Najstariji nobelovac radi na izvoru jeftine i čiste energije

96-godišnji Arthur Ashkin, prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, razvija sustav koji bi trebao značajno povećati iskoristivost solarne energije

Sandro Vrbanus nedjelja, 27. siječnja 2019. u 15:04

Arthur Ashkin je 96-godišnji američki fizičar koji je proteklog listopada postao najstariji Nobelovac u povijesti. Dodijeljena mu je Nobelova nagrada za fiziku za njegov izum "optičke pincete", o čemu smo nešto detaljnije tada i izvještavali. Sada Ashkin kaže kako u laboratoriju u svojem podrumu radi na novom izumu – i to onom koji bi trebao omogućiti vrlo jeftin izvor čiste energije.

Kako je kazao za Business Insider, ovaj projekt zasniva se na geometriji i efikasnijim sustavima hvatanja i usmjeravanja zraka svjetlosti. Ashkin radi na "lijevku" koji bi usmjeravao zrake Sunčeve svjetlosti u posebne reflektivne cijevi i tako ih pojačavao, što bi trebalo omogućiti da ih se u većoj mjeri iskoristi za stvaranje jeftine električne energije. Ovaj fizičar kaže da bi njegova inovacija trebala moći povećati efikasnost postojećih solarnih fotonaponskih sustava, ili da bi ih mogla zamijeniti nekim sasvim novim rješenjem.

Njegov izum, jednom kad bude završen, bit će vrlo jeftino proizvoditi pa Ashkin smatra da će njime "spasiti svijet", a uvjeren je da će za njega dobiti i svoju drugu Nobelovu nagradu. Za novi oblik solarnih panela već je predao i patentnu prijavu, ali za sada ne želi nikakve dodatne detalje podijeliti s javnošću – barem ne prije nego rezultate svojih istraživanja objavi u časopisu Science.