Proletite virtualno kroz Teslinu novu tvornicu u Berlinu

Tesla Gigafactory, nova tvornica električnih automobila, otvorena je prošloga mjeseca u blizini Berlina. Iz Tesle su sada objavili vrlo atraktivnu video turu po cijeloj tvornici, snimljenu dronom iz prvog lica

Sandro Vrbanus nedjelja, 3. travnja 2022. u 15:40

Prva i jedina Teslina tvornica u Europi, ona na lokaciji Berlin-Brandenburg, ujedno je i njihova najnaprednija, najefikasnija i ekološki najodrživija tvornica u cijelom svijetu. Prve automobile iz nje prije nešto manje od dva tjedna kupcima je bio uručio osobno Elon Musk.

Gigatvornica u Berlinu će, jednom kada dosegne puni kapacitet proizvodnje, sklapati i do pola milijuna automobila na godinu, a zapošljavat će i do 12 tisuća ljudi. Osim toga, tamo će se proizvoditi i baterije, ukupno planiranog kapaciteta od oko 50 GWh na godinu, što je više nego što sada proizvedu sve ostale tvornice baterija u Njemačkoj.

Sve to događat će se pod jednim krovom tvornice, posebno projektirane kako bi zadovoljila specifične Tesline potrebe. Unutar ove tvornice tako se nalaze i pogoni za proizvodnju metalnih dijelova, preše i strojevi za lijevanje, postrojenja za proizvodnju i sklapanje pogonskih sustava, linije za bojanje, proizvodnju sjedala te u konačnici za finalno sastavljanje. Ukupno je investicija bila vrijedna oko 4 milijarde eura.

Sve navedeno od sada možete pogledati i izbliza, u vrlo atraktivnom videu koji su iz Tesle objavili na društvenim mrežama. U njemu dron kompanije Skynamic prolazi kroz gotovo sve dijelove tvornice, ulazi praktički unutar proizvodne linije dok je ona u pokretu, leti kroz razne preše i robotske ruke, pa čak i poludovršene automobile, i sve to snima kamerom iz prvog lica – kako bismo svi mogli uživati u tim prizorima i diviti se spretnosti pilota.

Od parkirališta gotovih automobila, preko cijelog proizvodnog procesa, pa do mjesta gdje Tesle izlaze s proizvodne linije – sve to pokazuje ova snimka iz drona, za koju se isplati izdvojiti tri minute svojeg vremena.