Zima još nije stigla, a kad će – ne znamo

Sa sveučilišta u Bristolu stiže klimatska mapa svijeta koji se nalazi samo u – Igri prijestolja

Sandro Vrbanus nedjelja, 24. prosinca 2017. u 07:30

Klimatski svijet koji je osmislio George R.R. Martin za svoje knjige Pjesma leda i vatre, a kasnije i megapopularnu seriju Igra prijestolja, prilično je nepredvidiv. U njemu "zima dolazi" ali ne zna se kada, godišnja doba traju nekoliko godina, i općenito – vremenski uvjeti baš i nisu idealni. No, zašto mi o tome uopće pišemo? Razlog je više nego zanimljiv.

Naime, izvjesni znanstvenik klimatolog, ili više njih, pod pseudonimom Samwell Tarly sa sveučilišta u britanskom Bristolu, izradili su klimatski model svijeta u kojem se Igra prijestolja zbiva. O tome je objavljen čak i znanstveni rad (riječ je o parodiji, dakako), koji tumači sve moguće načine na koje bi kretanje jednog takvog planeta oko svoje zvijezde moglo izazvati tako neobičnu klimu.

Cijeli model ovog zamišljenog svijeta izrađen je u računalnoj simulaciji, po uzoru na zemaljski klimatski sustav. No, parametri su prilagođeni tako da se oblik kopna više-manje podudara s onim što je Martin opisao. Simulacije su izrodile planet bez vulkanske aktivnosti i emisije stakleničkih plinova, no koji je pun neobično jakih vjetrova dok mu je os nagnuta za 10° (umjesto 23,5 kao kod Zemlje) i ima daleko veću precesiju, što stvara ekstremnija godišnja doba.

Ovaj rad nastao je kao zabavni projekt (autor čak ima i službeni Twitter račun kojim ga promovira), no osnovni cilj cijele priče jest skrenuti pozornost na klimatske promjene na Zemlji. Klimatski modeli poput ovoga mogu se iskoristiti za vrlo precizne opise i predviđanja vremenskih uvjeta na našem planetu i njihovo izučavanje – kako u prošlosti tako i u budućnosti, pa znanstvenici poručuju kako im treba vjerovati i kada je riječ o emisiji stakleničkih plinova i globalnom zatopljenju.

Svaki ljubitelj znanosti i Igre prijestolja (a presjek tih dvaju skupova nije baš zanemariv) vjerojatno će se dobro zabaviti čitajući spomenuti "znanstveni rad" o meteorološkim prilikama u Westerosu, Essosu, i u ostalim dijelovima ove čudne planete. Najzagriženiji fanovi, osim na engleskom, ovaj rad mogu (naravno, jer zašto ne?) potražiti i na "lokalnim" jezicima – Dothrakiju i High Valyrianu. Uživajte!