Domaća aplikacija sa subjektivnom prognozom vremena - HRT Meteo

U poplavi inozemnih aplikacija za vremensku prognozu ima i domaćih, a jedna od zanimljivijih je svakako ova. Ističe se subjektivnim meteorološkim prognozama iza kojih stoje meteorolozi-prognostičari, a ne rezultati tek jednog od standardnih računalnih izračuna modela atmosfere…

Matija Gračanin srijeda, 19. kolovoza 2020. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv HRT Meteo
Namjena Vremenska Prognoza
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatno

Riječ je o domaćoj aplikaciji za vremensku prognozu koju su združeno izradili Hrvatska radiotelevizija i Državni hidrometeorološki zavod, a koja se ponajprije ističe subjektivnim meteorološkim prognozama. Vizualno je odlično usklađena, a premda ne obiluje mogućnostima, kao neke druge aplikacija za vremensku prognozu, ipak ima određene prednosti i posebnosti.

U njoj se mogu pronaći prognoze za danas i sutra za 55 mjesta u RH i još 44 grada u EU, a dugoročnije prognoze za osam većih područja i to za središnju, istočnu i gorsku Hrvatsku, unutrašnjost Istre i Dalmacije te za sjeverni, srednji i južni Jadran. Međutim, najvažnija je činjenica da se podaci preuzimaju sa službenih meteoroloških postaja Državnoga hidrometeorološkog zavoda, a najvažniji sadržaj su upravo subjektivne prognoze meteorologa utemeljene na svakodnevnim subjektivnim analizama stotinjak izračuna različitih modela atmosfere.

Nisu izostali ni podaci sasvim tipični za ovakve aplikacije pa je u svakome trenutku moguće na uvid dobiti pregled trenutačnih vremenskih uvjeta (temperatura zraka, smjer i brzina vjetra, talk zraka, temperatura mora i slično), a tu su i upozorenja o mogućnim nepogodama ili opasnom vremenu.

Od drugih stvarčica, valja izdvojiti i posljednje radarske slike oborine s radara DHMZ-a, izlaske i zalaske Sunca u traženom mjestu prema algoritmu NOAA-e te dan prošle i buduće Mjesečeve mijene.