Filmovi sa streaminga i dalje će ulaziti u konkurenciju za Oscare

Iako su iz holivudskih krugova stizale kritike, američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti odlučila je kako filmove sa streaming servisa neće zanemariti

Sandro Vrbanus petak, 26. travnja 2019. u 06:00

Ne tako davno slavni redatelj Steven Spielberg našao se u sporu s Netflixom i drugim streaming servisima jer je zagovarao da se filmovi lansirani na njima izbace iz konkurencije za najvažniju nagradu filmskoga svijeta, Oscare. Nagrade koje dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i znanosti trebale bi, po mišljenju nekih iz Hollywooda, biti rezervirane samo za filmove koji nude pravi kino doživljaj. Spielberg je tada bio najavio da će ovoga mjeseca pokrenuti to pitanje na redovnom sastanku Akademije.

No, sada ispada da od svega neće biti ništa, jer je Akademija donijela zaključak da od diskriminacije filmova sa streaming servisa ipak neće biti ništa. Za sljedeće izdanje Oscara tako će vrijediti ista pravila kao i do sada.

Svi filmovi koji se budu barem tjedan dana prikazivali u nekom kinu na području Los Angelesa, od čega će se ulaznice prodavati za barem tri prikazivanja na dan, moći će ući u utrku za dodjelu ove nagrade. Odbijeni su prijedlozi da se obavezno vrijeme prikazivanja u kinu produži na četiri tjedna.

Zanimljivo, u ovu se priču prije nekoliko tjedana bilo uključilo i američko Ministarstvo pravosuđa, koje je dopisom upozorilo Akademiju da bi diskriminacija filmova sa streaming servisa mogla biti suprotna zakonima o poticanju konkurencije. I sam Spielberg kasnije je povukao svoje izjave pa je put ka Oscarima sada čist za sve filmove s Netflixa i drugih servisa.