Znanstvenicima prvi puta uspjelo laserom preusmjeriti udar munje

Pražnjenje atmosferskog električnog naboja među nabijenim oblacima i površinom Zemlje opasno je te može uzeti i ljudske žrtve. Osim gromobrana, pokazano je da se za zaštitu može koristiti i laser

Sandro Vrbanus utorak, 17. siječnja 2023. u 10:39

U časopisu Nature Photonics objavljen je rad skupine znanstvenika kojim je opisan prvi u povijesti dokazano uspješni slučaj skretanja munje, tj. pražnjenja atmosferskog električnog naboja, uz pomoć lasera. Znanstvenici, koji su na ovome radili, na vrh švicarske planine Säntis, na visini od 2.500 metara nadmorske visine, postavili su snažan laserski sklop, tik uz tamo smješten telekomunikacijski toranj. Očekivano, taj je toranj česta meta udara munje, pa je i dobro mjesto za proučavanje učinkovitosti lasera u njegovoj obrani.

Povijesno lasersko vođenje munje

Eksperiment je trajao od srpnja do rujna 2021. godine, a u svrhe vođenja putanje munje korišten je pikosekundni laser, onaj koji je u stanju nabijene svjetlosne pulsove izbacivati do tisuću puta u sekundi. Taj je laser uključivan isključivo tijekom grmljavinskog nevremena, a zabilježio je oko šest sati eksperimentalnog rada. Za vrijeme znanstvenog promatranja, telekomunikacijski toranj bio je pogođen munjom najmanje 16 puta, od čega 4 puta za vrijeme rada lasera.

Fotografski dokaz skretanja naboja s puta
Fotografski dokaz skretanja naboja s puta

Jedan udar, onaj koji se dogodio 24. srpnja 2021., zabilježen je vrlo detaljno uz pomoć kamera vrlo visokog frameratea. Povrh toga, događaj je zabilježen i VHF interferometrom, koji je bilježio elektromagnetske valove oko mjesta događaja, a snimljene su i rendgenske zrake koje su pritom nastale. Ono što su rezultati pokazali je povijesni uspjeh: putanja električnog izboja munje slijedila je lasersku zraku u duljini od oko 50 metara.

Laserski gromoban

Na području planine Säntis najčešći je oblik munje od tla prema oblacima. Iako suprotan intuiciji, ovaj oblik munje vrlo je čest i nastaje kada negativno nabijeni ioni s tla dižu i susreću s pozitivno nabijenim ionima u oblacima kumulonimbusima (kakvi se i povezuju s najžešćim grmljavinskim nevremenima). Upravo takav udar, koji je s tla išao prema nebu, laserom je bio uspješno odveden na drugi put.

Snimke s kamera visoke brzine
Snimke s kamera visoke brzine

Iako se ovo područje intenzivno istražuje posljednjih više od 20 godina, prvi je ovo slučaj da je na terenu, eksperimentalno prikazano lasersko vođenje munje, kažu znanstvenici. Vjeruju da će njihovi rezultati utrti put za nova istraživanja mogućnosti korištenja ultrakratkih laserskih pulsova u atmosferi i da će biti važan korak naprijed, prema razvoju funkcionalnog laserskog sustava obrane zračnih luka, lansirnih rampi i druge infrastrukture od udara munje.

📢 Uštedi do 12%

iPad

Idealni za kreativce i svakodnevnu uporabu!

769,99€ 5.801,49 kn 875,84€ Kupi

📢 3 godine jamstva

VERBATIM SSD

128GB, Vi550 S3, SATA 3, 2.5", 560/430 MB/s

22,99€ 173,22 kn Kupi


Najjednostavniji streaming ikad

ARCAM Solo Uno

Solo Uno donosi potpunu jednostavnost u složeni svijet audio streaminga pružajući kompaktan, elegantan i elegantan streamer s ugrađenim pojačalom

549,00 € 4.136,44 kn 728,52 € Akcija