Circle of Fifths - stvarno lijepa aplikacija za učenje i korištenje kvintnog kruga

Svatko tko je u bilo kojem trenutku učio glazbenu teoriju mora se susresti s kvintnim i kvartnim krugom koji je iz više razloga odličan alat za glazbenike i sve druge koje glazba zanima. Ovo je doista lijepo napravljena aplikacija koja olakšava snalaženje i korištenje kvintnog kruga…

Matija Gračanin subota, 25. lipnja 2022. u 15:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Circle of Fifths
Namjena Aplikacija za rad s kvintnim krugom
Android Play Store 
iOS App Store
Cijena Besplatan

Kvintni krug je u teoriji glazbe grafički prikaz 12 tonova kromatske ljestvice te odgovarajućih predznaka za durske i molske ljestvice. Tonovi su poredani u smjeru kazaljke na satu pri čemu svaki sljedeći tonalitet ima jednu povisilicu više, a suprotnom smjeru jednu snizilicu više s time da se ljestvice sa snizilicama nižu po kvartnog krugu.

Zašto je krug toliko koristan alat? Jednostavno, uz pomoć kruga moguće je saznati koliko neki tonalitet ima povisilica i snizilica te odrediti i relativne molove svakom duru. No, njegova je prava korist to što je uz pomoć kruga vrlo lako prebacivati pjesme iz tonaliteta u tonalitet i lako stvarati ispravne progresije akorda.

Circle of Fifths je stvarno lijepo napravljena aplikacija koja znatno olakšava korištenje i snalaženje u kvintnom krugu i samim time postaje neizostavnim pomoćnim alatom svima onima koji se ozbiljnije amaterski ili profesionalno bave glazbom, ali i onima koji tek počinju s učenjem sviranja nekoga glazbala.

Naime, premda svaki školovani glazbenik mora poznavati kvintni krug, dobro je da se s njime upoznaju i svi oni koji žele naučiti svirati neko glazbalo budući da se uz njega mogu naučiti i shvatiti osnovne glazbene zakonitosti, a upravo će u tome pomoći ova besplatna aplikacija…