Original ili kopija? Nova tehnologija može razlikovati poteze kista različitih umjetnika

Istraživači su uz pomoć 3D skeniranja i alata umjetne inteligencije uspješno identificirali autore prema sićušnim uzorcima njihovih slika

Mladen Smrekar utorak, 11. siječnja 2022. u 14:55

Novi alat umjetne inteligencije mogao bi spriječiti buduće krivotvorine i pomoći povjesničarima umjetnosti da utvrde izvornog tvorca pojedinih slika. AI sustav analizira sićušne dijelove slika, ponekad ne veće od pola milimetra i utvrđuje očite razlike u potezima kistom, piše Art Newspaper.

Topografsko skeniranje platna

Dok su prethodni projekti koristili oblik strojnog učenja za identifikaciju umjetnika na temelju analize slika visoke razlučivosti slika, novi sustav koristi topografska skeniranja platna. Pokazalo se da razlike postoje doslovno na razini dlake na kistu i one čine umjetnikov "nenamjerni stil", stoji u radu objavljenom u časopisu Heritage Science.

Primjer slike podijeljene na pozadinu, prednji plan i rub, veličine 100 × 100 piksela
Primjer slike podijeljene na pozadinu, prednji plan i rub, veličine 100 × 100 piksela

Testirajući AI sustav, četiri studenta umjetnosti na Cleveland Institute of Arts naslikala su žuto cvijeće koristeći identične kistove, boje i platna. Površine slika potom su ispitane pomoću kromatskog konfokalnog optičkog profilometra. Sustav strojnog učenja analizirao je randomizirane uzorke i sortirao ih s visokom razinom točnosti.

AI vidi razlike u stilu

Istraživači su pomoću umjetne inteligencije uspjeli razlikovati i izvorne dijelove El Grecove slike Portret Juana Parda de Tavere. To djelo iz 1609. oštećeno je tijekom Španjolskog građanskog rata i kasnije restaurirano.

Pregled načina na koji su se prikupljali podaci
Pregled načina na koji su se prikupljali podaci

Sljedeći projekt je analiza dvije slike Kristovog raspeća koja bi trebala pokazati koje je dijelove naslikao sam El Greco, koje njegov Jorge Manuel, što je djelo učenika majstorske radionice, a što rad kasnijih konzervatora.


Sustav radionica koji je koristio El Greco koristili su mnogi europski stari majstori, uključujući Petera Paula Rubensa i Rembrandta kojima su u radu pomagali veliki timovi suradnika.

Svaki student izradio je tri slike, od kojih je jedna bila rezervirana za testiranje uvježbanog ML algoritma
Svaki student izradio je tri slike, od kojih je jedna bila rezervirana za testiranje uvježbanog ML algoritma

Nova tehnologija može pomoći povjesničarima umjetnosti da otkriju detalje o tome kako su te suradnje funkcionirale i pomoći u određivanju autentičnosti pojedinih djela. čime bi se smanjio i broj krivotvorina na tržištu umjetnina.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


In-ear slušalice s BT 5.0 aptX™ tehnologijom

MARSHALL Minor II

12 sati reprodukcije glazbe, višesmjerni kontrolni gumb, funkcija pauze pomoću magneta, ugrađeni mikrofon omogućava razgovore ili snimanje glasovnih bilješki putem uređaja,14.2 mm driveri, 20 Hz–20 kHz, 117 dB SPL.

669 kn 969 kn Kupi

3-sistemski podni zvučnici

DAVIS ACOUSTICS Hera 150

Značajno poboljšava rezultate slušanja, korištenjem novog woofera koji omogućuje bolje spuštanje u bas. 42 -20,000 Hz, 4 ohma, 92 dB, 150 W

4.699 kn 4.799 kn Kupi