Znanost

Razgranata mreža releja oko Crvenog planeta održava vezu rovera na Marsu sa Zemljom

Mladen Smrekar srijeda, 24. veljače 2021. u 06:00

Većina podataka koji se šalju na Zemlju prvo se moraju poslati do orbitera oko Marsa, koji potom te podatke prenose stotinama milijuna kilometara kroz svemir, sve do radio-antena na Zemlji

NASA-in rover Perseverance Mars 2020 uspješno je aterirao na površinu Crvenog planeta no to ne znači da će tamo biti sasvim usamljen. Njegove vitalne znakove iz orbite će pratiti dva robota: NASA-ini orbiteri MRO i MAVEN dio su Mars Relay Networka, konstelacije svemirskih letjelica koja služi kao spas trenutnim površinskim misijama na Marsu - roveru Curiosity i landeru InSight.

Mreža tanjurastih antena

Iako se neke naredbe i telemetrija mogu slati izravno sa Zemlje, veliki dio znanstvenih podataka koje prikupljaju roveri i landeri ostali bi zagubljeni u prijenosu jer bi slanje tolikog broja podataka na takve udaljenosti jednostavno trajalo predugo.

Stručnjaci Laboratorija za mlazni pogon u kalifornijskoj Pasadeni prate prve snimke pristajanja letjelice na Mars (NASA / Bill Ingalls)
Stručnjaci Laboratorija za mlazni pogon u kalifornijskoj Pasadeni prate prve snimke pristajanja letjelice na Mars (NASA / Bill Ingalls)

Većina podataka koji se šalju na Zemlju prvo se moraju poslati do orbitera oko Marsa, koji potom te podatke prenose stotinama milijuna kilometara kroz svemir, sve do radio-antena na Zemlji, uključujući antene NASA-inog Deep Space Networka (DSN), mreže tanjurastih zemaljskih antena koje primaju signale iz svemira. Taj sustav koriste Voyageri 1 i 2 te mnoge druge letjelice koje šalju i primaju signale iz dubokog svemira.

X-band i ultra visoke frekvencije

Održavati komunikaciju s letjelicom u Sunčevom sustavu nije lak posao. Otkako je Mars Global Surveyor (MGS) stigao u orbitu 1997. godine, orbiteri prenose relejne radio-stanice i antene za učinkovitu komunikaciju između uređaja na površini Marsa i onih na Zemlji. 

Pet svemirskih letjelica u orbiti oko Marsa čine relejnu mrežu za prijenos informacija: MRO, MAVEN, Mars Odyssey i Mars Express i TGO Europske svemirske agencije (NASA / JPL-Caltech, ESA)
Pet svemirskih letjelica u orbiti oko Marsa čine relejnu mrežu za prijenos informacija: MRO, MAVEN, Mars Odyssey i Mars Express i TGO Europske svemirske agencije (NASA / JPL-Caltech, ESA)

Ulaskom Perseverancea u marsovsku atmosferu, rover je kontakt sa Zemljom održao pomoću nekoliko antena; neke od njih koriste snažne X-band komunikacijske sustave koji male količine podataka mogu slati izravno na DSN. Druge pak koriste ultra visoke frekvencije (UHF) za komunikaciju s orbiterima MRO i MAVEN.

DSN se sastoji od nekoliko paraboličnih radio antena na zemaljskim postajama u južnoj Kaliforniji, nadomak Madrida i izvan australske Canberre. Ova konfiguracija omogućuje kontrolorima misija da sa svemirskim letjelicama komuniciraju u svakom trenutku, unatoč svakodnevnoj rotaciji Zemlje. Samo slijetanje Perseverancea na Mars pratile su španjolske antene.

Znanstveni podaci rutinski se prenose preko orbitera na DSN još od slijetanja NASA-inih rovera Spirit i Opportunity 2004. godine.

Uloga Europske svemirske agencije

Naravno, komunikacije ne prestaju nakon slijetanja. Tek tada zapravo započinje složeni zadatak slanja naredbi u Perseverance i primanja ogromnih znanstvenih podataka. Tijekom misije rover će imati podršku Mars Relay Networka, uključujući NASA-in MRO, MAVEN i Odyssey, kao i TGO Europske svemirske agencije koji posljednjih nekoliko godina ima ključnu ulogu u ovoj informatičkoj mreži.

Čak će i ESA-in orbiter Mars Express biti dostupan za hitne komunikacije ako se ukaže potreba. Dok NASA-ini orbiteri komuniciraju isključivo s DSN-om, ESA-ini orbiteri komuniciraju putem Europske mreže za praćenje svemira i zemaljskih stanica u Rusiji.

Solarnim panelima napajani rover Perseverance na prilazu Marsu (NASA / JPL-Caltech)
Solarnim panelima napajani rover Perseverance na prilazu Marsu (NASA / JPL-Caltech)

Curiosity i InSight nalaze se dovoljno blizu jedan drugome da ih orbiteri gotovo uvijek mogu vidjeti istovremeno. Perseverance je sletio dovoljno daleko od njih da ih MRO, TGO i Odyssey ne mogu istodobno vidjeti. To će tek ponekad uspijevati orbiteru MAVEN koji ima veću orbitu.

Astrobiološki potencijal Marsa

Komunikacijsko povezivanje Zemlje i Marsa omogućit će nam da vidimo slike visoke rezolucije i čujemo prve zvukove koje bilježi Perseverance, a znanstvenici će moći proširiti naše znanje o drevnoj geologiji Crvenog planeta i fascinantnom astrobiološkom potencijalu Marsa.

HiRISE je uhvatio trenutak u kojem  se Perseverance spušta na Mars (NASA)
HiRISE je uhvatio trenutak u kojem se Perseverance spušta na Mars (NASA)

Astrobiologija je ključni cilj misije, uključujući potragu za znakovima drevnog mikrobnog života. Tonu težak rover, velik poput automobila, opisat će geologiju planeta i prošlu klimu, utrti put ljudskom istraživanju Crvenog planeta te prikupiti i pohraniti uzorke marsovskih stijena i regolita. Naknadne misije, koje zajednički spremaju NASA i ESA, trebale bi poslati svemirske letjelice na Mars kako bi tamo pokupile zapečaćene uzorke s površine i vrate ih na Zemlju radi dubinske analize.