Najveći 3D pisač na svijetu ispisuje gotovo 230 kg materijala na sat

Na američkom Sveučilištu Maine predstavljen je najveći 3D pisač za polimere na svijetu, četiri puta već od dosadašnjeg rekordera, upisanoga i u Guinnessovu knjigu. Služit će za ispis kuća i brodova

Sandro Vrbanus subota, 27. travnja 2024. u 18:08

Tehnologija aditivne proizvodnje, poznata kao 3D ispis, dobila je novog svjetskog rekordera u kategoriji najvećih funkcionalnih 3D pisača za polimere. On je stvoren na američkom Sveučilištu Maine, a četiri je puta veći od dosadašnjeg rekordera (nastalog na istom mjestu), upisanoga i u Guinnessovu knjigu rekorda. Novi 3D pisač predstavljen je ovoga tjedna kao nova generacija velikih 3D pisača, namijenjenih održivoj proizvodnji u brojnim industrijama.

Tvornica budućnosti

Službenog naziva Factory of the Future 1.0 (FoF 1.0), ovaj stroj je 3D pisač za termoplastične polimere, korisnog ispisnog volumena od čak 29,2 x 9,7 x 5,5 metara, koji je u stanju rastaliti i precizno ispisati do 230 kilograma materijala na sat. Njegovi tvorci ističu da je kao takav sposoban donijeti revoluciju u brojne industrije – od građevine, preko brodogradnje i energetike do avijacije, pa čak i u domeni nacionalne sigurnosti.

Kao prvi i najveći na svijetu pisač tog tipa, namijenjen je brzom i održivom ispisivanju kuća, mostova, vjetroturbina, vodenih turbina, plovila ili letjelica. Bit će koristan i za brzu izradu velikih prototipa, izgradnju održivih nastambi od drvene biomase (koju također može ispisivati) i općenito za industrijske projekte velikih dimenzija. Njegov razvoj sufinanciralo je i Ministarstvo obrane SAD-a, i to s više od 93 milijuna dolara, izdvojenih u protekle tri godine za taj i s njime povezane projekte u Centru za napredne strukture i kompozite Sveučilišta Maine.

Osim što ima mogućnost 3D ispisa s termoplastikom, FoF 1.0 ima ugrađen još niz dodataka. Tako je, primjerice, u stanju vrlo brzo se prebaciti s aditivne na klasičnu (subtraktivnu) proizvodnju, polaganje materijala za proizvodnju kompozita ili pak manipuliranje predmetima velikom robotskom rukom.