Red Hot Chili Peppers u borbi protiv metastatskog karcinoma pluća

Kapsaicin, ljuti alkaloid iz feferona, chilija i njima srodnih papričica, mogao bi biti koristan lijek koji usporava rast karcinomskih metastaza

Igor Berecki nedjelja, 28. travnja 2019. u 07:00

Ljute papričice, osim što služe kao aromatičan začin u prehrani i kao mazohističko sredstvo za samodokazivanje u YouTube videosnimkama proždirača Moruga Scorpion i Carolina Reaper sorti, zbog svog sadržaja kapsaicina imaju i višestruke zdravstvene benefite: djeluju protiv upale, ublažavaju bol (čak i migrensku!), potiču metabolizam, ublažuju simptome artritisa i jačaju imunitet.

Borba s metastazama

Tom popisu korisnih učinaka na zdravlje priključili su se prije nekoliko dana objavljeni rezultati istraživanja u časopisu Experimental Biology, koji sugeriraju da kapsaicin može pomoći u usporavanju metastatskog širenja karcinoma pluća.

"Osobna iskaznica" kapsaicina s njegovim osnovnim kemijskim i strukturalnim opisom (Wikipedia)
"Osobna iskaznica" kapsaicina s njegovim osnovnim kemijskim i strukturalnim opisom (Wikipedia)

"Karcinom pluća ima sklonost ranom metastaziranju na sekundarne lokacije kao što su mozak, jetra ili kost, što ga čini teškim za liječenje", opisuje Jamie Friedman, doktorand koji je proveo istraživanje pod mentorstvom dr. Piyali Dasgupte na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Marshall u Zapadnoj Virginiji. "Naša studija sugerira da bi prirodni spoj kapsaicin iz chili-paprike mogao predstavljati novu terapiju u borbi protiv metastaza u bolesnika s rakom pluća."

Istraživači su prvo otkrili da kapsaicin inhibira kretanje karcinomskih stanica u druga tkiva, što je prvi korak metastatskog procesa. Potaknute tom činjenicom, provedene su daljnje studije na miševima s metastatskim karcinomom pluća i pokazale su da su miševi koji su konzumirali kapsaicin imaju statistički značajnu manju pojavnost metastaza u drugim organima.

Inhibiranje Srca

Daljnje histološke i biokemijske analize su potom precizirale mehanizam tog djelovanja: kapsaicin inhibira metastaze sprečavajući aktivaciju proteina Src, koji je ključni regulator uključen u kontrolu mnogih funkcija kao što su stanična adhezija, rast, kretanje i diferencijacija stanica.

Metastaziranje karcinoma pluća: učestalost i lokalizacija u statističkim pokazateljima
Metastaziranje karcinoma pluća: učestalost i lokalizacija u statističkim pokazateljima

"Nadamo se da će kapsaicin moći biti korišten u kombinaciji s drugim kemoterapeuticima za liječenje raznih vrsta karcinoma pluća", rekao je Friedman. "Međutim, klinička upotreba kapsaicina zahtijevat će prevladavanje njegovih neugodnih nuspojava: nadraženost probavnog sustava i svih tkiva s kojima dolazi u kontakt, grčeve u želucu i osjećaj pečenja."

Rezultati istraživanja nisu prošli nezapaženo u medicinskim krugovima i javnosti jer je karcinom pluća vodeći uzrok smrti od raka i kod muškaraca i kod žena. Dobrim dijelom je to zato što ga je teško liječiti jer ne pokazuje simptome sve dok ne napreduje do stadija metastaza. A nakon što se već proširio na druga tkiva i udaljene organe, malo toga se više može učiniti.

Daj dvije ljute, al' da nisu ljute!

Iako je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se detaljnije procijenio i verificirao potencijal kapsaicina u zaustavljanju metastatskog širenja karcinoma, vjerojatna mogućnost njegove uporabe u kombinaciji s drugim tretmanima (kemoterapija, imunoterapija, zračenje) je već i sama po sebi uzbudljiva.

Istovremeno s nastavkom proučavanja učinka kapsaicina na karcinomske stanice, istraživači su potrazi za neagresivnim analozima kapsaicina, spojevima koji posjeduju kapsaicinsku antitumorsku aktivnost, ali nemaju iritativni učinak na tkiva, čime bi bilo lakše tolerirati njegovu terapijsku primjenu.

 

 

Igor „Doc“ Berecki je pedijatar-intenzivist na Odjelu intenzivnog liječenja djece Klinike za pedijatriju KBC Osijek. Od posla se opušta antistresnim aktivnostima: od pisanja svojevremeno popularnih tekstova i ilustracija u tiskanom izdanju časopisa BUG, crtkanja grafika i dizajna, zbrinjavanja pasa i mačaka, te fejsbučkog blogiranja o craft-pivima, životnim neistinama i medicinskim trivijama, sve do pasioniranog kuhanja posve probavljivih jela i sviranja slabo probavljivog bluesa.