AirDroid - kako upravljati smartfonom iz web preglednika

Mnogo je načina na koji se može izravno s računala upravljati pametnim telefonima, no malo koje je toliko dobro razrađeno i jednostavno za korištenje kao AirDroid. Jedna od njegovih ključnih prednosti je i ta što omogućava upravljanje smartfonima iz web preglednika…

Matija Gračanin petak, 26. veljače 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv AirDroid
Namjena Upravljanje smartfonom s računala
Android Google Play
iOS AppStore
Cijena Besplatan / od 2,75 USD mjesečno (Premium)

AirDroid je jedna od najpoznatijih rješenja koje omogućuje upravljanje pametnim telefonima izravno s računala i to bilo putem web preglednika ili posebnih klijenata za stolna i prijenosna računala. Uz to što omogućava prijenos datoteka te općenito upravljanje smartfonom, nudi i čitav niz drugih stvarčica pa ni ne čudi da je toliko popularan.

Tako je tu opcija zrcaljena zaslona, upravljanje samim telefonom bez potrebe da je on rootan, zatim udaljeno upravljanje kamerom, mogućnost slanja i primanja SMS poruka kao i upravljana kontaktima, prikazivanje notifikacija s pametnog telefona, uspostavljane poziva izravno s računala, izrada pričuvnih kopija pa čak i pronalaženje izgubljenog telefona.

Čitavu je stvar iznimno jednostavno koristiti, a preduvjet je otvaranje korisničkog računa ako se ne želi koristiti samo lokalna konekcija (telefon i računalo moraju biti spojeni na istu mrežu dok neke mogućnosti neće biti moguće koristiti). Kad je to učinjeno, do telefona će se moći doći bilo putem adrese https://web.airdroid.com koju valja otvoriti u omiljenom web pregledniku. Doduše, prijavu u web pregledniku moguće je izbjeći tako da se očita tek prikazani QR kod.

Osim što je pametnom telefonu moguće pristupiti putem web sučelja, AirDroid nudi i posebnu aplikaciju za stolna računala. Potrebno ju je preuzeti za službenoga weba (dostupne su inačice za Windows i MacOS) te je instalirati kao i svaku drugu aplikaciju. Zatim je valja pokrenuti i prijaviti se s korisničkim računom, a dalje je sve jasno samo po sebi.

AirDroid je u osnovnom izdanju (Personal) besplatan, no jednako tako ograničena na različitim razinama. Primjerice, osim što se u sučelju na mobilnom telefonu prikazuju oglasi, prijenosi su ograničeni na 200 MB dnevno. Tomu se može doskočiti tako da se plaća pretplata za izdanje Premium koje stoji od 2,75 dolara mjesečno. Osim toga, valja provjeriti što još nudi AirDroid. Primjerice, tu je AirDroid Cast za projiciranje zaslona telefona na računalo s Windowsima ili MacOS-om kao i AirDroid Remote Support za udaljeno upravljanje pametnim telefonima. Nije loše.