Bookshelf - mobilna aplikacija za katalogiziranje i organizaciju osobne biblioteke

Nekoć su aplikacije za stvaranje kataloga osobne biblioteke bile prilično popularne na računalima, no danas je sasvim logično vlastiti katalog knjiga uvijek imati pri ruci na svojem pametnom telefonu. Upravo je to ono što će ova besplatna aplikacija omogućiti uz neke druge zgodne stvarčice…

Matija Gračanin petak, 12. studenog 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Bookshelf 
Namjena Aplikacija za izradu mobilnog kataloga knjiga
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Bookshelf nije jedna od aplikacija koja omogućava čitanje knjiga na pametnim telefonima, nego se specijalizira za jednostavno stvaranje osobnog kataloga vlastite biblioteke kako bi se u svakom trenutku moglo pratiti kojim se knjigama raspolaže. No, za razliku od drugih klasičnih kataloga, ova aplikacija ide i korak dalje.

Naime, jedna od njezinih ključnih mogućnost jest i društvena komponenta, a jednom kada je katalog knjiga kompletiran, moguće ih je podijeliti s drugima na društvenim mrežama i na taj način pomoći drugima otkrivati knjige vrijedne čitanja.

Štoviše, aplikacija se oslanja i na Book Depository za prikaz sto najprodavanijih knjiga u raznim kategorijama, a tu je i mogućnost stvaranje osobne liste želja što bi se htjelo pročitati. Samo dodavanje knjiga u ovaj mobilni katalog vrlo je jednostavno i većinom je dovoljno skenirati ISBN barkod, no knjige je moguće unositi i ručno što je posebno korisno za one nešto rjeđe i starije knjige.

Posebno je zgodno to što je i tu mogućnost brzog slijednog skeniranja, a knjige je moguće uvesti kroz CSV datoteku što znači da se podaci mogu uvesti i iz drugih aplikacija (čak i onih na računalima). Tu su i druge zgodne stvarčice kao što je opcija praćenja napretka čitanja, dodavanja bilježaka knjigama u katalogu, jednostavno pretraživanje i stvarno lijepo osmišljeno sučelje. Da bi stvar bila još bolja, aplikacija je posve besplatna (donacije su dobrodošle).