U javnost dospjele slike novog Googleovog pametnog zvučnika

Nasljednik originalnog pametnog zvučnika Google Home, sada pod markom Nest, je već u pripremi, a u medije su njegove fotografije dospjele uslijed procesa certificiranja u FCC-u

Sandro Vrbanus petak, 10. srpnja 2020. u 06:00

Google je svoju liniju pametnih zvučnika Google Home prošle godine preimenovao u Nest, a ove bi joj godine u asortiman trebao dodati poneki novi proizvod. Originalni Google Home, naime, više službeno nije dobavljiv iz njihovog webshopa, pa je jasno kako mu se sprema nasljednik. Sada smo po prvi puta vidjeli i kako bi taj nasljednik trebao izgledati, i to "zaslugom" FCC-a, američke regulatorne agencije koja sve slične proizvode mora certificirati prije nego stignu na tržište kao i japanske agencije iste nadležnosti.

Nepoznati novi Googleov bežični uređaj dobio je nedavno certifikat FCC-a, dok su iz Japana procurile fotografije uređaja iste oznake iz procesa certifikacije, pa je time potvrđeno kako se radi o istom uređaju – novom pametnom zvučniku iz Nest serije s ugrađenim Google asistentom.

Dizajnerski je ovaj uređaj bliži liniji Google Home Mini (odnosno Nest Mini), prekriven je rupičastom tkaninom, no ne izgleda kao oblutak već ima više oblik sapuna. Kada je postavljen okomito, visok je oko 22, širok 12 centimetara, a osim plastičnog postolja sa silikonskim premazom protiv klizanja te tkanine sive boje sa svih strana, na njemu se ističu tek Googleov logotip, prekidač za mikrofon, i utor za napajanje, svi smješteni sa stražnje stane uređaja.

Iz dokumentacije je vidljivo da će biti opremljen Wi-Fi i Bluetooth komunikacijskim modulima, služit će za streaming zvuka, a napajat će ga vlastiti 30-vatni punjač (iako bi se očekivalo da će koristiti USB-C standard, tomu nije tako). Ako su na uređaju negdje smještene prepoznatljive 4 RGB LE-diode, to na slikama ne vidimo, pa su ih vjerojatno ponovno pozicionirali ispod tkanine. Kad je riječ o datumu službenog predstavljanja i početka prodaje, za sada se ne zna ništa, no certificiranje bi moglo značiti da su uređaji spremni za tržište i da će se na njemu pojaviti vrlo brzo.

NADOPUNA: Nakon što su svi vidjeli gornje fotografije, i Google je novinarima poslao prvu službenu sliku i video reklamu novog zvučnika. Pretpostavlja se da bi ga javnosti trebali predstaviti početkom listopada, kada se očekuje i najava novog mobitela, Pixela 4.