Autori prve fotografije crne rupe dobili Breakthrough Prize i 3 milijuna dolara

Nagrada Breakthrough Prize dolazi od istoimene zaklade koju su osnovali svjetski milijarderi. Ove godine dodijeljeno je ukupno 21,6 milijuna dolara zaslužnim znanstvenicima

Sandro Vrbanus petak, 6. rujna 2019. u 12:17

Zakladu Breakthrough, koja potiče razvoj i najinovativnije inicijative u raznim poljima znanosti, osnovao je izraelsko-ruski poduzetnik, fizičar, investitor i milijarder Yuri Milner. Danas su joj sponzori, među ostalima, Sergey Brin, Priscilla Chan, Mark Zuckerberg i Jack Ma, koji zajednički financiraju projekte traganja za izvanzemaljskim životom, napretka fizike, matematike, medicine i drugih područja.

Jednom godišnje ova zaklada dodjeljuje i nagradu Breakthrough Prize koja dobitnicima nosi i značajan novčani iznos. Ove je godine, osme u nizu, dodijeljeno ukupno 21,6 milijuna dolara koje je podijelio veći broj znanstvenika.

Najzvučniji i javnosti najpoznatiji dobitnici jedinstvene nagrade od 3 milijuna dolara su znanstvenici s projekta Event Horizon Telescope koji su u travnju ove godine objavili prvu fotografiju crne rupe. Iznos nagrade podijelit će ukupno 347 članova EHT tima iz 20 zemalja.

Nagrada poznata i kao "Oscar za znanost" otišla je u ruke ljudi koji su godinama radili na stvaranju sinkronizirane mreže radioteleskopa diljem svijeta, pretvorivši tako cijelu Zemlju u jedan teleskop dovoljno velik kako bi mogao razlučiti detalje – i u konačnici primiti prve iskoristive podatke izravno s "horizonta događaja" crne rupe koja se nalazi u središtu galaksije Messier 87, na udaljenosti od 55 milijuna svjetlosnih godina od nas.

Matematičar Alex Eskin sa sveučilišta u Chicagu dobitnik je istog iznosa za područje matematike, dok je Jeffrey M. Friedman s institucija Rockefeller University i Howard Hughes Medical Institute dobitnik nagrade za područje životnih znanosti. Popis ostalih nagrađenih dostupan je na ovom mjestu.