AutoZen - pretvara pametne telefone u mobilne pomoćnike pri vožnji automobila

AutoZen je potencijalno korisna aplikacija za sve one koji u svojem vozilu nemaju podršku za Android Auto ili Apple CarPlay, a željeli bi na sličan način iskoristiti mogućnosti koje im nudi njihov pametni telefon. Naime, ova aplikacija pretvara pametne telefone u praktične pomoćnike pri vožnji…

Matija Gračanin četvrtak, 12. siječnja 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv AutoZen 
Namjena Pomoćnik pri vožnji
Android Play Store
iOS Nema
Cijena Besplatan / 7,30 eur godišnje

Premda je unazad nekoliko godina u dobro dijelu novijih automobila obično dostupna podrška za Android Auto ili Apple CarPlay ili je proizvođač automobila osigurao neku mogućnost zrcaljenja zaslona pametnog telefona na multimediji unutar automobila, velik je dio onih koji takvo što nemaju.

AutoZen je aplikacija koja je namijenjena svima onima koji bi željeli bolje iskoristiti pametni telefon prije ili za vrijeme vožnje. Naime, postavlja se kao svojevrsni pomoćnik koji pojednostavljuje korištenje smartfona za vrijeme vožnje te nudi hrpicu dodatnih mogućnosti.

U suštini, pruža otprilike slično iskustvo kao što to nudi upravo Android Auto naglašavajući pritom korištenje navigacije i određenih aplikacija (pretežito multimedijalnih) pri čemu sve čini znatno jednostavnijim, a sve kako bi korištenje pametnog telefona tijekom vožnje bilo čim manje opasno.

Dakako, na umu valja uvijek imati da je korištenje pametnog telefona tijekom vožnje uvijek potencijalno vrlo opasno i da se aplikacije ovoga tipa koriste isključivo na vlastitu odgovornost, a kao minimum sigurnosti, telefon bi trebalo postaviti na zasebni držač unutar vozila. No, što AutoZen zapravo sve nudi?

Prije svega integriranu navigaciju (oslanja se na Mapbox pri čemu je tek u izdanju Premium dostupna turn-by-turn navigacija), lakše korištenje telefona (prihvaćanje i stvaranje poziva), podršku za korištenje asistenta, prikaz raznih informacija kao i nešto sažetiji prikaz notifikacija, upozoravanje na kamere (samo u izdanju Premium), glasovno upravljanje, podršku za brojne komunikacijske aplikacije i štošta drugo.

Besplatna inačica je prilično ograničena i tek će se uz plaćanje pretplate za izdanje Premium AutoZen moći iskoristiti onako kako bi se to očekivalo (na primjer, automatsko pokretanje kroz detekciju Bluetootoh konekcije je dostupno samo u tom izdanju). Srećom, pretplata nije pretjerana pa se sve mogućnosti mogu dobiti za 7,30 eura godišnje pri čemu se izdanje Premium može iskušavati besplatno sedam dana.