Objavljena je prva povijesna fotografija crne rupe

Znanstvenici koji stoje iz projekta Event Horizon Telescope danas su objavili revolucionarni rezultat svojeg rada – prvi puta su uspjeli snimiti horizont događanja jedne crne rupe

Sandro Vrbanus srijeda, 10. travnja 2019. u 15:53

Objekt koji je toliko velik i masivan da izobličuje prostor-vrijeme, te da iz njegovog gravitacijskog utjecaja ne može pobjeći ništa, pa čak ni svjetlost – crna rupa – opisan je do sada u jednadžbama najvećih svjetskih znanstvenika poput Einsteina i Hawkinga. No, od danas svijet ima i prvu fotografiju jedne takve pojave.

Znanstvenici koji stoje iz projekta Event Horizon Telescope danas su na press konferenciji objavili rezultat svojih višegodišnjih napora. Fotografija je to supermasivne crne rupe koja se nalazi u središtu galaksije Messier 87.

Slika je nastala suradnjom mnoštva znanstvenika koji su radili na sinkroniziranim zvjezdarnicama diljem svijeta, pretvarajući tako naš planet u veliki teleskop potreban za ovakvo opažanje.

Promjer ove crne rupe od 100 milijardi kilometara određen je njezinom masom, koja iznosi oko 6,5 milijardi masa našeg Sunca. U konačnici, na ogromnoj udaljenosti (oko 55 milijuna svjetlosnih godina) na kojoj se ovaj objekt nalazi, njegov promjer vidljiv sa Zemlje izražava se tek u mikro kutnim sekundama, njih 50-ak. Promjer od jedne mikro kutne sekunde otprilike biste dobili da iz svojeg doma promatrate točku na kraju ove rečenice – na Mjesecu. Kutna rezolucija dobivena EHT teleskopima potrebna za ovakvo snimanje iznosi 20 mikro kutnih sekundi.

Dobivena fotografija u skladu je s očekivanjima. Zbog zraka svjetlosti koje kruže i savijaju se u blizini crne rupe na slici se zapravo ne vidi masivna crna rupa (jer, dakako, usisava svu svjetlost), već se vidi njezina sjena i "vatreni prsten" svjetlosti koji okružuje njezin horizont događaja.

Ovaj pothvat EHT teleskopa tek je početak nove ere istraživanja crnih rupa, njihovih horizonta događaja i gravitacije, kažu znanstvenici.

Video znanstvenopopularnog kanala Veritasium odlično pojašnjava kako protumačiti ovu fotografiju: