Nobelova nagrada za ekonomiju 2020.

Sigurno se sada pitate kakve veze Nobelova nagrada za ekonomiju ima s tehnologijom. Ove godine itekako ima, jer je dodijeljena za aukcijske mehanizme koji se koriste u telekom industriji i na eBayu

Sandro Vrbanus utorak, 13. listopada 2020. u 13:46

Uz uobičajene preglede Nobelovih nagrada za medicinu, kemiju i fiziku, ove ćemo godine malo prostora posvetiti i ovogodišnjim laureatima Švedske kraljevske akademije znanosti u području ekonomije. Oni su Robert Wilson i Paul Milgrom, znanstvenici s američkog sveučilišta Stanford, a Nobelovu su nagradu dobili za svoj doprinos teoriji i praksi u procesu aukcija.

Proučavanjem funkcioniranja procesa prodaje specifičnih roba i usluga, kao što su radijske frekvencije, Wilson i Milgrom došli su do nekoliko teoretskih zaključaka koji su unaprijedili proces javne aukcije na način koji donosi boljitak svima uključenima u njega. Novi formati simultanih aukcija, nastali na temelju njihovih zapažanja, rezultiraju time da prodavatelj dobiva maksimalan realni iznos za ono što prodaje, a istodobno kupac kao pobjednik dražbe plaća najvišu cijenu, ali ne višu od stvarne vrijednosti predmeta dražbe. Time se izbjegava utrka za što većom prodajnom cijenom koja može rezultirati "prokletstvom pobjednika", odnosno situacijom u kojoj bi dobitnik aukcije platio cijenu toliko visoku da mu se ne bi isplatila kroz kasnije korištenje kupljenoga, npr. licenci za radijske frekvencije.

U slučaju tržišta telekomunikacija, kada je prodavatelj radiofrekvencijskog spektra država, Nobelom nagrađeni format aukcije osigurava da osim prodavatelja i kupca dobro prođu i porezni obveznici, odnosno državni proračun.

Robert Wilson i Paul Milgrom (Stanford)
Robert Wilson i Paul Milgrom (Stanford)

Mehanizam dražbe

Aukcije se obavljaju u više krugova u kojima se prikupljaju ponude zainteresiranih strana. Nakon svakog kruga ponude se otvaraju i javno objavljuju, pa se kreće u novi krug. Dobivanjem informacija o konkurentskim ponudama ponuditelji dobivaju i realniju sliku o intrinzičnoj vrijednosti predmeta za koji se natječu, te mogu svoje ponude prilagođavati novonastaloj situaciji. Kroz više krugova aukcija tako se situacija "raščišćava", a dražba se zaključuje kada više nema novih ponuda na stolu.

Prvi puta je ovaj sustav koristio američki FCC za prodaju licenci za radiofrekvencijski spektar 1994. godine, a nakon toga slične su metode replicirane i u brojnim zemljama svijeta. Sličan mehanizam provođenja aukcije možemo susresti i na internetskim dražbama na eBayu, gdje ponuditelji mogu vidjeti koliko njihovi konkurenti nude za određeni predmet, te tako mogu dobiti realniju sliku o njegovoj stvarnoj vrijednosti.

Nobelova komisija procijenila je da je ovakav proces kroz protekla desetljeća imao značajan pozitivan utjecaj na društvo u cjelini.

Pametno zvono i nobelovci

I za kraj, još jedna zanimljivost – iz Švedske akademije nisu usred noći uspjeli kontaktirati Paula Milgroma, a na telefon su dobili Roberta Wilsona i priopćili mu sretnu vijest. Kako su njih dvojica igrom slučaja prijatelji i susjedi, Wilson je odmah otišao do Migromove kuće i pozvonio na njegovo pametno zvonce. Trenutak u kojem ovaj saznaje da je postao nobelovac tako je zabilježen i na videu koji je objavilo sveučilište Stanford.