Otkrivene fotografije koje mogu potpuno blokirati mobitele s Androidom

Otkrivena je fotografija koja čini pojedine mobitele s Android OS-om gotovo neupotrebljivima ako ju se postavi kao zadanu pozadinu ekrana

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 1. lipnja 2020. u 19:00

Leaker Ice Universe objavio je informaciju o fotografiji koju nitko s Android mobitelom ne bi smio postaviti za pozadinu svojeg ekrana. Naime, ova atraktivna scena planinskog pejsaža, šume i jezera iz nekog će razloga "pokvariti" mobitele na Androidu i učiniti ih gotovo neupotrebljivima. Eksperiment su odmah pokušali s portala 9to5Google, a u priloženom videu možete vidjeti učinak ove "maliciozne" fotografije.

Čim je ista postavljena kao pozadinska, mobitel je "poludio", te počeo kontinuirano uključivati i isključivati ekran. Daljnja istraga pokazala je da su najviše podložni ovom problemi određeni stariji mobiteli Samsunga, kao i Pixel 3XL na Androidu 10. U Androidu 11 stvar je, kako se čini, ispravljena.

Otkriven je i vjerojatni uzrok neobičnog ponašanja mobitela. Fotografija koja ih tjera na blokiranje i nestabilan rad spremljena je, naime, u RGB zapisu boja, dok Androidi po defaultu žele prikazati sliku u sRGB sustavu (standard RGB). Uređaji koji imaju problema s kompatibilnošću ovih dvaju načina prikazivanja boje nakon pokušaja prikazivanja predmetne slike – otkazuju poslušnost.

Pošalje li vam netko ovu fotografiju i ako je greškom (ili namjerno) postavite za wallpaper, uređaj ćete moći osposobiti jedino njegovim potpunim resetiranjem na tvorničke postavke kroz safe mode ili preko kakvog bootloadera. U svakom slučaju preporuča se da pokušajte izbjeći ovakve probleme i ne postavljate sliku iz ovog teksta kao pozadinu svojeg Androida.

Ovo, kažu, nije jedina slika u RGB zapisu kojom se može blokirati rad Android uređaja, pa stoga treba i inače biti oprezan kod promjene pozadine. Isto tako, ako se na ovoj slici promijeni prikaz boja, ona postaje potpuno bezopasna. Spomenuti Ice Universe "razoružao" je fotografiju postavljanjem iste na kinesku društvenu mrežu Weibo, a kada ju je odande preuzeo postalo je potpuno bezazleno staviti kao pozadinu na mobitelu. 

📢 12 rata bez kamata

HP 255 G8

AMD RyzenTM 3 5300U, 8GB, 256GB SSD, Radeon Graphics, 15.6" LED FHD, Windows 11.

437,85€ 3.298,98 kn Kupi

📢 NOVO!

TEAMGROUP RAM

Nova memorija koja će se savršeno uklopiti u tvoje računalo!

79,50€ 598,99 kn Kupi

📢 12 rata beskamatno

SAMSUNG SSD

Vanjski 1TB SAMSUNG T7, MU-PC1T0H/WW, 1050 MB/s, USB-C, V-Nand.

145,86€ 1.098,98 kn Kupi


Visoka čvrstoća i dubok bass

KEF Q150 crni

Ovi dvosistemski bass-reflex zvučnici imaju frekvencijski odziv od 51Hz-28kHz (±3dB) i nominalnu impedanciju 8 ohma te zahtijevaju snagu pojačala od 10-100W

389,00 € 2.930,92 kn 490,00 € Akcija