U potrazi za pametnijim računalom mapirali pola milijarde veza u mišjem mozgu, sličnom ljudskom

Detaljni podaci o mišjem mozgu istraživačima daju priliku da otkriju što biološki mozak čini pametnijim. A to bi pak moglo pomoći u razvoju pametnijih računala...

Mladen Smrekar utorak, 10. kolovoza 2021. u 06:00

Istraživači s Baylor College of Medicine (BCM), Allenovog instituta i Sveučilišta Princeton stvorili su najveći 3D dijagram ožičenja mišjeg mozga, vrlo sličnog ljudskom, u nadi da će naučiti principe iz mozga koji bi mogli pomoći u napretku umjetne inteligencije.

Karta dostupna javnosti

Karta prikazuje zamršene strukture i veze otprilike 200.000 moždanih stanica i gotovo 500 milijuna sinapsi, sve skriveno u komadiću mišjeg mozga ne većem od zrna pijeska.

Javno dostupan skup podataka uključuje snimke uzoraka aktivnosti izazvane složenim vizualnim poticajima, od isječaka s YouTubea do holivudskih filmova
Javno dostupan skup podataka uključuje snimke uzoraka aktivnosti izazvane složenim vizualnim poticajima, od isječaka s YouTubea do holivudskih filmova

Ovaj skup podataka jedinstven je po tome što uključuje snimke uzoraka aktivnosti izazvane raznim složenim vizualnim poticajima, u rasponu od isječaka s YouTubea do holivudskih filmova, za približno 75.000 moždanih stanica. Karta i skup podataka o 500 milijuna sinapsi sada su dostupni javnosti.

Istraživači su na karti radili punih pet godina, u tri različite faze. Istraživanje je bilo usmjereno na vizualni neokorteks, područje mozga kritično za vizualnu percepciju. U prvoj fazi prikupljena su mjerenja tipične moždane aktivnosti živog miša, a riječ je o više od 70.000 slika aktivnih moždanih stanica. Zatim su mali dio mišjeg mozga narezali na više od 25.000 ultra tankih komadića i elektronskom mikroskopijom snimili više od 150 milijuna slika u visokoj rezoluciji.

Obrnuti inženjering

Istraživanje je dio programa Strojna inteligencija iz kortikalnih mreža (MICrONS), čiji je cilj poboljšati algoritme strojnog učenja i umjetnu inteligenciju obrnutim inženjeringom moždane kore, odgovorne za više funkcije poput planiranja i zaključivanja u sisavaca.


Karta će biti neprocjenjiva za neuroznanstvenike koji pokušavaju shvatiti kako mozak obrađuje informacije zajedno s neokortikalnim krugovima, kao i za istraživače koji pokušavaju shvatiti kako liječiti moždane bolesti koje uključuju neispravno ožičenje ili veze, tvrde istraživači.


Istraživači su na karti radili punih pet godina, u tri različite faze
Istraživači su na karti radili punih pet godina, u tri različite faze

Programi gluplji od miša

"Računalni programi prošli su kroz veliku revoluciju u posljednjem desetljeću, ali nešto još uvijek nedostaje: današnje programe je lako zavarati i loše generaliziraju nove situacije. Na mnogo su načina gluplji od miša", rekao je dr. Xaq Pitkow, izvanredni profesor neuroznanosti i jedan od vodećih znanstvenika MICrONS -a. 

Novi, iznimno detaljni podaci o mišjem mozgu istraživačima sad daju priliku da otkriju što biološki mozak čini pametnijim. A to bi pak moglo pomoći u razvoju pametnijih računala.