Nemiri i državni udari mogu se predviđati poput vremenske prognoze

Pentagon, CIA i State Department već naveliko koriste tehnologije strojnog učenja za predviđanje događanja širom svijeta. Sve je više onih koji se zalažu da se AI počne koristiti i kod kuće

Mladen Smrekar ponedjeljak, 10. siječnja 2022. u 12:45

Jesu li se krvavi nemiri u Kazahstanu mogli predvidjeti? Ili pohod rulje na Kapitol prošlog 6. siječnja? Kad bi barem postojao način da se takvi događaji predvide, baš kao što se predviđaju vremenski obrasci. Neki znanstvenici vjeruju da je to moguće, piše The Washington Post.

Umjetnost predviđanja nasilja

"Imamo podatke i priliku da krenemo sasvim drugačijim putem nego što smo to činili prije", kaže Clayton Besaw, jedan od tvoraca CoupCasta. Riječ je o programu, osmišljenom na Sveučilištu Central Florida (UCF), koji temeljem strojnog učenja predviđa mogućnost udara u raznim zemljama svijeta.

Armed Conflict Location & Event Data Project
Armed Conflict Location & Event Data Project

Ideja je da se nemiri mogu predvidjeti osmišljavanjem AI modela koji može kvantificirati varijable, od demokratske povijesti zemlje, preko stanja demokratskih institucija, ekonomskih promjena i razine međusobnog društvenog povjerenja, do poremećaja u transportu, nestabilnosti vremena...


Umjetnost predviđanja političkog nasilja danas može biti znanstvenija no ikad prije.

Evo što je umjetna inteligencija predvidjela u Hrvatskoj: žarišne točke bile su Vukovar, Veljun, Zagreb, Rijeka i - Zagorje?!
Evo što je umjetna inteligencija predvidjela u Hrvatskoj: žarišne točke bile su Vukovar, Veljun, Zagreb, Rijeka i - Zagorje?!

Ova vrsta prediktivnog modeliranja postoji već neko vrijeme, ali se uglavnom fokusirala na zemlje u kojima su politički nemiri mnogo češći. Sada neki znanstvenici vjeruju da se isti princip može iskoristiti i za predviđanja potencijalnog političkog nasilja i u demokratski postojanijim zemljama te tako spriječiti događanja poput onog u Washingtonu 6. siječnja 2021. 

Tvrtke koje se bave takvim predviđanjima dosad su bile prilično uspješne. Neprofitna organizacija Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED), još je u listopadu 2020. upozorila na potencijalni rizik od napada na federalnu zgradu.

Organizacija ACLED još je u listopadu 2020. upozorila na potencijalni rizik od napada na federalnu zgradu u Washingtonu
Organizacija ACLED još je u listopadu 2020. upozorila na potencijalni rizik od napada na federalnu zgradu u Washingtonu

"Ljudi će vidjeti prijetnje kao što mi vidimo dolazak oluje. Možda to neće biti tako očito, ali rezultat će biti isti", vjeruje Philip Schrodt, jedan od očeva predviđanja sukoba.

Nerealizirani potencijal

Pentagon, CIA i State Department već koriste umjetnu inteligenciju za praćenje nemira u inozemstvu, ali Ministarstvo domovinske sigurnosti i FBI još se nisu uključili. Pobornici nove tehnologije tvrde da bi i ove organizacije trebale početi koristiti tehnologije koje omogućavaju predviđanje događaja. 

PeaceTech Lab koristi tehnologiju kako bi se smanjio broj nasilnih sukoba u svijetu
PeaceTech Lab koristi tehnologiju kako bi se smanjio broj nasilnih sukoba u svijetu

“Nije savršeno i može biti skupo”, kaže Sheldon Himelfarb, izvršni direktor PeaceTech Laba koji radi na smanjenju nasilnih sukoba korištenjem tehnologije, medija i podataka za ubrzanje i povećanje napora za izgradnju mira. “Ali postoji ogroman nerealizirani potencijal za korištenje podataka za rano upozoravanje i djelovanje. Ovi alati mogu pomoći."

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Bežične over-ear BT slušalice

JBL LIVE 500BT

JBL Signature zvuk, handsfree pozivi, 50mm driveri, podrška za Google voice i Amazon Alexa glasovnu asistenciju, Ambient Aware i TalkThru tehnologija, odvojivi kabel s upravljačem i mikrofonom, trajanje baterije 30h, 18–20.000 Hz, 32 ohma.

849 kn 1.149 kn Kupi

BT prijenosni zvučnik s IPX7

MARSHALL EMBERTON BT

True Stereophonic, jedinstveni oblik višesmjernog zvuka Marshalla. 20+ sati prijenosnog vremena reprodukcije. Kombinacija suvremene tehnologije s kultnim Marshallovim dizajnom kako bi pružio snažan zvuk, a zadržao klasičan izgled, 60 Hz - 20 kHz, 20 W.

999 kn 1.299 kn Kupi