Hrvatski dizajner osmislio Lego Pac-Man set za ljubitelje retro arkadnih igara

Novi dodatak kolekciji LEGO Icons je set od 2.650 kockica kojim se dobiva replika kultne arkadne igre 1980-ih godina

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 22. svibnja 2023. u 18:00

Originalni Pac-Man izdan je 22. svibnja 1980. godine, a sada, 43 godine nakon toga, stiže i u Lego verziji. Danski proizvođač igračaka lansirao je, upravo na godišnjicu izlaska originalnog Pac-Mana, svoj set: LEGO Icons PAC-MAN Arcade. Ova igračka za sve ljubitelje retro igara i djecu 80-ih godina prošlog stoljeća donosi repliku svjetski poznate arkadne igre, koja je zaludila milijune igrača.

Pac-Man je u međuvremenu postao dijelom pop kulture i računalne povijesti, a djelić te priče bit će moguće oživjeti i u vlastitom domu, sklapanjem seta od 2.650 kockica. Osim arkadne igre, u setu dolaze i figurice lokova Pac-Man, Blinky i Clyde, kao i umanjeni prikaz arkadne konzole, smještene u nekada vrlo popularnoj igraonici.

Duh osamdesetih

Osim što će biti zanimljivog izgleda, ovaj Lego set nudit će i dozu "interaktivnosti", pa će se likovi tako moći pokretati okretanjem ručice smještene na bočnoj strani. Tu je i utor za kovanice koji će zasvijetliti nakon što se u njega kovanica ubaci.

Za dizajn ovog seta zadužen je bio hrvatski stručnjak Sven Franić, koji je sve prokomentirao riječima: "Kao kulturološku ikonu proteklih 40 godina, bio je užitak kockicama dovesti Pac-Mana u život. Uvijek smo u potrazi za novim i uzbudljivim načinima kako oživjeti klasična igraća iskustva. Naš tim talentiranih dizajnera neumorno je radio kako bi uhvatio samu srž voljenog Pac-Mana i arkadne igre u obliku kockica, od samog Pac-Mana pa do raznobojnog labirinta u njegovom okruženju. Svaki detalj pažljivo je razmotren i izrađen, što je dovelo do jedinstvene Lego kreacije, koja utjelovljuje magiju originalne igre s razigranim novim detaljima i nekoliko 'easter eggova' – baš u pravom stilu videoigara."

Model je visok 32 cm te širok 25 cm, a u prodaju će stići 1. lipnja po cijeni od 270 eura, najavljeno je iz Lega. Nastao je u suradnji s japanskom kompanijom Bandai Namco, danas vlasnikom Pac-Mana.