Auto-mobitel iz devedesetih ponovno je oživio zahvaljujući jednom youtuberu

Jedan si je softverski inženjer dao u zadatak osposobiti mobitel ugrađen u njegov Mitsubishi iz 1993. godine. Nakon gotovo tri godine "kemijanja" sa starom tehnologijom, uspio je u svojem naumu

Sandro Vrbanus nedjelja, 16. travnja 2023. u 06:00

Američki softverski inženjer Jeff Lau, na YouTubeu pod nadimkom UselessPickles, već gotovo tri godine bavi se neobičnim zadatkom. Ideja mu je bila ponovno osposobiti mobitel, koji je dobio ugrađen u automobil iz 1993. godine, Mitsubishi 3000GT VR4. Riječ je o mobitelu tipa DiamondTel, koji je tada bio dijelom dodatne opreme u Mitsubishijevim vozilima.

Car Phone ponovno radi

1990-ih godina, naime, neki su luksuzniji automobili dolazili s ugrađenim "Car Phoneom", jednom od prvih verzija današnjih mobitela, i tada se to smatralo vrhuncem dodatne opreme. No, ti su mobiteli radili na starom analognom standardu AMPS (Advanced Mobile Phone System), generacije 1G, koji je u velikoj većini zemalja ugašen prije gotovo 20 godina. Samim time, iako su automobili iz tog doba danas još uvijek u funkciji, njihovi mobiteli nisu – no, upravo to je bio izazov koji si je postavio Lau, a sada ga je i uspio i savladati.

Njegovo rješenje, kako bi mobitel star 30 godina radio s današnjim mobilnim mrežama, bilo je povezati njegov sustav na posebno prerađeni Bluetooth adapter. Preko njega, pak, povezan je s modernim mobitelom, u ovom slučaju iPhoneom, koji preuzima na sebe izvršavanje svih potrebnih zadaća.

Retro mobitel u Mitsubishiju ostao je u izvornoj formi, njegove tipke i zaslon obavljaju sve svoje funkcije kao i prije, uređaj koristi i handsfree sustav ugrađen u vozilo, pa ga se može koristiti baš kao da su ponovno devedesete. K tome, DiamondTel može primiti i glasovnu naredbu, proslijediti je iPhoneu, odakle posao dalje preuzima njegova virtualna asistentica Siri.

Cijeli demo potpuno funkcionalnog tri desetljeća starog automobilskog mobitela možete vidjeti u Lauovom videu, dok detalje o projektu možete pročitati na forumu, gdje je ovaj entuzijast tijekom godina opisivao svoj projekt kroz sve faze izrade.