kako piše na Instagramu, sva u suzama zbog toga, mi nećemo biti.

Ćao, davno ste trebali prestati sa snimanjem.

Fun with Flags...
Fun with Flags...