Indijski Chandrayaan-2 orbitira oko Mjeseca

Indijska svemirska sonda u utorak je ušla u Mjesečevu orbitu gdje će se nalaziti sve do 7. rujna, za kada je planirano slijetanje landera Vikram

Sandro Vrbanus srijeda, 21. kolovoza 2019. u 19:00

Indijska svemirska agencija ISRO objavila je u utorak kako je njihova sonda Chandrayaan-2 obavila 29 minuta dugi planirani manevar za ulazak u Mjesečevu orbitu. Podsjetimo, ova je svemirska znanstvena letjelica lansirana 22. srpnja i od tada je putovala od Zemljine do Mjesečeve orbite.

Nakon spomenutog manevra sonda se našla na 114 kilometara od površine Zemljinog prirodnog satelita, mjereno u najbližoj točki orbite. U najudaljenijoj točki prva orbita je od površine udaljena preko 18.000 kilometara. Sljedeći na rasporedu su dodatni manevri koji će Chandrayaan-2 dovesti u polarnu orbitu i spustiti je na visine od 30 do 100 kilometara.

Planirana putanja indijske sonde
Planirana putanja indijske sonde

Nakon toga od sonde će biti odvojen lander Vikram koji će izvršiti niz vlastitih manevara kako bi se u konačnici za nešto više od dva tjedna, 7. rujna, spustio u blizinu Mjesečevog južnog pola.

Lander bi na površini trebao izdržati oko jednog lunarnog, odnosno 14 zemaljskih dana. Na površinu će pritom ispustiti i lunarni rover Pragyaan koji će imati autonomiju kretanja od oko 500 metara. Obje ove robotizirane sprave imat će zadatak istraživati seizmičku aktivnost i sastav tla. Chandrayaanov orbiter ostat će u orbiti oko Mjeseca oko godinu (zemaljskih) dana odakle će raznim instrumentima snimati površinu i istraživati sastav kako tla tako i atmosfere ovog nebeskog tijela.