Android ima preko tri milijarde aktivnih uređaja

Google u aktivne Android uređaje ubraja i one s Android TV-om, ali i automobile povezane na Android Auto

Matej Markovinović četvrtak, 20. svibnja 2021. u 18:27

Potpredsjednik voditelja proizvoda Googlea, Sameer Samat, objavio je na ovogodišnjoj Google I/O konferenciji da je u svijetu trenutno aktivno preko tri milijarde Android uređaja. Google preuzima ovu brojku iz svoje Trgovine Play koja ne uzima u obzir uređaje koje su temeljeni na Androidu, a koriste alternativne trgovine aplikacijama, poput Amazon Fire uređaja, pa se smatra da je brojka još i veća.

Kako prenosi Android Central, broj aktivnih uređaja ponajviše uključuje jeftine Android uređaje koji jačaju platformu zbog nižeg cjenovnog ranga. Osim toga, za rast brojki su zaslužni i čipovi poput Qualcomma Snapdragon 480 i MediaTeka, koji za nisku cijenu donose mogućnost 5G povezivanja. Naravno, tu se spominje i Samsung koji je predstavio Galaxy A32 5G za manje od 300 dolara, a stiže i još jeftiniji Galaxy A22 5G.

Google je 2017. godine objavio na svojoj konferenciji da je u svijetu aktivno dvije milijarde uređaja, a 2019. su rekli da ta brojka iznosi čak dvije i pol milijarde, što označava kontinuirani rast od pola milijarde aktivnih uređaja svake dvije godine. Budući da se opseg platforme sve više širi, očekuje se još veći skok tijekom godina.

Izvršni je direktor Applea, Tim Cook, početkom ove godine objavio da je u svijetu aktivno 1,65 milijardi iPhone uređaja, što je duplo manje od Googleovih brojki. No, valja napomenuti, da je dominacija Applea ipak najznačajnija u određenim dijelovima svijeta poput Sjedinjenih Američkih Država, dok Android dominira u ostalim područjima.