DataCamp - najpoznatija platforma za učenje podatkovne znanosti i pripadajućih programskih jezika

Jedan od ključnih temelja za razvoj novih tehnologija nalazi se u podacima, a odgovor na pitanje kako se uhvatiti ukoštac s ogromnim količinama podataka nudi upravo područje podatkovne znanosti. Ovo je popularna platforma koja podučava upravo to područje s pripadajućim programski jezicima…

Matija Gračanin ponedjeljak, 28. studenog 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv DataCamp 
Namjena Platforma za učenje programiranja u podatkovnoj znanosti
Android Play Store
iOS App Store
Cijena Besplatan / 146 eura godišnje

Python, R, SQL temeljni su programski jezici u interdisciplinarnom području podatkovne znanosti koja se bavi proučavanjem i radom s golemim količinama podataka. Strojno učenje i umjetna inteligencija se u samoj svojoj suštini naslanjaju upravo na analizu velikih količina podataka, a upravo su ta dva područja danas itekako zanimljiva.

DataCamp je sada već prepoznata platforma putem koje je moguće učiti upravo podatkovnu znanost i to istodobno učeći raditi u spomenutim programskim jezicima. Na primjer, odabere li se Python, prolazit će se osnove programiranja, zatim specifičnost strojnoga učenja, vjerojatnost i statistiku, vizualizaciju podataka i općenitu manipulaciju podataka.

Čitav koncept učenja je zamisljen kroz praćenje video lekcija, ali i praktičnog učenja kroz ispisivanje koda izravno na pametnom telefonu, rješavanja raznih zadataka i odgovaranja na pitanja. Lekcije kroz koje se prošlo uvijek je moguće naknadno opet prolaziti, a istodobno je moguće prolaziti i kroz više tečajeva. Naravno, tu je i čitav niz drugih mogućnosti.

Nema što, sama aplikacija nudi doista sve što je potrebno kako bi se proširivala stečena znanja kroz učenje i eksperimentiranje (tu su i brojni projekti te druge stvarčice), a na umu samo valja imati da se za sav dostupan edukativni sadržaj mora plaćati i pretplata koja stoji nemalih 146 eura godišnje. Srećom, dio je sadržaja sasvim besplatan pa se lako može steći dojam što DataCamp može ponuditi.